Skocz do zawartości

BMW E31 za ok 30 K

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam chyba zdecyduje sie na serie e31 ale niestety bedzie mnie stac na ta z silnikiem z m70 i tu mam pytanie bo moj qmpel zanalaz w b.dobrym stanie e31 tylko z uszkodzoną skrzynią biegów w Szwajcari i mam pytanie w zwiazku z tym czy mozna kupic skrzynie 5 biegowa do tego silniku ,

rozgladalem sie takze na internecie i znalazlem ta

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C1597193

to nie jest przypadkiem samochód kogoś z forum ??

pozdrawiam

Pozdrawiam,

Tomek

Opublikowano
Witam chyba zdecyduje sie na serie e31 ale niestety bedzie mnie stac na ta z silnikiem z m70 i tu mam pytanie bo moj qmpel zanalaz w b.dobrym stanie e31 tylko z uszkodzoną skrzynią biegów w Szwajcari i mam pytanie w zwiazku z tym czy mozna kupic skrzynie 5 biegowa do tego silniku ,

rozgladalem sie takze na internecie i znalazlem ta

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C1597193

to nie jest przypadkiem samochód kogoś z forum ??

pozdrawiam

Podwójna komplikacja lub proste rozwiązanie.Proste to laweta i naprawa skrzyni w Polsce o ile stan jest taki b.dobry i o ile to tylko awaria skrzyni.To drugie które chyba sobie wyobraziłeś to zakup skrzyni, dowóz do Szwajcarii, montaż....... Od razu mówię,że drugie rozwiązanie to karkołomny pomysł a pierwsze wymaga wiedzy, od zaraz na miejscu by stwierdzić czy warto brać na lawetę, ale wiedzy o e31 co najmniej nie opartej na innym modelu.

Opublikowano

Mam dostęp do skrzyny za 3000 zł - po remoncie jeszcze na gwarancji.

Osobiście polecam zrobic tak jak ja - sprowadzić z np. Szwajcarii. Do swojej dostałem książke serwisową z sumiennie obionymi przeglądami.

Opublikowano
Ta na blachach RLU to padlina, choć ładnie wygląda, ta z gazem ma jeden minus mianowicie gaz, poza tym wygląda bardzo porządnie dokładnie tak jak moja(kolor, felgi). Natomiast Marcin 850i ma dojście do gościa który robi dobrze i tanio remonty skrzyń koszt ok 3000, natomiast pamiętaj, że jak wrzucisz skrzynię od 750 to nie będzie pasowała maskownica skrzyni wewnątrz pojazdu. Pozdro.

BMW - Broń Masowego Wrażenia

Moja 850i

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=120911

http://img121.imageshack.us/img121/5670/pasek2e.jpg

detailing http://www.funkyking.eu

Opublikowano
Widzę, że kolega tommekz jest zdecydowany. M70 w automacie to dobre rozwiązanie z serwisowego punktu widzenia(najlepsza dostępność części. Osiągi są co najmniej wystarczające szczególnie powyżej 100, jeszcze nie spotkałem samochodu, który by mnie objechał ale nie oszukujmy się to nie jest jakiś potwór. Szukaj nie porozbijanej, kompletnej i z ładną tapicerką. Uważaj na zawieszenie może okazać się bardzo kosztowne w przypadku EDC. Pozdro.

BMW - Broń Masowego Wrażenia

Moja 850i

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=120911

http://img121.imageshack.us/img121/5670/pasek2e.jpg

detailing http://www.funkyking.eu

Opublikowano
Natomiast Marcin 850i ma dojście do gościa który robi dobrze i tanio remonty skrzyń koszt ok 3000

Za 3 tysiace zrobilby dwie skrzynie. Za remont skrzyni (nie mojej :wink: ) w 850i wzial 1500zl, za steptronika w e38 1950zl (w tym wymiana kosza za 700zl - faktura).

Opublikowano

Po pierwsze choć jestem mlody to jakos mnie nie cieszy podjezdzanie na pasach i sciganie sie albo popisywanie sie mocą !

no jestem zdecydowany ale postaram sie szukać i nie kupić czegoś na siłe poszukam w austri pracuje mój tata moze tam jakos prywatnie sie znajdzie e31 w dobrym stanie

Marcin 850i a Ty ile zaplaciles za TWoją 8 ? Długo szukales ? A gdzie ja znalazleś?

Moze wrzućcie linki do jakis ofert z seria 8 oprócz 840

pozdrawiam

Pozdrawiam,

Tomek

Opublikowano

Gdybym ja miał teraz kupowac 850kę, po doświadczeniach czterech lat posiadania tejże, wybrałbym wyjazd do Niemiec, ewentualnie Szwajcarii, kupno auta z sieci dealerskiej za około 12-15 tys euro, bez żadnej awarii, bez uszkodzeń zewnętrznych, najlepiej bezwypadkową po badaniu grubości lakieru (choc nie żądajmy cudów, każdemu mogła się przez 10-15 lat zdarzyc stłuczka), oczywiście z prawdziwą książką serwisową, przebiegiem (prwdziwym!!) do 180 tys km. Za w/w kwotę jest to realne.

