Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

oczywiście że nie musi być band bass i nie musi być bass reflex ale budując obudowę zamkniętą godzimy się automatycznie na to że będziemy mieli mniejszą efektywność z resztą do symulacji są rozmaite programy chociażby winisd czy speaker workshop.

gdybyś jednak spojrzał troszke inaczej na subwoofer w bagażniku zobaczyłbyś że to schematycznie rzecz biorąc band pass gdyż od jednej strony mamy jedną objętość zaś od strony drugiej objętość bagażnika i wiele osób również to uwzględnia przy obliczeniach.

a to że w obudowie zamkniętej głośnik ma większy impuls i bardziej liniową charakterystykę wie każdy jednak zależy to od dobroci głośnika czy nadaje on się do użycia w danej obudowie czy też lepiej zagra on w br. więc nie można na sucho powiedzieć co będzie lepsze.

gdybyś miał troszkę teoretycznego zaplecza nie pisałbyś bzur.

zestawik przedstawiony powyżej to poporostu żarty z akustyki coś takiego na forach akustycznych/elektronicznych umieszczają w dziale jaja obok subwoofera zamontowanego w domowej pufie

rozumiem że funkcję obudowy pełni 500 litrowy bagażnik w takim razie gratulacje.

Wytrzymałość mocowa takiej aplikacji wprost fenomenalna a wygłuszenie obudowy :cool2: :cool2:

Moja BetsY zobacz

Interfejsy BMW INPA USB

Instalacje LPG Sekwencyjne montaż serwis

Opublikowano

yhmm,

ciekawe co powiedział by na to Tomek z Extreme Car Audio

nie wiem czy kojarzysz:)

choć pewnie nie,

nie wiem, może wiedze masz, tyle ze książkową :)

a co do twojego tonu, to nie próbuj być zabawny :)

w montażu Car Audio niestety często trzeba szukać kompromisu,

a zanim zaczniesz krytykować i dowcipkować, poczytaj choć trochę:)

Opublikowano

to robi sie żenujące

każdy kto ma pojęcie o car audio powie ci ze to co pokazałęś to profanacja nie wierz poradź się ekspertów. na forum elektroda.pl są ludzie którzy mają ogromne pojęcie wielu z nich zawodowo zajmuje się car audio ja osobiście też się zajmowałem jakiś czas i uwierz mi nie jestem człowiekiem z wiedzą tylko teoretyczną lub tylko praktyczną wiem co robie a jak robie to dobrze bo wstyd by mi było otworzyć bagażnik i zaświecić gołym głośnikiem bo wyszedłbym na idiote :mad2: bez kitu piszecie na forum że bmw na gaz to siara dla mnie głośnik bez obudowy przykrecony do kanapy 100 razy gorsza.

Moja BetsY zobacz

Interfejsy BMW INPA USB

Opublikowano
to robi sie żenujące

każdy kto ma pojęcie o car audio powie ci ze to co pokazałęś to profanacja nie wierz poradź się ekspertów. na forum elektroda.pl są ludzie którzy mają ogromne pojęcie wielu z nich zawodowo zajmuje się car audio ja osobiście też się zajmowałem jakiś czas i uwierz mi nie jestem człowiekiem z wiedzą tylko teoretyczną lub tylko praktyczną wiem co robie a jak robie to dobrze bo wstyd by mi było otworzyć bagażnik i zaświecić gołym głośnikiem bo wyszedłbym na idiote :mad2: bez kitu piszecie na forum że bmw na gaz to siara dla mnie głośnik bez obudowy przykrecony do kanapy 100 razy gorsza.

człowieku nikt tu nie mówi o przykrecaniu głosnika do oparcia!!!

mówie o tym że głośnik w obudowie tak się ustawia w bagażniku żeby grał do kabiny! (tzn odwrotnie niż zwykle) i służy temu otwór na narty.

a tak wogóle jak jesteś z forum elektroda to już wszystko jasne :duh:

wiadomo już na czym opier się twoja wiedza... powodzenia :cool2:

Wszystko z Miłości do Bawarii
Opublikowano

ja szukam i nie moge znaleźć

niedługo wybieram się do Niemiec i coś się porządnego kupi

bo to co u nas to porażka

w tych pieniążkach to w Niemczech mamy dużo lepsze autko

Opublikowano

znam znam to z autopsji.

ponad miesiąc temu sprowadziłem sobie e46 ale to tak na chwilę.

wcześniej miałem kilka samochodów od handlarzy i .............. i ........:)

Opublikowano

możesz podpowiedzieć gdzie najlepiej szukać e39 i czy da się dogadać jak się zna niemiecki tylko podstawowo.

