Skocz do zawartości

kabelki na ramkach w drzwiach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, tak jak w temacie, ostatnio rozbierałem drzwi i zauważyłem, że w każdych drzwiach na wewnętrznych ramkach jest przyklejony 2żyłowy kabelek, mam pytanie do czego on służy? e39 2003' 3.0d touring
Opublikowano
dla uściśnienia są to kabelki zakończone jakimś czarnidłem, mają tylko styczność z plastikową ramką, na chłopski rozum, nie pasują mi wasze odpowiedzi
Opublikowano

Jest to, jak napisał dajan, czujnik przycięcia palców. W zależności od nacisku na gumową część tej plastikowej ramki zmienia się rezystancja pomiędzy dwoma przewodami. W ten sposób sterownik szyb wykrywa przycięcie palców i natychmiast cofa szybę.

Więcej info:

A finger-trap protection strip is installed at the top of all door window frames. This strip consists of two contact strips enclosed in plastic which make an electrically conductive connection when pressure is applied.

If pressure is applied to the finger-trap protection strip while closing the window, the closing function is interrupted and the window is driven in open direction for approx. 1-2 seconds.

When pressure is applied permanently to the finger-trap protection strip, the window can only be closed by pressing the switch to automatic setting.

The finger-trap protection strips are monitored for line failure by means of a resistor connected in parallel. If a break occurs, the window can also only be closed by pressing the switch to automatic position.

Pozdrawiam

typer

Opublikowano

dokładnie tak a nazywają to też matą bo nie jest to wyłącznik mechaniczny

a jak działają szyby ? do góry musisz trzymać guzik czy same lecą po głębokim naciśnięciu ?

Opublikowano
brdura nie ma w górnej częsci drzwi zadnego czujnika... czujnik znajduje się w samym silniczku krokowym jesli zacznie się wolniej obracać szyba się wraca. Kabelek w ramce moze być czyimś wynalazkiem...
Opublikowano
bicker tu akurat się mylisz bo jest i też z tym walczyłem aż się dowiedziałem że należy po awari przeprogramować w serwisie