Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam pytanie. Posiadam dwie nowe opony zimowe w rozmiarze 195/60 R15 i mam szanse kupić po dobrej cenie kolejne dwie tylko troszkę niższe - w rozmiarze 195/55/R15

Czy taka 3% różnica w wysokości opon nie bedzie źle wpływała na ABS?

Chodzi mi o to czy system abs nie odczyta tego jako różną prędkość obrotową kół i czy sie nie "wyłączy"?

Macie może różne wysokości opon na osiach?

Opublikowano
nie za niski profil tej opony?? 195 to tylko na 65

ja mam zalozone zimowki 195x65x15 sportowe zawieszenie obnizony i jest OK...kola kupilem razem z samochod.z DE tam tez tak jezdza...

Opublikowano
Witam.

Mam pytanie. Posiadam dwie nowe opony zimowe w rozmiarze 195/60 R15 i mam szanse kupić po dobrej cenie kolejne dwie tylko troszkę niższe - w rozmiarze 195/55/R15

Czy taka 3% różnica w wysokości opon nie bedzie źle wpływała na ABS?

Chodzi mi o to czy system abs nie odczyta tego jako różną prędkość obrotową kół i czy sie nie "wyłączy"?

Macie może różne wysokości opon na osiach?

O ABS się nie martw. Będzie działał ok.

Przedmówca ma racje że jak oponka 195 to profil 65. 55 to już przesada.

Generalnie do E36 o oponie 195 nie ma mowy w żadnych danych.

Zima powinna być 185/65/15.

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano

Właśnie jak pisał kolega,w e36 nigdzie nie ma mowy o 195/65/15

według mnie to najlepsze opony do e36 na nasze drogi,dobry komfort jazdy nie nosi na koleinach,zawieszenie tak nie siada,

co wy o tym myślicie?

Opublikowano

według mnie to najlepsze opony do e36 na nasze drogi,dobry komfort jazdy nie nosi na koleinach,zawieszenie tak nie siada,

co wy o tym myślicie?

Coś chyba w tym jest. Kiedyś miałem 205 i latałem prawie po całej szosie - oczywiście tam gdzie były koleiny :duh: a po założeniu 195 jest :cool2:

Opublikowano
Do E36 fabryka nie przewiduje opon w rozmiarze 195, gdyż cokolwiek by nie zastosować, to różnica w średnicy koła będzie poza tolerancją 1% w stosunku do opony standardowej, czyli 205/60/15. Dopuszczając mniej rygorystyczne wymagania przyjmuje się różnicę nie większą niż 2%. Najbliższe rozmiarowo gumy to 195/65/15 i spokojnie można takie włożyć (mam takie zimówki i wszystko jest OK), tolerancja wynosi 1,2% w górę (opona jest wyższa od "oryginału), ewentualnie 195/60/15 - też jeszcze się mieszczą (1,9% w dół, opona niższa), natomiast profil 55 dla tej rozmiarówki to już przesada - są zdecydowanie za małe.

Kosmetyka samochodowa, czyszczenie tapicerki

http://www.clart.pl

Dodatkowe info, zapytania, porady na PW.

Opublikowano
Właśnie jak pisał kolega,w e36 nigdzie nie ma mowy o 195/65/15

co wy o tym myślicie?

Zależy jeszcze co masz pod maską. Jeśli jest to np. 1.8 to się zgodzę, jednak ja mam w tej chwili 195/65/15 przy swoim 2.5 i są to opony zdecydowanie za wąskie. Nawet fabryczne 205 to jest niezbędne minimum, od 215 zaczyna się bezpieczna jazda np. w zakrętach. Co do profilu to jak najbardziej, im większy profil opony tym bezpieczniej i bardziej komfortowo jeździ się po naszych wykopkach, jednak jak wygląda na takich balonach auto to druga sprawa, równie ważna.

Opublikowano

A ja tylko dodam, że rzeczywiscie szerokość opony wpływa na bezpieczną jazdę - większa przyczepność ALE ALE! :hand:

Szersza opona jest bardzo podatna na aquaplanning, więc powinno się dążyć do optimum wyboru, bo już ta szerokość nas nie uratuje w dużej kałuży.

http://www.ee.pw.edu.pl/~andrzem1/bmw/ - moja Bumcia ;)

http://www.ee.pw.edu.pl/~andrzem1/bmw/spalanie.gif

Opublikowano
Witam.

Chodzi mi o to czy system abs nie odczyta tego jako różną prędkość obrotową kół

Absolutnie sie o to nie martw ponieważ system ABS nie mierzy różnicy predkośći obrotu kół (tak działa ESP korzystajac defakto z tych samych czujnikow przy kołach) ale weryfikuje "tylko" czy ktorekolwiek z nich nie zostało ZABLOKOWANE....