Skocz do zawartości

Chlodnica.. raz sie grzeje raz nie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Ostatnio pojawil sie u mnie dziwny problem, a mianowicie po wymianie plynu w chlodnicy. Wczesniej byla tam w sumie prawie sama woda (troche dziwne no ale coz). Zrobilem wtedy na wodzie z 400km i wsyzstko bylo ok.

Ostatni zakupilem plyn, spuscilem z chlodnicy wode, wlalem plyn, odpowietrzylem no i gitara wyszstko ok. Jezdzilem troche, po czym wyskoczyl mi komunikat w stylu fuhrwasser costam i wyrzucilo mi troche plynu z chlodnicy. Mysle sobie ok, pewnie wlalem za duzo i sobie wyregulowal poziom wyrzucajac nadmiar. I w sumie poziom jest dobry. Jezdze jezdze robie kilometry, az tu nagle wskaznik temp. na czerwone pole wskakuje. Wiec zatrzymuje sie, wiadomo czekam zeby ochlonal. Odkrecilem z ciekawosci korek, troche pluny spuscil, wiec zalalem woda. Wsiadam jade dalej, i o dziwno jade jade i tym razem wskaznik temp. oscyluje ponizej polowy caly czas. Taka sytuacja powtorzyla mi sie juz ze 3 razy. Ze jezdze z jakies 80km i wsyzstko jest ok. Potem ruszam nawet 2 km nie przejade i znow zagrzany, po czym po ostudzeniu jade juz calkowicie dobrze.

Czym moze byc to spowodowane?

Na moj chlopski rozum nasuwa mi sie tylko 2 powody. Albo termostat nied ziala poprawnie przez co sypie sie obieg i sie grzeje, albo pompa wodna sie zacina? Prosze o pomoc o zaczyna mnie to jzu lekko irytowac a nie wiem czy w dobra strone idzie moje myslenie z przczynami.

Opublikowano

Po 1 nie otwieraj nigdy korka na rozgrzanym silniku.....

po 2 Czy aby jestes pewien czy dobrze odpowietrzyles caly uklad? - wyglada na duza poduche powietrzna.

By ZacAnaheim

"Nie ma ludzi niewinnych są tylko źle

przesłuchani"

"Prawo jest jak płot - żmija zawsze się prześliźnie, tygrys zawsze przeskoczy, a bydło przynajmniej się nie rozłazi, gdzie nie powinno."

Opublikowano
Odpowietrzone jest na 100% dobrze bo znajomy, ktory jest mechanikiem odpowietrzyl mi uklad, jak tylko wymienilem plyn, dlatego nie sadze zeby to byla przyczyna. Zaczyna mnie to troche denerwowac, bo ktorego dnia bede sobie jechal, az ni z gruchy ni z pietruchy zagrzeje sie i jeszcze mi pojdzie uszczelka czy grom wie co.
Opublikowano

no skoro jestes przekonany......ze jest dobrze odpowietrzony....

Wiesz spekulowac mozna godzinami - ale termostat by takiego efektu nie dawal.... Moze cos gdzies jest zatkane :) hehe czasami nie dolewales gluto-zaspawywaczo-cuda do dziur w chlodnicach?....aaa Pasek na pompie jest OK naciagniety????

By ZacAnaheim

przesłuchani"

"Prawo jest jak płot - żmija zawsze się prześliźnie, tygrys zawsze przeskoczy, a bydło przynajmniej się nie rozłazi, gdzie nie powinno."

Opublikowano
Ne no nic nie dolewalem takiego :lol: Chyba ze zrobil to typ od ktorego moja betke zakupilem :? A zle naciagniecie paska moze byc tego przyczyna? W sumie nie patrzylem na ten szczegol. Bede musial rzucic na to okiem
Opublikowano
Jakby sie nie otworzyl to nie wskoczylo by na max czerwone pole przy tych temp. jakie teraz mamy.....

