Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Zamierzam kupić betke po faceliftingu 2002 i rozwazam miedzy dieslowkimi silnikami 150KM i 3 litrowym 184 KM. Czy ktoś może mi podpowiedzieć jakie sa koszty utrzymania (serwis) i jakie jest spalanie obydwu modeli.

pozdrawiam

M

Opublikowano
ja mam 320d 136KM i spalanie od 4,7 do 7 w zaleznosci od jazdy.Ale slyszalem ze 330d pali srednio 7l ale to tylko slyszalem, wiadomo wiecej pali ale jaka jazda cos za cos,teraz bym kupil 330d a i podobno to sa najleprze silniki diesla w BMW

Pozdrawiam Pawel

5.6l/100km

BMW E46 silnik M47 99` 2.0d 136KM, XENON

Opublikowano

Bedzie duzo drozej, bo 330d to 6 cylindrow,wiecej oleju,plynow itp itd

Wszystko zalezy od Twojej jazdy czy wiecej jezdzisz w trasie czy w miescie, bo w miescie roznicy mocy z wiadomych wzgledow nie wykorzystasz. Mam 320d pali 7-8 litrow/miasto, 33Od spali w miescie + 2 litry.

http://www.bmw-klub.pl/ dane techniczne /pobierz dane

Opublikowano

co prawda miałem 3.0d w e39 a teraz 2.0dA w e46

jedna sprawa:

różnice w standardowych kosztach eksploatacji to pikuś w stosunku do tego jaki egzemplarz się kupi i co trzeba będzie przy nim dłubać.

3.0d - pokazuje oo potrafi na trasie a najlepiej autostradzie.

2.0d - typowy do jazdy miejskiej, ale na trasie do 150 da się spokojnie nim pomykać.

różnice w kosztach utrzymania to - 2 świece więcej ale ile razy się to wymienia, 1,5 litra oleju więcej, czyli całe 60 zł więcej na 15 do 20 tyś km :) filry to filtry różnice to mogą być ale w groszach.

napewno zdecydowanie większa frajda jest śmiaganie w pełni sprawnym i posiadającym pełne parametry fabryczne 3.0d

jeżeli chodzi o kulture pracy to 3.0d - ma miszcza:)

4 cylindry to kosiary ewentualnie wózki widłowe :)

ale cóz puki co sam jeżdze na kasiarce ;)

bo najwazniejsze kupić sprawny zadbany egzemplarz...

Opublikowano

aha jeszce jedno...

spalanie.

e39 3.0d manual 1999r. sedan 184KM

średnio 8 - 8,5

klasyczna trasa - 150km/h - 7

miasto - korki - max 9

w zasadzie nigdy nie spalił mi więcej niż 9 litrów ropy.

e46 2.0d Automat 2001 rok 136KM

puki co z moich obliczeń wynika że koło 7,5 do 8

może dlatego że byłem przyzwyczajony do większej mocy i teraz czasami duszę jak flinston.:)

Opublikowano

ja bym kupił 3 litry jeśli bym miał takie same dwie do wyboru- ale uzywki to nie salon wiec cieżko równoważnie porównywać modele. Frajda z jazdy pewnie okropnie fajna :D u mnie 30 kucy wiecej a jest niebo do ziemu. # litry to bajer.

Tylko ze faktycznie wiecej pali. 2 litry na 100 km ptzy 2 tkm miesiecznie to masz 40 litrów-160 zeta. Po 3 latach za przejazd na tych samych tarsach palcisz wiecej o 6 tysiecy. Wszystko zalezy od dochodu!!! Bo jak masz 5-6 na ręke to nie ma sie nad czym zastanawiac! :D

Koszty elementów poszczególnych tzn czesci silnika czy zawieszenia podejrzewam ze droższe. Ale z drugiej strony codziennie sie ich nie wymienia wiec znowu znaczenie maja dochody- najtaniej "pfu pfu Pierdolonym Matizem :))))))"

Problem szachisty: zwalić konia czy posunąć damę :-)
Opublikowano

mam 330 d touring.Na podjazdach i przy spokojnej jezdzie 7.5 do 8 l/100km.Autostrada jazda przez 3 godziny w okolicach 170-200 km/h komputer pokazał 11.3

A frajda ze 186 koni jest niesamowita.

A jak kolega wspomniał troche wieksze koszty z większą ilością olejów i płynów.Oleju wchodzi jakie 6,75 literka.

Mały problem miałem z oponami 225/40/18 ładnie wyglądają ale przy zmianie na zimówki(gdzie tarcze hamulcowe 325mm) nie wejdzie nic poniżej 17''.A to wiąże sie z niemałym wydatkiem na oponki.

Po za tym polecam bo furka spisuje sie napradę dobrze

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.