Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

odpoweidz brzmi: możesz zakładać!!

Masz wszystko napisane na słupku lewym

a aukcja jak aukcja nic na niej nie widać poza tym czy dobrze rozumiem tam jest jedna opona??

Tylko BMW jest ważne...

http://ot.mklub.net - Ciemna strona wpływu BMW na umysł człowieka :-]

Opublikowano

nie bardzo pisze na tym słupku

następna szerokość opony to 205 o profilu 60 na feldze 6 1/2jx15h2

[/b]

Opublikowano

'zamienniki' dobiera sie w taki a nie inny sposob - zeby jak najmniej zmienic calkowita srednice kola, a co za tym idzie jak najmniej przeklamac licznik

15''x25.4mm + 2x0.65*185 ~= 621.5mm

15''x25.4mm + 2x0.60*205 ~= 627.0mm

15''x25.4mm + 2x0.65*195 ~= 634.5mm

juz wiesz czemu nastepnym zaminnikiem jest ta druga wartosc a nie trzecia? :)

a szerokosc felgi wplywa na to czy opona ci sie rozlewa na boki wychodzac z felgi czy stoi prosto czy jest napieta... co ma oczywiscie takze wplyw na srednice kola (dlatego te wyniki sa przyblizeniem, a nie rzeczywistym odzwierciedleniem), gdyz szerokosc opony jest podawana od rantu do rantu, a profil jest procentem tej szerokosci.. dlatego dobranie rownoznacznych wartosci opon nie jest takie proste jakby sie wydawalo..

jesli jestes pedantyczny i zalezy ci zeby licznik chodzil jak zegarek szwajcarski to bedziesz musial idealnie sobie dopasowywac wg zalecen albo potem wykalibrowac licznik..

/ignore ;)

ps. mam nadzieje, ze nie pochrzanilem obliczen, pozno jest ;P

ps2. kilka przykladowych wartosci http://www.corrado.com.pl/ogumienie/ogumienie.htm :)

Opublikowano

Ja mam w Compactcie orginalnie zalozone 205/60 R 15.

A na zime 185/65 R 15.

Tak tez pisze na slupku i innych papierach.

http://images.spritmonitor.de/353206_2.png

353206.jpg?stamp=1263766861 795500.jpg?stamp=1505496641

Opublikowano
Proponuje jek ktoś wcześniej odesłał wejść na www.bmwtips.com. Tam doskonale bedzie można zobaczyć jak kształtują się różnice w wielkościach opon dotychczasowych i zamiennikach. Powodzenia. A co do aukcji... trochę mało czytelna pamiętaj, że to opona czy opony, a nie pokrowiec do komórki.
Opublikowano

Poczytaj co na słupku( to jest NAJWAŻNIEJSZE) jak nie był malowany to masz oryginalną naklejkę.

Te 185 to są na zimę :!: :!: i bardzo wazne mają być na stalowych felgach :!: :!: :!:

i jak powyżej kolega radzi następne są 205.Dobrze radzi :!:

Tylko kumie złoty więcej info wrzucaj bo ja tu gadam o 318 IS coupe motor 42, a TY może inny zasilacz masz :?: :?:

Oczywiście inne gumki możesz zakładać. NO problemo tylko że przebieg dziwnie Ci zacznie zmieniać i prędkośc jakaś dziwna będzie :shock: .

GENERALNIE TO CO W KSIĄŻCE ORYGINALNEJ STOSUJ :!: :!:

Pozdrawiam i Życzę Miłego Dnia.

Sebastian.

>>>>Zapraszam na swoją stronę!!!!<<<<