Skocz do zawartości

328ci-co stuka-napinacz czy pompa wspomagania?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam.jakoś odpowiedzi na forum znalazłem.auto stoi.silnik na wolnych obrotach.na zewnątrz z przodu słychac stukanie.myślałem ze rolka napinacza paska wielorowkowego ale po wymianie na nową nadal stuka wiec nie to.stukanie niesie sie i nie mogę dojśc czy pompa wspomagania czy napinacz.od klimy pasek zdjołem wiec ten napinacz 100% nie.
Opublikowano
może to nic związanego z paskiem i napinaczami,czy przy dodaniu gazu stuka częściej :?: czy obroty silnika mają wpływ na częstotliwość stuków :?:
Opublikowano
jak troche skręce kierą to cichnie.podejrzewam ze ma opór(podaje ciśnienie na przekładnie) i likwidują sie luzy.tylko gdzie-na napinaczu czy pompie?
Opublikowano
skoro twierdzisz że napinacz jest ok ,to pompa ale żeby stukała . może to być maglownica . takie dzwięki to trudno zidentyfikować nie widząc auta. czasem może to być błachostka i wogule nie związana z tym co na początku się wydawało. najlepiej podjedz do kogoś mechanikowatego żeby posłuchał . czasem taka diagnoza dużo pomaga, bo samemu to czasem ciężko zidentyfikować
Opublikowano
jak kupilem swoją to miała podobne denerwujące objawy. czuc bylo stukanie - szczegolnie na kierownicy i szczegolnie na jałowym biegu. czestotliwosc stukow wzrastała wraz z obrotami. pasek napędzający pompę wspomy miał poprzeczne braki w rowkach. po wymianie ustąpiło

Bumier

http://img340.imageshack.us/img340/1074/bumier2.png

• 3 lata później...