Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, zbliżająca się zima zachęciła mnie do wymiany przepalonych mat podgrzewających przednie siedzenia w mojej coupe. Znalazłem takie cudo na allegro: http://allegro.pl/item261068903_waeco_zestaw_grzejacy_magiccomfort_msh50s_12v.html

Mam pytanie czy ktoś już próbował podobnych sztuczek...czy da się je podłączyć pod istniejącą instalację i czy idealnie pasują pod skórzaną tapicerkę?....pozdro :D

Edytowane przez _Maja_
Opublikowano

Do kompletu brakuje Ci jeszcze p2-stopniowych przełączników i przekaźników.

IMHO nie ma co się pchać w jakieś No Name z Allegro. Podejrzewam, że za podobna kasę wypatroszysz ogrzewanie siedzeń na jakimś szrocie. Oryginał to oryginał.

Opublikowano

Co do oryginalnych mat to jasne że wolałbym takie, tylko że maty z tych roczników są już raczej "na wykończeniu", więc wolałbym kupić nowe ( koszt zwykłych mat na allegro to 40 zł, a te pod tapicerke kosztują 200 - więc może nie są takie złe - pytanie tylko czy ktoś już z nimi walczył i czy działają jak należy ?).

Wyłączniki w e36 są dwustopniowe, w przypadku tych mat też, więc chyba da się to jakoś połączyć..poprawcie mnie jeśli się mylę.

Opublikowano
Moim zdaniem jesli zakupione maty zamontujesz w aucie z wkorzystaniem oryginalnej instalacji to wszystko bedzie dzialac bez zarzutu.W razie watpliwosci podjedz do elektryka.
Opublikowano
Ja mam ten sam problem z fotelem kierowcy - obie maty nie grzeja. We wtroek oddaje auto do mechanika ale ten odrazu powiedzial ze to raczej nie sa maty tylko cos "po drodze" padło bo siedzisko ma osobna mate i podparcie tez a u mnie siadlo cale ogrzewanie fotela. POLECAM PRZED WYMIANA SPRAWDZIC ELEKTRYKE!! Widze, ze jestes z gliwic to dodam, ze dobry warsztat jest w Katowicach na rodzienskiego. Tu jest stronka do tego zakladu http://www.m-auto.pl/ polecam go osobiscie z reszta inni tez go chwala na forum bo sa to rzeczowi ludzie a i ceny sa bardzo rozsadne (czasem u "podworkowego" mechanika zaplaci sie wiecej)
Opublikowano
A pytałeś w ASO ile wychodzą oryginalne?...

Mam taki sam problem z fotelem kierowcy, nie działa jego ogrzewanie... w ASO koszt zestawu 2 szt. / fotel to koszt ok. 450 - 500 zł...mam zamiar zamówić, ponieważ w te po 40 zł jakoś....

Galeria moich pojazdów i ich historia

http://img149.imageshack.us/img149/6353/podpisoj3.jpg

Opublikowano
A pytałeś w ASO ile wychodzą oryginalne?...

Mam taki sam problem z fotelem kierowcy, nie działa jego ogrzewanie... w ASO koszt zestawu 2 szt. / fotel to koszt ok. 450 - 500 zł...mam zamiar zamówić, ponieważ w te po 40 zł jakoś....

Ale jedoczesnie przstalo Ci grzac oparcie i siedzisko?? Lepiej przed zamawianiem sprawdzic czy to napewno maty.

Opublikowano

Na pewnym innym forum bmw kolega namierzył maty firmy webasto po

34euro za cały fotel {EDIT : to jest cena 4mat, czyli 2 foteli !!!} link

Przedstawiciel w oławie dokładniej rzecz biorąc. Jak go

znam, to w końcu je kupi, wówczas dam znać czy i jak toto działa.

Oto cytat z jego postu :

1 komplet za 34 euro, to mata na plecy i dupala, razem z przewodami (bez przełączników). Na maty dają 5 lat gwarancjci.

...