Oraz znasz jakiś link (lub mozesz opisać) gdzie opisane są wszystkie informacje jak formalnie załatwić wszystkie sprawy?

W Berlinie znalazłem 2 ciekawe e39 z czego jednej już nie ma a na drugą troche mi brakuje. Do Berlina jest niby najbliżej ale wydaje mi się że te tereny są już mocno przetrzewione.

Opublikowano
to robi sie żenujące

mówie o tym że głośnik w obudowie tak się ustawia w bagażniku żeby grał do kabiny! (tzn odwrotnie niż zwykle) i służy temu otwór na narty.

http://img236.imageshack.us/my.php?image=bejcauv0.jpg

moja wypowiedź o przykręcaniu do oparcia dotyczy wypowiedzi lucadore i tego linku

i zapewniam cię że moja weiedza nie pochodzi z elektrody chociaż tam można spotkać wiele osob które znają się na temacie.

Moja BetsY zobacz

Interfejsy BMW INPA USB

Opublikowano

yhmm ale to nie jest przykręcone do oparcia :)

Twoja wiedza jest jak Twoja osoba .. skromna :)

niestety w bmw jest z reguły tam ściana, a siedzenia nie są składane :)

Opublikowano
to robi sie żenujące

http://img236.imageshack.us/my.php?image=bejcauv0.jpg

moja wypowiedź o przykręcaniu do oparcia dotyczy wypowiedzi lucadore i tego linku

i zapewniam cię że moja weiedza nie pochodzi z elektrody chociaż tam można spotkać wiele osob które znają się na temacie.

okey

ale są też głośniki przystosowane do pracy w takich warunkach (free air)

a odnośnie montażu to ściana grodziowa jest bardzo sztywna i dobrze utrzymuje głośnik nie powodując gorszej pracy suba

Opublikowano
widze odwracanie kota ogonem. naprawde nie widzisz sam różnicy obudowa i bez obudowy które wcześniej wstawiłęś z reszta co mnie to obchodzi róbta co chceta dla mnie możecie nawet napędzać głośnik alpharda bez obudowy wzmacniaczem firsta pozdrowienia i powodzenia

Moja BetsY zobacz

Interfejsy BMW INPA USB

Opublikowano

pozdro ziomek

i nie denerwuj się

radze tylko przejechać się z raz na zawody i popatrzeć na konstrukcje i wtedy będziesz wiedział o co chodzi.

Opublikowano
No tak, jak juz pisalem gdzie indziej mialem goly glosnik w e23, i bylo super, przytwierdzony do solidnej grodzi z MDF na mocnym mocowaniu do grodzi. W e23 byly 2 warstwy blachy a miedzy nimi masa wygluszajaca bitumiczna i gabka 5 mm. Po wycieciu dziury pod lokietnikiem i daniu tej dechy byl sobie free-airowy 30 cm basik. Nie bede nikogo probowal przekonywac, bo kto ze mna jezdzil wie jaki to byl dobry patent.
(OO=[][]=OO)
Opublikowano
http://www.automuzyka.pl/index2.php?page=work/07-11-10_bmw

kolejny partacz umieścił głośnik w siedzeniu.

Kolega chyba nie zauważył, że głośnik basowy jest może w siedzeniu....ale ma odpowiednio zabudowaną przestrzeń z tyłu siedzeń dla SUBa. Tak na oko, wygląda na 35 litrów. Partactwa tu raczej nie widać...

Pozdrawiam serdecznie

Taurus

Boże chroń nas i nasze Bemki od mechaników ignorantów

Taurus

Opublikowano
http://www.automuzyka.pl/index2.php?page=work/07-11-10_bmw

kolejny partacz umieścił głośnik w siedzeniu.

Kolega chyba nie zauważył, że głośnik basowy jest może w siedzeniu....ale ma odpowiednio zabudowaną przestrzeń z tyłu siedzeń dla SUBa. Tak na oko, wygląda na 35 litrów. Partactwa tu raczej nie widać...

Pozdrawiam serdecznie

Taurus

Kolega jakby przeczytał temat od początku, to wiedziałby o co w tym temacie chodzi...

ja uważam to rozwiązanie za skuteczny patent, natomiast sa ludzie którzy traktują to jako profanację car audio :)

Opublikowano
Witam. Mam E39 w kombi i według mnie nagłośnienie jest tragiczne. Mam zwykłego kaseciaka i zmieniarkę. Chciałbym trochę poprawić jakość nagłośnienia ale nie chcę wstawiać nieorginalnego radia. Napiszcie czy da się poprawić samymi głośnikami i jakimi czy trzeba zmieniać radio bo jesli tak to sobie odpuszcze.