Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Kupiel jakies 4 miesiacem temu bmw coupe i szwankuje mi domykanie szyb? nie wiem nie moglem znalesc dokladnego temetu na ten temat. U kierowcy wogole nie dziala domykanie a u pasarzera dziala jak mu sie chce raz tak a raz nie :shock: nie wiem czy to jest zwiazane z domykaniem szyb ale powyzej 140 km/h dochodzi szum z przedniego slupka kierowcy. Co mozna z tym zrobic zeby bylo ok?? gdzie moge dostac ew. czesci potrzebne do naprawy tego ustrojstwa. Z gory serdecznie dziekuje:)
Opublikowano

Albo ci szyba niedociąga i trzeba wyregulować na podnośniku albo była tak walona twoja buńka że jest krzywa i szczelinami idzie powietrze

A co do domykania to jak ci nie domyka to słyszysz silniczek od szyba jak chodzi czy głucha cisza i zero reakcji ?

a jak przekręcisz kluczyk w zamku mocno w prawo i przytrzymasz to szyby ci się domykają zawsze czy też loteria ??

.
Opublikowano
Walnieta nie byla bo bylo wszytko sprawdzane spawy belki itp. od strony keirowcy 0 reakcji a od pasarzera jak zlapie to odrazu przy otarciu drzwi i jak sie zamknie drzwi to odrazu sie domyka:) A z tym podnoszeniem drzwi to raczej musze sie udac do blacharza mechanika czy jest jakis patent ze bez problemu moge to zrobic sam>?
Opublikowano
Witam. Z tego co się orientuję szybę możesz wyregulować sam. Wszystko jest jasno opisane w książce "sam naprawiam bmw", którą można ściągnąć, gdzieś tu na forum byly linki. Jeśli natomiast chodzi o domykanie szyb to po pierwsze sprawdź czy czujnik otwarcia/zamknięcia drzwi jest caly, nie uszkodzony i czy działa jak powinien. Często się zdarza że jest on poprostu wytarty (krótszy) przez co nie wykrywa momentu otwarcia/zamknięcia drzwi.
Opublikowano
po pierwsze sprawdź czy czujnik otwarcia/zamknięcia drzwi jest caly, nie uszkodzony i czy działa jak powinien. Często się zdarza że jest on poprostu wytarty (krótszy) przez co nie wykrywa momentu otwarcia/zamknięcia drzwi.

Podepnę się pod temat. Moja szyba od strony pasażera również ma humory i raz się domyka a raz nie. Jak sprawdzić ten czujnik domykania drzwi czy jest dobry :?: No i gdzie on się znajduje :?: Na drzwiach czy na słupku :?:

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano
Jak otworzysz drzwi to w okolicach zamka powinienes znalezc wystajacy kawalek plastiku, chyba znajduje sie on dokladnie w srodku zamka. Zeby go sprawdzic zamknij szybe do konca, otworz drzwi i wcisnij czujnik jakims srubokretem czy czyms innym. jesli zadziala tzn. ze elektryka jest ok tylko czujnik jest za krotki (wytarl sie) i zamkniete drzwi go nie siegaja.
Opublikowano
u mnie ten czujnik jest w zamku. Przy otwartych drzwiach jak ręcznie zamykam zamek to szyba się domyka. Też miałem z tym problemy ale wystarczyło przeczyszczenie mikrostyku w zamku.
Opublikowano
u mnie ten czujnik jest w zamku. Przy otwartych drzwiach jak ręcznie zamykam zamek to szyba się domyka. Też miałem z tym problemy ale wystarczyło przeczyszczenie mikrostyku w zamku.

u mnie jak tylko zamkniesz drzwi bez przekrecania kluczykiem to sie czasmi domnikie. a gdzie jest ten mikrostyk?? i jak go wyczysciles?

