Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam mozliowsc kupienia opon zimowych 205/65/15.

W tej chwili autko jest na 225/50/16. Z kalkulatora znalezionego na jednej ze stron wynika, ze nowa oponka bedzie miala srednice o 16 mm wieksza niz te co mam. W instrukcji zalecaja 205/60/15. Mam obnizone zawieszenie i minimalne podniesienie auta na zime mialoby swoje plusy, jednak boje sie, zeby cos mi nie zaczelo obcierac przy wiekszym zaladunku.

Jak sadzicie - moge zalozyc takie kola? A moze ktos juz to testowal ?

Z gory dzieki za pomoc!

Pozdrawiam,

Bartek

Opublikowano
Zobacz jaki prześwit masz między kołem (oponą) teraz między tylnym a przednim błotnikiem. To tylko 8mm na strone (promień) więc nic nie będzie sie działo. Co do obniżonego zawieszenia to przecież ono nie chowa się przez to głębiej w nadkole jak pozwala zawieszenie. Ono jest tylko krótsze a nie bardziej schowane. wszystko powinno byc ok. Jeśli tył ma dosyć luzu to przód wejdzie na 100%
http://img842.imageshack.us/img842/1250/arto.png
Opublikowano
Jeśli założysz te opony na seryjne felgi ET 35 to nie bedzie żadnego probleemu . Ja natomiast mam obniżone zawieszenie i na zimówkach 205/60/15 z ET 18 obciera mi na dołkach tylko z pełnym załadowaniem .

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

%5B640%3A129%5Dhttp%3A//xenonis.whitestarprogramming.de/save_the_e36/img/pics/banner.gif

Opublikowano
Witam!

Mam mozliowsc kupienia opon zimowych 205/65/15.

W tej chwili autko jest na 225/50/16. Z kalkulatora znalezionego na jednej ze stron wynika, ze nowa oponka bedzie miala srednice o 16 mm wieksza niz te co mam. W instrukcji zalecaja 205/60/15. Mam obnizone zawieszenie i minimalne podniesienie auta na zime mialoby swoje plusy, jednak boje sie, zeby cos mi nie zaczelo obcierac przy wiekszym zaladunku.

Jak sadzicie - moge zalozyc takie kola? A moze ktos juz to testowal ?

Z gory dzieki za pomoc!

Wejdź sobie tutaj i w lewym dolnym rogu masz tirecalc. U mnie są właśnie w tej chwili 205/65/15 i wg nich i homologacji niemieckiej można je zastąpić 225/55/16. Co prawda to inne ET. :?