Skocz do zawartości

chłodzenie silnika wentylator/wisko

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czy były modele e36 bez wiskozy ,z wentylatorem elektrycznym??

widzialem wczoraj e36 compakt 316 z klima ktora miala tylko wentylator elektryczny miejsce na wisko tez bylo . Czy to auto moglo opuscic fabryke bez wisco?? nigdy sie z czyms takim nie spotkalem wiec wmawialem wlascicielowi ze brakuje mu wisco, temp silnika byla powyzej 90stopni

Opublikowano
byly

A skąd masz taką informację ??

Moim zdaniem nie było bo w każdym silniku R4 czy też R6 visco jest fabrycznie. Elektryczny wentylator jest wyłącznie montowany przy klimatyzacji.

http://www.dami.pl/~wiktorc/BMW/tuning.jpg
Opublikowano

Podpinam się pod temat w moim e36 1.8 m40 zaczęło głośno chodzić visco z tego co zaobserwowałem to z tyłu od strony pompy wody odgięła sie taka blaszka jak by od łożyska. Podejrzewam, że właśnie jakieś łożysko siadło, czy da to się wymienić czy visco stanowi jedną całość?

Dodam, że silnik ma temperaturę normalną ale kto wie do kiedy, już sie obawiam i rozglądam za wymianą bądź też naprawą...

Opublikowano

wiem bo juz byl taki watek z rok temu. tez zawsze myslalem ze bmw=wisco lecz okazuje sie ze jakis tam kompakt z klima mial wyjatkowo wentylator bez wiska. cos mi sie pamieta ze m43.

z tego co wiem lozysk w wiscu sie nie naprawia.

POSZUKAJ ZANIM ZAPYTASZ, NIBY NIC A TAK WIELE!!!!!!!!!!!
Opublikowano

Ja w każdym E36 widziałem visco. Jedynie jak ostatnio jeździłem Z4 i zajrzałem pod machę to się zdziwiłem bo ujrzałem elektryczny wiatrak przy wzdłużnie umieszczonym silniku :jawdrop:

Ale skoro tak mówicie to pewnie tak jest.

http://www.dami.pl/~wiktorc/BMW/tuning.jpg
Opublikowano

W nowszych rocznikach nie bylo wisco, byl juz wentylatora zalaczany elektrycznie, Ja mam m43 z 94r. z klima i mam wisco, ale znajomy ma 97r. z klima nie ma wisco.

Pozdr,

BMW "Today, tomorrow, always"