Skocz do zawartości

konserwacja szyberdachu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich!

idzie zima więc chciałbym (o ile to możliwe) nasmarować prowadnice szyberdachu--chyba??

chodzi mi o to czy ktoś z was używa lub próbował w jakiś sposób konserwować mechanizm szyberdachu tak aby działał cicho i bezproblemowo.

u mnie po otwarciu szybra prowadnice są suche jak pieprz-czy tak być powinno???

Opublikowano

Fakt o szyber trzeba zadbać.

U mnie z kolei te prowadnice są jakby takie w oleju. I też moje pytanie czy tak powinno być :?: :D

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano

Witam

Przeciez mozna nasmarowac jakims lojem i czesc!

Ja swoj spryskalem WD 40 zamknalem i juz nie bede otwierak az do wiosny.Poza tym zauwazylem ,ze pod uszczelka szyberka zaczyna szalec korozja :( nie martwi mnie to zbytnio ,bo mam wszystko na zapas :P

pozdrawiam

Opublikowano

tak tylko pytanie czy tam ma być sucho czy naoliwione czy może jakiś smar czy jakiś inny specyfik.

generalnie nie jestem zwolennikiem pryskania wszystkiego co się da wd40

Opublikowano

Gdzieś czytałem, że WD40 do szyberdachu się kompletnie nie nadaje :!:

Powinno się niby smarować smarem teflonowym.

Ale ja to tylko gdzieś czytałem i teraz nie potrafię podać źródła, jak znajdę to dokleję.

http://www.dami.pl/~wiktorc/BMW/tuning.jpg
Opublikowano

tak tylko pytanie czy tam ma być sucho czy naoliwione czy może jakiś smar czy jakiś inny specyfik.

generalnie nie jestem zwolennikiem pryskania wszystkiego co się da wd40

Opublikowano
W instrukcji pisze, ze szyber ma byc przed i po sezonie (czyli wiosna, jesien) zabezpieczany i smarowany. Ja naprzyklad prowadnice smaruje smarem teflonowym i wszystko jest ok. Dodam, ze prowadnice sa u mnie caly czas wilgotne ze smaru i szyber dziala idealnie.
Opublikowano
Szyberdach WD40 :shock: ? Ten preparat ma wlasciwosci penetrujace(!) i smarujace wiec nienadaje sie absolutnie do szyberdachu! Do smarowania nalezy uzywac smaru teflonowego. na szynach powinniem znajdowac sie smar (wilgotne szyny).