Maty są z deczka inne od mat bmw, ich konstrukcja a raczej przeplot niteczek powinien być trochę wytrzymalszy od oryginalnych, szczególnie na naciski i przerwanie.

Opublikowano
Ale jedoczesnie przstalo Ci grzac oparcie i siedzisko?? Lepiej przed zamawianiem sprawdzic czy to napewno maty.

już sprawdzone...czy jednocześnie przestały grzać - nie mam pojęcia, poprostu zauważyłem że nie grzeją w tyłek kierowcy :cry2:

:norty: producentem mat o których mowa jest WAECO - czyli firma która zna się na rzeczy, tak samo jak i firma do której napisałem właśnie e-mail w tej sprawie - WEBASTO Petemar w Łomiankach

Galeria moich pojazdów i ich historia

http://img149.imageshack.us/img149/6353/podpisoj3.jpg

Opublikowano
Dostałem właśnie maila od Tarnowskiego w Gliwicach (salon/serwis BMW): komplet mat grzewczych na 1 fotel to 400zl, koszt wymiany w jednym fotelu to 250zl...za 1300 zł mogę sobie podgrzać za pomocą mat Waeco przednie, tylne fotele i myśle, że na sofę w dużym pokoju jeszcze zostanie $ :P ....jak przetestuje ktoś te maty Waeco niech coś napisze ....pozdro
Opublikowano
Dostałem właśnie maila od Tarnowskiego w Gliwicach (salon/serwis BMW): komplet mat grzewczych na 1 fotel to 400zl, koszt wymiany w jednym fotelu to 250zl...za 1300 zł mogę sobie podgrzać za pomocą mat Waeco przednie, tylne fotele i myśle, że na sofę w dużym pokoju jeszcze zostanie $ :P ....jak przetestuje ktoś te maty Waeco niech coś napisze ....pozdro

A czemu nie probujesz w M Auto w Katowicach. tarnowiski jest strasznie drogi!!! Ja chcialem tam wymieniac olej ale jak powiedzieli ile u nich taka zabawa kosztuje to zrezygnowalem. W M Auto jest duzo taniej. Jutro oddaje auto to zobaczymy ile zaplace za naprawe tego fotela.

Opublikowano
No i juz po wizycie w M-Auto. Niestety jestem w gronie pechowców!! Okazało sie ze jakims dziwnym trafem jednoczesnie padły obie maty grzewcze :(. W M-Auto powiedzieli ze ich wymiana razem z robocizna to +- 500zł (prawie polowa tej kwoty to robocizna bo podobno trzeba "rozwalic" praktycznie caly fotel). Ale za to naprawili pare innych malych usterek zwiazanych z elektryka :).
Opublikowano
No i juz po wizycie w M-Auto. Niestety jestem w gronie pechowców!! Okazało sie ze jakims dziwnym trafem jednoczesnie padły obie maty grzewcze :(. W M-Auto powiedzieli ze ich wymiana razem z robocizna to +- 500zł (prawie polowa tej kwoty to robocizna bo podobno trzeba "rozwalic" praktycznie caly fotel). Ale za to naprawili pare innych malych usterek zwiazanych z elektryka :).

500 zł to koszt wymiany 2 mat w jednym fotelu, czy 2 foteli ?.....chyba kupię te maty za 200 skoczę do tapicera i do elektryka...myśle, że w 400 się wyrobie - dam znac :)

Opublikowano

500 zł to koszt wymiany 2 mat w jednym fotelu, czy 2 foteli ?.....chyba kupię te maty za 200 skoczę do tapicera i do elektryka...myśle, że w 400 się wyrobie - dam znac :)

500zł to 2 maty do jednego fotela + robocizna z tapicerem. Ja sie nad tym zastanawam ale 500zł za ciepelko w tylek to troche duzo :/

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Maty Waeco - 200 zł

Robota tapicera - 120 zł

Demontaż i montaż foteli - trochę chęci

Ciepło w dupę przy -10 na dworze ....bezcenne

Maty działają idealnie, jeśli ktoś ma całą elektrykę, tylko przepaliły mu się maty, niech się nawet nie zastanawia :D