Skocz do zawartości

Jaki rozmiar felg alu...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
na ET nie pamietam dokladnie ale w e36 powinno byc cos ok ET=36, te ktore pokazales na linku tez ci wejda ale ET=20 spowoduje ich wysuniecie na zewnatrz o 16mm - przy takiej szerokosci felgi jak na linku nic nie pownno sie dziac - ale juz przy wiekszych felgach moga ci one obcierac o nadkola (felgi 8 calowe, 9 i 10).

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano
nie polecam 16mm X2, to o 32 mm zwiększysz rozstaw kół już pisałem w innym poście co się dzieje wtedy z łożyskami poza tym moim zdaniem ten wzór felgi nie pasuje do e36 no ale na temat gustów się nie dyskutuje

Tylko BMW jest ważne...

http://ot.mklub.net - Ciemna strona wpływu BMW na umysł człowieka :-]

Opublikowano
nie polecam 16mm X2, to o 32 mm zwiększysz rozstaw kół już pisałem w innym poście co się dzieje wtedy z łożyskami poza tym moim zdaniem ten wzór felgi nie pasuje do e36 no ale na temat gustów się nie dyskutuje

Ok, to jaki model ( roztaw ) będzie dobry?

jak pisałem kompletnie się nie znam na alu, podobno potrzebne są nawet spcecjane śróby.

Szukam orginalych felg bmw, a mniej-wiecej w tej cenie...

Opublikowano
no to w tym Ci nie pomoge nie wiem dokładnie jakie et powinny mieć e36 ale tak jak sarna1 pisał cos ok 36 albo i nawet 42 ale nie jestem pewien, jeśli potrzebujesz felg na zime kup stalówki taniej wyjdzie (ok 70pln za szt w b ładnym stanie). Co do śrub to np u mnie w e34 pasowały te same od alusów do stalówek , ale to zależy od modelu felgi. Ogólnie większość mówi że felgi z e36 nie sa zamienne od e34 i na odwrót, a te na allegro są od e34

Tylko BMW jest ważne...

http://ot.mklub.net - Ciemna strona wpływu BMW na umysł człowieka :-]

Opublikowano

Dzięki za info kiokio

Ja mam zimówki na stalowych, a szukam alu na lato (mam oponki seryjne 205/60/15) , tylko nie wiem dokładnie jakie fele kupić, tzn. jaki rozstaw śrób i jaki współczynnik ET.

Opublikowano
Rozstaw śrób 5x120, ET 47 przy felgach stalowych o szerokości 6 1/2" i ET 42 przy felgach 6"

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano
Rozstaw śrób 5x120, ET 47 przy felgach stalowych o szerokości 6 1/2" i ET 42 przy felgach 6"

Czyli rozstaw felg alu jest identyczny?

Mam okazję kupić fele orginal bmw, podaje to co na niech jest napisane:

bmw e 20, 1179761, FPS 7J, 15H2, więcej dannych nie ma na nich...

Podobno jakiś pierścień kontrujący jest potrzebny, czy posiadacze alu mają taki pierścień :)?

Opublikowano
Jak dobrze rozszyfrowałem, to mają one ET20 a więc za mało, będą wystawać na zewnątrz.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

Opublikowano

O ile sie nie mylę to najmniejsze ET jakie było stosowane w E36, to ET41.

Ale zawsze mała odchyłka może być, lecz najlepiej jakby wypowiedzieli sie tacy co mieli takie felgi zastosowane.

Stronka

Opublikowano
Fabrycznie E36 (nie dotyczy wersji M) wychodziły na felgach o rozmiarze 15 cali ET 35 i szerokości felgi 7 cali , na to zakładano opony 205/60/15R takie włąsnie miałem jeszcze do niedawna , teraz mam klasyczne 5 ramienne Ac Schnitzer 17 cali, pięknie wyglądają ale gorzej z wygodą, po dłuższej jeździe na naszych drogach to nawet plomby z zębów wypadają :wink:

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

%5B640%3A129%5Dhttp%3A//xenonis.whitestarprogramming.de/save_the_e36/img/pics/banner.gif

Opublikowano

Hmm, "przeleciałem" cały katalog oryginalnych felg do E36 i żadna felga nie ma ET35, najmniejsza jest ET41 :think:

Wcale przy tym nie twierdzę, że taką nie da się zamontować, ale fabrycznie nie były takie montowane - no chyba, że katalog BMW kłamie ...

Chyba, ze pomyliłeś sobie z E30 - tam były montowane ET35 i inne ...

Stronka

Opublikowano
Hmm, "przeleciałem" cały katalog oryginalnych felg do E36 i żadna felga nie ma ET35, najmniejsza jest ET41 :think:

Wcale przy tym nie twierdzę, że taką nie da się zamontować, ale fabrycznie nie były takie montowane - no chyba, że katalog BMW kłamie ...

Chyba, ze pomyliłeś sobie z E30 - tam były montowane ET35 i inne ...

Wielkie sorry ale pisząc tego posta myślałem już o obecnych felgach jakie mam własnie z ET 35 a oryginały mają oczywiście ET 47 przy 205/60 R 15 opony letnie , wypuszczali tez bmki na zimówkach 185/65 R15 z ET 42 . Respect dla Seby za skrupulatność :!:

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

%5B640%3A129%5Dhttp%3A//xenonis.whitestarprogramming.de/save_the_e36/img/pics/banner.gif

Opublikowano

Nooo ... :nienie: ;)

Dobrze, że została sprawa wyjaśniona :)

Stronka

Opublikowano

Dzięki chłopaki, więc poszukuje alu 5x120 ET od 41 do 47...

Dzięki za pomoc bo bym kupił oczywiście złe...

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Ponieważ zbliża się lato wielkimi krokami, wrócił temat kół letnich. Aby nie zapodawać nowego topicu, postanowiłem oświeżyć niniejszy.

Chodzi mi o to, czy do e39 będą pasować felgi o rozmiarze 17" , szerokość felgi 8" lub 7,5", et 15. Zależy mi na wyjaśnieniu tego ostatniego, ponieważ seryjnie większość ori felg ma et20.

Dzięki za pomoc. :wink:

Zaznaczam, że :search: było.

pozdróóófka