Skocz do zawartości

320d Stukanie przy gwałtownym hamowaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, pierwszy śnieg, i jak na złość pierwsze małe bum :-( Najnormalniej w świecie wywaliłem w krawężnik!!! Troszeczkę za szybko jechałem a na drodze sam lód i prawym, zamiast skręcić to pojechałem prosto kołem w krawol. Felga pogięta ale to pikuś, zmieniłem na inną na razie.

Stuka mi strasznie przy gwałtownym naciśnięciu hamulca, nawet lekko czuć to pod nogami pasażera w podłodze. Ale stuk dosyć poważny. Oprócz tego jakieś dziwne zrzędzenie przy 60km/h.

Jeszcze sie na razie nie zabrałem za to ale ja obstawiam sobie wahacz, i lepiej żeby nic więcej. A i jescze jedno, sciaga mi teraz autko lekko na prawo, przy normalnej jeździe i troszkę przy hamowaniu.

Pytanie do was, mieliście kiedyś podobne zdarzenie, co wam poszło , co obstawiacie ?

Pozdrawiam

Opublikowano

..moze tuleje wahacza,

trudno powiedzieć, kanał i trza patrzeć co tam się poluźniło :)

Opublikowano
  • Autor
..moze tuleje wahacza,

trudno powiedzieć, kanał i trza patrzeć co tam się poluźniło :)

Jak zmieniałem felge na inna to powiem że tak troszke sie przygladałem wahaczowi i nie wygladał, na skrzywiony. A co do tulei to moze byc racja. Modle sie tylko żeby to nie poszło dalej do maglownicy,. A co do ściagania, to przestawiło sie coś na drążkach ? Dlaczego ściaga przy hamowaniu i jeździe na wprost. ?

Opublikowano

To stukanie przy hamowaniu to na bank tuleja tylna wachacza przedniego. U mnie było tak samo stukanie przy hamowaniu takim pulsacyjnym mocno. Wtedy stukało.

Sprawdź na kanale, podjedź do warszatu albo do mechanika jakiegoś niech sprawdzi.

A z resztą jak przywaliłeś w krawężnik to pewnie się coś pokrzywiło, nie ma co się zastanawiać tylko do warszatu jakiegoś podjechać.

Opublikowano
  • Autor
To stukanie przy hamowaniu to na bank tuleja tylna wachacza przedniego. U mnie było tak samo stukanie przy hamowaniu takim pulsacyjnym mocno. Wtedy stukało.

Sprawdź na kanale, podjedź do warszatu albo do mechanika jakiegoś niech sprawdzi.

A z resztą jak przywaliłeś w krawężnik to pewnie się coś pokrzywiło, nie ma co się zastanawiać tylko do warszatu jakiegoś podjechać.

Dokładnie tak, przy pulsacyjnym hamowaniu sie tak dzieje, wali strasznie. Jutro jadę sprawdzić.

Pozdrowienia

Opublikowano

To na 100% tuleje :)

Pozdrawiam.

Opublikowano
kopnij w koło jak tuleja to da znać :cool2:
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor
Zgadza sie to byla tuleja tylna wachacza. Pozdrawiam
  • 4 lata później...
Opublikowano

witam koledzy. odkopałem taki temat poniewaz mam pytanko, wymieniałem dzis koncowke drazka,wszedłem pod auto razem z mechaniorem i sprawdzał łyżką reszte zawiechy, trafiło na tylną tuleje wachacza przedniego i jak łychą ruszał tą tuleją to koło sie ruszało przod-tył a ona gada ze to ma tak byc bo ta tuleja jak sie patrzy na nia z przodu to ma po bokach takie przerwy miedzy guma a metalem,i kazal mi zalozyc jakies sportowe ktore tego nie maja,ale zastanawia mnie fakt ze na jakis nierownosciach kierownice musze mocniej trzymac bo chodzi kiera lew-prawa. wiec jak to jest?wczesniej myslalem ze moze to wina szerszych opon i w kolein y nie pasuja..ale kolega tez nie dawno sie na to skarzyl..wiec mowie moze tak ma byc. prosze o podpowiedzi pozdro :wink:

kurcze nie w tym dziale to napisalem a nie umiem przeniesc moje bmw to e36

Opublikowano
wiec moze sie ktos wypowie?
Opublikowano

Zapewne Masz na myśli podporę przedniego wahacza, w której jest faktycznie tuleja (odpowiadam na przykładzie e46) to ten element jako nowy jest sztywny i uniemożliwia wszelakie ruchy.

Po wymianie podpór lub samym tulei kontrola zbieżności wymagana.