Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
proponuję wrócić do meritum sprawy...

pozdrawiam

to żeś temat odkopał :)

według mnie wystarczy tankować na dobrych, sprawdzonych stacjach a to czy paliwo jest typu premium czy zwykle nie ma znaczenia...

kiedys w którejś z gazet motoryzacyjnych było porównanie paliw i większe znaczenie miało właśnie to gdzie paliwo było tankowane a nie jakie...

co z tego ze zatankujesz v-power jak wlasciciel stacji dolewa do niej jakiegos syfu zeby wiecej zarobic?

Opublikowano
"lepsze" diesle powinny mieć podwyższoną liczbę cetanową 55 (zamiast 51 jak w standardzie), natomiast w większości stacji jest ona uzyskiwana przez dolanie różnej maści ulepszaczy. To jest info od znajomego pracującego w Orlenie. Twierdzi on również, że jakość "lepszego" diesla będzie różna na różnych stacjach tej samej sieci oraz że w sumie to nie ma sensu kupowanie go - bo będzie nierówny, a podstawowe parametry takie same - taka opinia.
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Przejechałem 30 tys. km tankując jedynie Shell V-Power Diesel.

Auto cały czas zachowuje się idealnie i spala średnio 0,5 litra ropy mniej niż na konkurencyjnych stacjach.

oczywiście przyspieszenie i elastyczność silnika nie wymaga komentarza - burza:)

Opublikowano

ropa nie jest benzyną, gdzie zwiąkszona ilość oktanów.

to nic innego jak chwyt marketingowy działający na nasza podświadomość - ropa jest jedna i nie zmienna. Przekonałem się tankując od 3 lat na jednej stacji w Warszawie na ul. Puławskiej SHELL - lałem V-Powera przez dwa lata do passata, który był wyposażony w pompowtryski, które bardzo są podatne na złą ropę, a po dwóch latach lałem zwykłą ropę i żadnej różnicy. Dajcie sobie spokój z Vervami, V-poverami itp bo taka ropa nie podniesie Wam osiągów czy przedłuży żywotność silnika. Jeżeli macie jeszcze jakieś wątpliwości to popytajcie tunerów np. Marka z Masters Tuning z Warszawy - chipowałem tam Passata i "zakazał" mi lać V-Povera ze zględu na ździerstwo naszych złotóweczek - różnica zerowa.