Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

mam pewien problem, wymieniałem piastę w przednim kole i od tego momentu świeci mi się kontrolka ABS'u a nie odpinałem żadnych czujników.

Co może być przyczyną niedziałania tego systemu po wymianie jak by nie było elementu bez elektroniki :-)

Przy wymianie piasty musiałem ściągnąć zaciski tarczy, proszę o jakieś sugestie i pomoc w usunięciu tego problemu.

BMW 750i V12 E32 - Będziesz Mógł Więcej :)))
Opublikowano

na nowej piaście miałeś pierścień do ABS takie wypukłe kwadraciki

pomiędzy nimi a czujnikiem ma być luz nie mogą sie dotykac

Opublikowano

weź żarówkę od kierunkowskazu i podłącz 2 kabelki. Żarówkę wepnij w miejsce czujnika ABS. Jeśli nadal będzie świeciła kontrolka ABS tzn że masz uszkodzony inny czujnik a jeśli zgaśnie tzn że ten który zastąpiłeś żarówką :wink:

Napisz czy pomogło :wink:

Opublikowano

Niestety Nirvana, nie mam sugestii ale też mam problem z ABS. Na razie nie specjalnie o tym myślałem, natomiast skoro jest wątek, podłączę się.

ABS Jest po odpaleniu i tak sobie działa przez jakiś czas ( circa 10-15 min)Podczas 'działania' przy każdym hamowaniu jest 'żwirek' pod pedałem, czyli załącza się. Znika nagle, po którymś tam z kolei hamowaniu. Macie jakiś pomysł ?

Opublikowano

Witam.

Kolega Banol napisał:

ABS Jest po odpaleniu i tak sobie działa przez jakiś czas ( circa 10-15 min)Podczas 'działania' przy każdym hamowaniu jest 'żwirek' pod pedałem, czyli załącza się. Znika nagle, po którymś tam z kolei hamowaniu. Macie jakiś pomysł ?

Miałem taki sam przypadek jak kolega Banol gdy założyłem na przednią oś opony o profilu 50 a na tyle były 60. Okazało się że za duża różnica. Po zmianie opon wszystko działa.

Pozdrawiam Kanap

Opublikowano
umnie opony sa jednakowe, a slyszalem tzn czytalem tutaj ze wielkosc opon miala wplyw na ASC a nie na ABS ale moge sie mylic
BMW 750i V12 E32 - Będziesz Mógł Więcej :)))
Opublikowano
W moim aucie ABS dziala w miare poprawnie,tzn raz na jakis czas w czasie jazdy zapala sie kontrolka i do ponownego uruchomienia auta abs nie dziala.Bylem na komputerze poniewaz pali sie kontrolka ASC.Po podlaczeniu okazalo sie ze abs jest ok-brak bledow,asc-brak komunikacji z modulemelektryk stwierdzil ze przerwa na jakims obwodzie i ze wszystko bedzie dzialac.W momencie odbioru auta okazalo sie ze na calym ukladzie jest prad i ze padl sterownik pompy lub modul abs/asc.I w en sposob pozbylem sie kasy a odpowiedzi co trzeba wymienic nie uzyskalem.
Opublikowano
miałem też kiedyś taki przypadek że ABS raz działał a raz nie. Okazało się że przewód od czujnika był uszkodzony (na oko był OK) i pomogła wymiana. Jak przestanie działać ABS to trzeba autko od razu podpiąć pod kompa i będzie wiadomo który to czujnik bo inaczej to nie ma szans tego zdiagnozować.