Skocz do zawartości

Jaki olej bedzie lepszy????

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam klubowiczow

Sorry ale znowu musze poruszyc temat wymiany oleju ale zerknolem w papiery i na fakturze z BMW Auto mag pisze; Mobilol super formu 15-40

jak myslicie to jest olej mineralny?????samochod nie dawno kupilem z niemiec z przebiegem 186 tys udokumentowany i chce mu po wymieniac olej na polsyntetik mobila z gory Dzieki za odpowiedz,

Opublikowano

chce mu po wymieniac olej na polsyntetik mobila

Spokojnie możesz wymienić na Mobila 10/40 ja na takim jeżdze i jest oki, wcześniej lałem też do E34 520i z przebiegiem 150 tyś.km i śmigała aż miło.

WIELE SERC, JEDNO BICIE, BMW PONAD ŻYCIE
Opublikowano
Jak 15W40 to raczej jest olej mineralny. Polsyntetyczne to 10W a syntetyczne od0W do 5W - taka przynajmniej obecnie ma oferte MOBIL 1. Ale na polsyntetyk mozesz bez obaw zmieniac!!

dokladnie tak :cool2:

Opublikowano
Możesz zaryzykować, jeśli był serwisowany. Obserwuj zabarwienie oleju, jeśli po krótkim przebiegu zrobi się czarny (np. poniżej 1000 czy 2000 km) to wracaj do 15W40!
Opublikowano
Nie no raczej nic nie powinno zaszkodzic ale slyszalem tez takie opinie ze od mineralu to w zime moze mi sie zel zrobic a wejscie z mineralnego na polsyntetyk nie powinno zaszkodzic
Opublikowano
Nie no raczej nic nie powinno zaszkodzic ale slyszalem tez takie opinie ze od mineralu to w zime moze mi sie zel zrobic a wejscie z mineralnego na polsyntetyk nie powinno zaszkodzic

Olej mineralny 15W40 jest olejem wielosezonowym i ma zwykle minimalną temperaturę płynięcia około -30*C więc w naszym klimacie nie ma szans na żel, choć prawda - zimą jest gęściejszy. Mit.

Opublikowano
A jakbym olał to ze olej sie zabarwil na czarny kolor to co mogloby sie zrobic??

Chodzi o to że półsyntetyk po mineralnym może wypłukać to, czego mineralny nie zdołał wcześniej, a co uszczelniało silnik. Choć nie do końca, bo właściwości myjące mineralny i półsyntetyk mają podobne...

Ponadto w Twoim przypadku jest na to mała szansa.

Możesz wlać półsyntetyk.