Opublikowano
przymocowany jest do zamka. Trzeba ściągnąc tapicerkę i wykręcić zamek z drzwi. A ten mikrostyk znajdzesz po przewodach do niego dochodzących.
Opublikowano
to zle raz juz sciagalem ta boczna tapicerke i zeby ja zalozyc mialem duze problemy poczawszy od kupna tych zatrzaskow do samego zalozenia;/ a gdzie znajduje sie ten czujnik bo bylem zobaczyc i nie moglem go znalesc;/ no i np traz szuba od pasarzera nie dzialala;/
Opublikowano
Witam znajduje sie w samym zamku musisz go wyjąć przewód z żółtą wtyczką ps. ma może ktoś coś takiego bo u mnie się rozwalił może być z całym zamkiem
Opublikowano

właśnie.. a czy wszystkie miały domykanie?

moja czerwiec 1992, full opcja bez klimy sedan a nima :(

a i druga sprawa:

jaka jest "kombinacja ;) " na to, aby szyba automatycznie zjechała bądź wjechała bez potrzeby trzymania przycisku całą drogę ;) ??

dzięki i pozdrawiam.

PS: moja bunia juz za ok tydzien wroci na ulice :) :cool2: :!: :roll2: :twisted2: :dance: :P :D :mrgreen:

320 POWODÓW DO SZCZĘŚCIA :]

Obczaj: http://picasaweb.google.pl/Lajfel/Bunia

Opublikowano

a i druga sprawa:

jaka jest "kombinacja ;) " na to, aby szyba automatycznie zjechała bądź wjechała bez potrzeby trzymania przycisku całą drogę ;) ??

dzięki i pozdrawiam.

PS: moja bunia juz za ok tydzien wroci na ulice :) :cool2: :!: :roll2: :twisted2: :dance: :P :D :mrgreen:

no raczej jak masz sedan jak mowisz to nie masz domykanych szyb:PP a 2 sprawa ja mam jakgdyby 2 stopnie na el.szybach tzn zeby odrazu sie zamknela musze wcisnac mocnej:)

Opublikowano

Wyłączników krańcowych domykania szyb są dwa rodzaje:

1) - starsze modele 91-92r miały wyłącznik w formie mikrostyku zintegrowanego z zamkiem. Było to dość wadliwe, aby naprawić należy ściągnąć boczki i wymontować zamek. Mało kiedy wystarczy wyczyścić, zazwyczaj konieczna jest wymiana mikrowłącznika, a czasem nawet całego zamka jak mechanizm ma luzy. Zamek z nowszych modeli bez włącznika nie będzie opasował do tych starszych, jest inaczej skonstruowany.

2) w nowszych coupe od 93r włącznik krańcowy przeniesiono na słupek drzwi, jest zintegrowany z tym bolcem zamka. Naprawa polega zazwyczaj na wyczyszczeniu styków, samo rozwiązanie dużo lepsze i mniej wadliwe od pierwszego.

Dla zainteresowanych - mam do sprzedania zarówno zamki starszy model z wyłącznikami, jak i same mikrowłączniki - info na priv

www.turboBMW.pl
Opublikowano

a i druga sprawa:

dzięki i pozdrawiam.

no raczej jak masz sedan jak mowisz to nie masz domykanych szyb:PP a 2 sprawa ja mam jakgdyby 2 stopnie na el.szybach tzn zeby odrazu sie zamknela musze wcisnac mocnej:)

Ktoś potwierdzi to na sztywno?

pozdro

Opublikowano

przeciesz w cuoupe nie masz ramek szyb i powinno byc domykanie:) tzn jak otwierasz drzwi szyba sie obuszza centymetr a jak zamykasz to sie podniosi centymert:) o to chodzi:PP a jak maszsz sedana to masz ramki i domykanie nie jest Ci potrzebne

\

Opublikowano
przeciesz w cuoupe nie masz ramek szyb i powinno byc domykanie:) tzn jak otwierasz drzwi szyba sie obuszza centymetr a jak zamykasz to sie podniosi centymert:) o to chodzi:PP a jak maszsz sedana to masz ramki i domykanie nie jest Ci potrzebne

\

uuu muka..

ale jest cuś takiego, że przy zamykaniu samochodu, gdy są otwarte szyby, automatycznie się zamykają, czyż nie?

Opublikowano
Jest ale to z deka co innego. Ja mam centralny zamek ale nie na pilota. jak zostawie otwarte szyby i zamykając auto przytrzymam kluczyk w pozycji zamknietej przez ok 2sekundy to automatycznie szyby sie zamykaja.