Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Czytam forum od ponad roku. Dopiero teraz zdecydowałem się napisać, gdyż zebrałem pieniądze na zakup BMW. :D Konkretnie E-36 320i coupe po 94 r. z klimą i komputerkiem (może być najmniejszy), skrzynia manualna, bez tuningu i bez gazu. Mam do dyspozycji 22500 zł. Kwota ma wystarczyć na:

- samochód, :norty:

- ubezpieczenie (1800 zł),

- pakiet startowy (1000 zł),

- ewentualne koszty sprowadzenia z Niemiec (3500 zł (1500 zł dla kolegi z forum i ok. 2000 zł na podatki i inne opłaty urzędowe)).

Planuję rozpocząć poszukiwania od województwa Mazowieckiego, gdyż tutaj mieszkam. Jeżeli nie znajdę nic godnego uwagi zwrócę się do forumowicza sprowadzającego samochody z Niemiec. Na kupno w Niemczech zostanie mi blisko 4500 euro. Przeglądałem autoscouta, mobile itp. i widziałem ładne samochody w tej cenie, ale rzeczywistość może okazać się inna. I tutaj mam do Was parę pytań:

1. Czy mój sposób poszukiwań jest dobry?

2. Czy jest możliwość znalezienia w tej kwocie samochodu bezwypadkowego w dobrym stanie?

3. Jakie znacie najtańsze ubezpieczalnie, które nie robią problemów z wypłatą odszkodowania?

Z góry dziękuję za odpowiedzi. :wink:

Opublikowano
Pierwszy raz czytam jak ktoś podszedł sensownie do zakupu samochodu :cool2: .Moje gratulacje :clap: widze że jesteś przygotowany na wszystko i to nawet ze sporym marginesem finansowym.Jesli chodzi o szukanie w necie to mi doradzono aby szukac w jakiś lokalnych gazetkach jest wieksza szansa trafienia od prywatnego wlasciciela a nie jakiegoś przypalu tak jak to sie pojawia na mobile i autoscout.Pozdrawiam
Opublikowano

Poszukaj na www.mobile.de

Od prywatnej osoby.

Będzie drogo ale warto. 80% sprzedawanych u nas to totalne padaki. Wiek, brak kasy na utrzymanie i kiepski serwis robią swoje.

"Aerodynamika jest dla tych, którzy nie potrafią budować silników" - Enzo Ferrari
Opublikowano
Wiec chyba Ci pozostaje szlifowanie niemieckiego, albo zaproszenie na wycieczke kolegi z dobrą znajomoscią tego jezyka;) Hmm.. a jak to jest, moze wystarczy w Bawarii dobra znajomosc angielskiego do zakupu? Chociaz sadze, ze nie bardzo.
Opublikowano
U Wroga znajomość angielskiego niewiele daje. Może 10% zna tej język na podstawowym poziomie.
"Aerodynamika jest dla tych, którzy nie potrafią budować silników" - Enzo Ferrari
Opublikowano

Jak bylem ostatnio w Bawarii, to wbrew pozorom, bez problemu mozna bylo sie dogadac po... polsku. W duzej ilosci komisow pracuja Polacy albo Rosjanie (i to wcale niekoniecznie tacy, ktorzy na twarzach maja wypisany wyrok).

Z kolei w lepszych komisach (przysalonowych) dogadywalem sie bez problemu po angielsku.

Jedyny klopot, to niemiecki wydzial komunikacji - tam raczej nie mowia po angielsku. Pozostaje albo wziac ze soba czlowieka z komisu (na co komis przewaznie sie zgadza bez problemu) i poprosic go o pomoc, albo dla bardzo zdesperowanych, uzyc telefonu komorkowego i zadzwonic do Polski do kogos, kto zna niemiecki i na biezaco moze tlumaczyc, co urzednik mowi.

No, ale oczywiscie najlepiej pojechac z kims, kto zna (chociaz w podstawowym zakresie) niemiecki.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano

W podobnych pieniądzach możesz mieć o pare lat młodszy.

Sensownie podchodzisz do zakupu i szukasz tak jak ja :) Podzielę się z Tobą moim doświadczeniem : 2.0 to za mało :mrgreen:

Szukanie w PL imho odpuść sobie od razu, znajdź kilka w jednej okolicy na as24 i jedź do niemiec. Pod granicą z francją już nawet w komisach możesz spokojnie oglądac. Ktoś władający językiem jednak jest wskazany.

Opublikowano
(...)

Jedyny klopot, to niemiecki wydzial komunikacji - tam raczej nie mowia po angielsku. (...)

A u nas przeglądając niektóre oferty pracy to wymagany angielski to standard (w mowie i piśmie) ....ech ta Unia. Nie dajmy się zwariować.

Prowadzę swoje życie, a nie BMW
Opublikowano

Dziękuję za odpowiedzi i słowa uznania. :oops: Stawiam przede wszystkim na stan techniczny i mogę dopłacić za niego, bo chcę pojeździć tym samochodem ok. 3-4 lat albo dłużej.

Wiem, ze 2.0 to za mało. Jechałem jako pasażer 2.5 kolegi z forum to uśmiech nie mógł mi zejść z ust. :P Jednak naczytałem sie postów o tym, że 2.0 to mało kup 2.5 itp. A później, że pali tak samo itp. I tak będę musiał sporo pracować, żeby ją utrzymać więc nie chce spędzać całego wolnego czasu w pracy.

Co do wyjazdu do Niemiec to na pewno pojadę z kimś, bo niemieckiego nigdy sie nie uczyłem, a Niemcy to nieuki i angielskiego nie znają. :wink: Forumowicz ogłaszający się na forum sprowadza samochody dosyć często i ma chyba dobrą opinię na forach BMW. Ja niestety nie znam sie za bardzo na samochodach i będę musiał mu zaufać.

Będzie to mój pierwszy samochód i pierwszy w rodzinie. Prawko mam od czerwca i jeździłem BARDZO MAŁO i nadchodzi zima więc mam trochę obaw, ale będę ostrożny.

Mam nadzieję, że na święta będę mógł się pochwalić moim nabytkiem. :mrgreen: Na pewno pokażę go w Galerii. :dance:

Opublikowano
Dziękuję za odpowiedzi i słowa uznania. :oops: Stawiam przede wszystkim na stan techniczny i mogę dopłacić za niego, bo chcę pojeździć tym samochodem ok. 3-4 lat albo dłużej.

I to się bardzo ceni. Inaczej też byś musiał dopłacić. Pewnie sporo więcej i dalej byś miał trupa.

Jest wiele tematów o złym stanie, strasznych przebiegach itd. Prawda jest taka, że wszyscy szukają modelu w najniższym przedziale kasy. Z czego wynika, że różnica sięgająca czasem 100% przy tym samym modelu i roczniku.

Nie stać kogoś na dany model i rocznik to niech kupi co innego a nie płacze, że kupił złoma.

Okazje nie istnieją. Rozchodzą się po znajomych/rodzinie albo są natychmiast sprzedawane za kasę w komisach.