Skocz do zawartości

w Niemczech czy u Nas?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Czytam forum od ponad roku. Dopiero teraz zdecydowałem się napisać, gdyż zebrałem pieniądze na zakup BMW. :D Konkretnie E-36 320i coupe po 94 r. z klimą i komputerkiem (może być najmniejszy), skrzynia manualna, bez tuningu i bez gazu. Mam do dyspozycji 22500 zł. Kwota ma wystarczyć na:

- samochód, :norty:

- ubezpieczenie (1800 zł),

- pakiet startowy (1000 zł),

- ewentualne koszty sprowadzenia z Niemiec (3500 zł (1500 zł dla kolegi z forum i ok. 2000 zł na podatki i inne opłaty urzędowe)).

Planuję rozpocząć poszukiwania od województwa Mazowieckiego, gdyż tutaj mieszkam. Jeżeli nie znajdę nic godnego uwagi zwrócę się do forumowicza sprowadzającego samochody z Niemiec. Na kupno w Niemczech zostanie mi blisko 4500 euro. Przeglądałem autoscouta, mobile itp. i widziałem ładne samochody w tej cenie, ale rzeczywistość może okazać się inna. I tutaj mam do Was parę pytań:

1. Czy mój sposób poszukiwań jest dobry?

2. Czy jest możliwość znalezienia w tej kwocie samochodu bezwypadkowego w dobrym stanie?

3. Jakie znacie najtańsze ubezpieczalnie, które nie robią problemów z wypłatą odszkodowania?

Z góry dziękuję za odpowiedzi. :wink:

Opublikowano

Co do dylematu Niemcy czy Polska-polecam ten wątek http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?p=435867&highlight=#435867 opisałem tam swoje doświadczenia(poszukiwałem troche innego auta,ale może info się przydadzą).

Pzdr

Może być każde auto,pod warunkiem że będzie to BMW...
Opublikowano
Pierwszy raz czytam jak ktoś podszedł sensownie do zakupu samochodu :cool2: .Moje gratulacje :clap: widze że jesteś przygotowany na wszystko i to nawet ze sporym marginesem finansowym.Jesli chodzi o szukanie w necie to mi doradzono aby szukac w jakiś lokalnych gazetkach jest wieksza szansa trafienia od prywatnego wlasciciela a nie jakiegoś przypalu tak jak to sie pojawia na mobile i autoscout.Pozdrawiam
Opublikowano
Ja bym pojechal w okolice Bawarii i wyszukal najfajniejszy egzemplarz, jaki sie tylko da - za pieniadze, o ktorych mowa, powinienes znalezc to, czego szukasz bez problemu.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano

Poszukaj na www.mobile.de

Od prywatnej osoby.

Będzie drogo ale warto. 80% sprzedawanych u nas to totalne padaki. Wiek, brak kasy na utrzymanie i kiepski serwis robią swoje.

"Aerodynamika jest dla tych, którzy nie potrafią budować silników" - Enzo Ferrari
Opublikowano
Wiec chyba Ci pozostaje szlifowanie niemieckiego, albo zaproszenie na wycieczke kolegi z dobrą znajomoscią tego jezyka;) Hmm.. a jak to jest, moze wystarczy w Bawarii dobra znajomosc angielskiego do zakupu? Chociaz sadze, ze nie bardzo.
Opublikowano
U Wroga znajomość angielskiego niewiele daje. Może 10% zna tej język na podstawowym poziomie.
"Aerodynamika jest dla tych, którzy nie potrafią budować silników" - Enzo Ferrari
Opublikowano

Jak bylem ostatnio w Bawarii, to wbrew pozorom, bez problemu mozna bylo sie dogadac po... polsku. W duzej ilosci komisow pracuja Polacy albo Rosjanie (i to wcale niekoniecznie tacy, ktorzy na twarzach maja wypisany wyrok).

Z kolei w lepszych komisach (przysalonowych) dogadywalem sie bez problemu po angielsku.

Jedyny klopot, to niemiecki wydzial komunikacji - tam raczej nie mowia po angielsku. Pozostaje albo wziac ze soba czlowieka z komisu (na co komis przewaznie sie zgadza bez problemu) i poprosic go o pomoc, albo dla bardzo zdesperowanych, uzyc telefonu komorkowego i zadzwonic do Polski do kogos, kto zna niemiecki i na biezaco moze tlumaczyc, co urzednik mowi.

No, ale oczywiscie najlepiej pojechac z kims, kto zna (chociaz w podstawowym zakresie) niemiecki.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano

W podobnych pieniądzach możesz mieć o pare lat młodszy.

Sensownie podchodzisz do zakupu i szukasz tak jak ja :) Podzielę się z Tobą moim doświadczeniem : 2.0 to za mało :mrgreen:

Szukanie w PL imho odpuść sobie od razu, znajdź kilka w jednej okolicy na as24 i jedź do niemiec. Pod granicą z francją już nawet w komisach możesz spokojnie oglądac. Ktoś władający językiem jednak jest wskazany.

Opublikowano
(...)

Jedyny klopot, to niemiecki wydzial komunikacji - tam raczej nie mowia po angielsku. (...)

A u nas przeglądając niektóre oferty pracy to wymagany angielski to standard (w mowie i piśmie) ....ech ta Unia. Nie dajmy się zwariować.

Prowadzę swoje życie, a nie BMW
Opublikowano
  • Autor

Dziękuję za odpowiedzi i słowa uznania. :oops: Stawiam przede wszystkim na stan techniczny i mogę dopłacić za niego, bo chcę pojeździć tym samochodem ok. 3-4 lat albo dłużej.

Wiem, ze 2.0 to za mało. Jechałem jako pasażer 2.5 kolegi z forum to uśmiech nie mógł mi zejść z ust. :P Jednak naczytałem sie postów o tym, że 2.0 to mało kup 2.5 itp. A później, że pali tak samo itp. I tak będę musiał sporo pracować, żeby ją utrzymać więc nie chce spędzać całego wolnego czasu w pracy.

Co do wyjazdu do Niemiec to na pewno pojadę z kimś, bo niemieckiego nigdy sie nie uczyłem, a Niemcy to nieuki i angielskiego nie znają. :wink: Forumowicz ogłaszający się na forum sprowadza samochody dosyć często i ma chyba dobrą opinię na forach BMW. Ja niestety nie znam sie za bardzo na samochodach i będę musiał mu zaufać.

Będzie to mój pierwszy samochód i pierwszy w rodzinie. Prawko mam od czerwca i jeździłem BARDZO MAŁO i nadchodzi zima więc mam trochę obaw, ale będę ostrożny.

Mam nadzieję, że na święta będę mógł się pochwalić moim nabytkiem. :mrgreen: Na pewno pokażę go w Galerii. :dance:

Opublikowano
Dziękuję za odpowiedzi i słowa uznania. :oops: Stawiam przede wszystkim na stan techniczny i mogę dopłacić za niego, bo chcę pojeździć tym samochodem ok. 3-4 lat albo dłużej.

I to się bardzo ceni. Inaczej też byś musiał dopłacić. Pewnie sporo więcej i dalej byś miał trupa.

Jest wiele tematów o złym stanie, strasznych przebiegach itd. Prawda jest taka, że wszyscy szukają modelu w najniższym przedziale kasy. Z czego wynika, że różnica sięgająca czasem 100% przy tym samym modelu i roczniku.

Nie stać kogoś na dany model i rocznik to niech kupi co innego a nie płacze, że kupił złoma.

Okazje nie istnieją. Rozchodzą się po znajomych/rodzinie albo są natychmiast sprzedawane za kasę w komisach.