By ZacAnaheim

przesłuchani"

Opublikowano
No nie wiem jak u was ale u mnie od paru dni temp max 12C....I zapowiadaja deszcze ze sniegiem....

By ZacAnaheim

przesłuchani"

Opublikowano

Wiesz zac ma racje to ze robil to mechanik to nie znaczy ze uklad jest dobrze odpowietrzony ja juz w zyciu nie wstawie bmw do innego mechanika niz w serwisie bmw :-) bmw jest specyficznym autem i pseudo mechanicy potrafia tylko cos zepsuc a nie naprawic w tym aucie wszystko musi byc zrobiobe w 100% i tak jak wspomnial zac wedlug mnie tez jest tam jakas poducha powietrzna ostatnio tez sam odpowietrzalem po wymianie plytu no i [BAD] a pojechalem do serwisu zajelo im to pare minut i jest jak reka odjol ale przynajmniej podejzalem jak oni to robia :-) wiec juz bede madrzejszy :-) radze ci zrobic to samo

Pozdrowienia

Opublikowano
ale przynajmniej podejzalem jak oni to robia :-) wiec juz bede madrzejszy :-) radze ci zrobic to samo

Pozdrowienia

Podziel się z innymi tym co podejżałeś :wink:

Opublikowano

Juz dziele sie moim podgladaniem jak odpowietrzali mi uklad wiec tak po rozgrzaniu silnika odkrecilil waz ktory ktory idzie do instalacji gazowej poluzowal go przy samym reduktorze tak zeby zaczela leciec para a pozniej zaczela leciec juz woda strumieniem wiec go zakrecil spowrotem pozniej odkrecil srubke ktora jest na termostatcie do odpowietrzania no i pozniej srobke ktora jest na chlodnicy do odpowietrzania i jak reka odjol ani tyci sie juz nie grzeje widac jakas poducha powietrzna musiala byc w wezach tez ktore ida do instalacji gazowej.

Pozdrawiam

Opublikowano

No to nic nowego ...tak sie właśnie odpowietrza układ - w samochodach wyposazonych w instalacje LPG.....(jeszcze mała zależność czy reduktor jest najwyższym punktem w ukladzie chlodzenia czy też nie - widziałem rozne rzezby w twarogu). Wbrew pozorom - odpowietrzenie ukladu wcale do prostych nie nalezy i czasami dobry mechanik moze to spaprać :)....a poduszka pow. wyjdzie po przejechaniu kilku dobrych kilometrow...Dlatego trzeba dobrze obserwowac wskaznik temperatury - i byc pewnym co do jego stanu :).....Kontrolowac stan w chlodnicy...i zachowanie węży :)...

Pozdrawiam.

By ZacAnaheim

przesłuchani"

Opublikowano

No ok ok :) ale jakbys dobrze poczytał na forum....to podejrzewam nie wydawal bys niepotrzebnie kasy na ta czynnosc ktora jak najbardziej mozna samemu wykonac nawet na parkingu :)...Z drugiej strony zawsze mowie...robmy to co robic umiemy najlepiej...- potem nikt nie ma do nikogo pretensji :)...A przyznać sie do niewiedzy nie kazdy potrafi :) szczegolnie Polak :norty:

Zaobserwowalem ze wlasnie b.duzo problemow w bmw wystepuje z odpowietrzeniem ukladu , a to wynika z niewiedzy niektorych specy-mechaniko-glazurnikow.....

By ZacAnaheim

przesłuchani"

Opublikowano
Nic nie kombinuj...nieczego sie nie doszukuj...tylko na bank wymieniaj termostat. Miałem podobne objawy... Koszt termostatu+uszczelka 54 PLN... i z powodzeniem zrobisz to sam... żadna filozofia...
Opublikowano

I wszystko stalo sie jasne.

Tak jak bralem pod uwage na poczatku, i jak niektorzy wspominali, winny okazal sie termostat. Zakupiony, wymieniony i wszyzstko po wielu probach i kilometrach dziala jak nalezy.

Dziekuje wysztkim za pomoc :cool2: