Skocz do zawartości

Prowadza autem na boki?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam zastanawiam się czy mam problem ze zbieżnością ( geometrią) czy wina moich opon mam 225/45/17 i orinalne sportowe zawieszenie BMW ponieważ jak jadę i droga jest trochę nierówna to juz muszę trzymac kierownicę bo zaczyna prowadzać a jak są koleiny to kurcze potrafi zarzucić. więc co sądzicie wina opon czy geometrii?
Opublikowano
Opony są szerokie, ale mnie na 195/65/15 tez nosi po koleinach. Geometrię też warto sprawdzić nie zaszkodzi wydać 50zł aby mieć pewność.

Pozdrawiam

Krzysiek

Opublikowano
a ja jestem pewny na 100 % ze to wiena opon mam letnie pirelli 225/40/18 w koleinach nosi tak ze musze kontrowac teraz zalozylem zimowiki 205/50/17 michelin pilot sport i wszytko znikolo zadnego noszenia poprostu nic .
Opublikowano
Niestety taka bolaczka kierowcow bmw... U mnie zawieszenie cacane jest, przeszlo przeglad bez zadnych "ale", zadnych luzow, a mimo to lata na koleinach jak za przeproszniem zyd po pustym sklepie... Inna kwestia wystarczy minimalna deformacja asfaltu, wrecz niezauwazalna okiem a wszystko czuc na kierownicy i trzeba korygowac tor jazdy... Jezdze na 205/60...
Opublikowano
Niestety taka bolaczka kierowcow bmw... U mnie zawieszenie cacane jest, przeszlo przeglad bez zadnych "ale", zadnych luzow, a mimo to lata na koleinach jak za przeproszniem zyd po pustym sklepie... Inna kwestia wystarczy minimalna deformacja asfaltu, wrecz niezauwazalna okiem a wszystko czuc na kierownicy i trzeba korygowac tor jazdy... Jezdze na 205/60...

Bolaczka sa mechanicy nie znajacy sie na rzeczy :/

moze nie calkiem na temat, ale to ze przeglad przechodzi / mechanik mowi ze wszystko ok to nie ma nic do rzeczy :)

w e-36 mialem drgania kierownicy 2 mechanikow i 1 stacja diag. nie widzialy najmniejszego problemu - bo wszystko ok wg nich.

niby zadnych luzow nic - a drgalo przy kazdej predkosci... oczywiscie im szybciej/bardziej nierowno tym mocniej

W koncu trafilem do goscia ktory faktycznie zna sie na bmkach

wymienil koncowki drazkow, tarcze i klocki i zupelnie inne auto :)

Opublikowano
hmm sam nie wiem więc zmienię na zimówki jak dalej r15 lub R16 i zobaczymy jak dalej bedzie prowadzać to jadę na geometrię a jezeli dalej to bedę szukał w zawieszeniu problemów ( na równiej drodze leci jak marzenie ale tylko jakas nierówność to zaczyna prowadzać)
Opublikowano

Masz za duże koŁa, caŁa tajemnica. KupiŁem sobie 16 calowe koŁa... po dwóch dniach przeprosiŁem 15 i wróciŁy na swoje miejsce.

Opona o profilu 45 ma zdyt sztywne boki i przenosi wszystko na zawieszenie.

Opublikowano
JA jezdziłem na 205/60/15,też nosiło mnie trochę po drodze,moim zdaniem ma masze drogi najlepsze rozwiązanie to 195/65/15 ja mam takie już w drugiej bmw i jest ok,a i dla zawieszenia zdrowiej,większy balon lepszy komfort jazdy no i nie nosi tak
Opublikowano

Bolaczka sa mechanicy nie znajacy sie na rzeczy :/

moze nie calkiem na temat, ale to ze przeglad przechodzi / mechanik mowi ze wszystko ok to nie ma nic do rzeczy Smile

w e-36 mialem drgania kierownicy 2 mechanikow i 1 stacja diag. nie widzialy najmniejszego problemu - bo wszystko ok wg nich.

niby zadnych luzow nic - a drgalo przy kazdej predkosci... oczywiscie im szybciej/bardziej nierowno tym mocniej

W koncu trafilem do goscia ktory faktycznie zna sie na bmkach

wymienil koncowki drazkow, tarcze i klocki i zupelnie inne auto Smile

Caly szkopol w tym ze mi to sprawdzili naprawde doglebnie, a skad to wiem?

- Primo, czepili sie wszystkiego czego mogli sie czepic wiec jesli zawieszenie puscili to musi byc dobrze.

- Secundo, stacja diagnostyczna jest poniekad pod szefostwem mojego ojca a ten chyba nie chcialby bym sie rozbil w trasie... Z tego co mi wiadomo :)

Zaznaczam tez iz nie rozpatruje kazdego pojedynczego przypadku tylko stwierdzam ze mam zawieszenie w doskonalej kondycji a mimo to i tak mnie rzuca wiec mozna sprawdzic to i owo bo to w niczym nie wadzi ale nie daje tez gwarancji ze auto przestanie "biegac" na koleinach a tym jest problem z ktorym sie zglosil tworca tematu... Pozdrawiam!

Opublikowano

ja lato przejeździłem na 205/60/15... Autko na koleinach jak łajba na wzburzonym morzu się prowadziło. Teraz na zimę założyłem 185/65/15 i jest odczuwalnie lepiej ale pływanie nie zniknęło całkiem... Oczywiście zawias przód i tył 100% sprawny - sprawdzony i powymieniane to co trzebabyło.

Przy okazji mam pytanko: jakie są najwęższe alusy oryginalne bo na lato też bym chciał założyć 185 ale na 7 cali to nie wejdzie... Czy są alu 6 lub 6,5 cali?