Każde "doprowadzanie do porządku" kosztuje kilka razy więcej niż by się wydawało na początku, zabiera czas, nerwy, naraża na przykrości itd, zamiast spędzac ten stracony czas na samym celu posiadania 850ki, czyli jeżdżeniu nią i cieszeniu się wrażeniem jakie robi. A suma sumarum koszty wyjdą te same. I umówmy się, są to auta dla osób, u których wizja wydania kwoty rzędu 5000zł na coś nie może wywoływac rozterek duchowych.

A propos auta z uszkodzoną skrzynią - ten co to sprzedaje zapewne głupi nie jest, używaną skrzynię z gwarancją na całym świecie kupi się za te 1000 euro, i jeśli jest to jedyna wada, to nikt za bezcen dobrego samochodu się nie pozbędzie. Czy to Szwajcar, czy ktokolwiek inny. A tym bardziej Szwajcar, bo to mądry naród.

A samochody do 20tys dostępne u nas ? To też można kupic, włożyc minimum aby hulało, pojeździc, pokatowac, pod dyskotekę se popodjeżdżac gawiedź ciesząc, a za rok-dwa sprzedac handlarzom częściami.

A jeśli się przez ten czas posiadanie 850ki spodoba i trafi na czułą nutę, odłożyc trochę grosza i zwrócic oczy na początek mego wywodu.

A 850ka za 30tys zł ? Cóż, to będzie coś po środku, da się jeździc, co jakiś czas się popsuje jak każde auto, ale kolekcjonerskiego egzemplarza chocby niewiem jak się starac, zrobic się nie da. A kto spróbuje, podliczy wydatki i za 4 lata napisze posta identycznego z moim ...

I please bez obrazy, tak to po prostu wygląda z doświadczenia. Aby było jasne, moja 850ka niestety nie należy do kategorii "12-15tys euro" i dlatego byc może wiem co piszę ... Tylko ma dużą wartośc "sentymentalną", ale to temat na dłuższy wywód wieczorem przy rozluźniaczu, podczas nabliższego zlotu 8mek...

Pozdrowienia

Paweł

www.automobile-catalog.com

Opublikowano

Paweł czyli radzisz poczekać , odłożyć kasy i kupic egzemplarz taki z niemiec z ksiazke w b.dobrym stanie . W sumie zastanowie sie bo nie wiem czy wytrzymam

bo sentyment juz mam kiedys wujek mnie taka woził ale musze miec i takie jakies auto na zapas bo wiadomka ze nie bede jezdzil autem na codzien tylko na w weekendy

dzieki za rade wydaje sie byc naprawde rozsadna a jak nie to poszukam jakis egzemplarz za okolo 30k i kupie

pozdrawiam

Tomek

Pozdrawiam,

Tomek

Opublikowano

Każde "doprowadzanie do porządku" kosztuje kilka razy więcej niż by się wydawało na początku, zabiera czas, nerwy, naraża na przykrości itd,

Hmm może ze mną jest coś nie tak ale grzebanie w dokumentacji, rozgryzanie problemów i doprowadzanie jej do "normalności" daje mi jednak wiele przyjemności. Lubię mieć te satysfakcję i świadomość gdy sam w garażu doprowadzam rzeczy do pożądku. Czasem też liczę ile pieniędzy pozostaje w kieszeni w przeciwieństwie napraw u ,,fachowców,, z których korzystam wyłącznie w sytuacjach podbramkowych. Na pewno mam wiele wolnego czasu i warunki by ''grzebać'' a to też nie jest bez znaczenia.

Myślę więc, że 8ka to również autko dla kogoś, kto będzie chciał samemu zrobić czasem w niej to i owo a wyzwanie jest nie lada i można nabrać sporego dystansu do wielkiego strachu wynikającego z magii psującej sie motoryzacji.

Opublikowano

Hmm może ze mną jest coś nie tak ale grzebanie w dokumentacji, rozgryzanie problemów i doprowadzanie jej do "normalności" daje mi jednak wiele przyjemności.

Coś w tym jest ... Ja jakoś od tej strony do 850ki nie podchodziłem... Byc może po części z permanentnego braku czasu... lub dostatecznej cierpliwości...

Pozdrowienia

Paweł

www.automobile-catalog.com

Opublikowano

No cóż sam nie mam E31,bo mnie na nią nie stać :wink: choć jest to kultowe moim zdaniem auto,ale Tomek dobrze posłuchaj tutaj kolegów co mają już jakiś czas ósemeczkę :mrgreen: bo nikt lepiej Ci nie powiem co i jak kupić jak oni.

Z tą skrzynią to faktycznie jak pisał PZ,szwajcar też nie głupi jakby była to tylko padnięta skrzynia,to kupiłby drugą włożył i sprzedał auto za dużo większą sume jak jest w świetnym stanie-na zachodzie też myślą,więc najważniejsze nie podpalać się na okazje a wyczekiwać swojego egzemplarza :roll2:

http://www.iv.pl/images/16876943185426216561.jpg
Opublikowano

Myślę że w tym temacie to ja i kolega Kincek mamy najwięcej do powiedzenia .Ponieważ ostatnio obaj pracujemy nad swoimi e31 ( może ja bardziej ekstremalnie :mrgreen: ) .Ale fakt jest niezaprzeczalny i należy się zgodzić z PZ e31 za 30tyś to jest taka ładniejsza skarbonka .

Więc możesz zrobić tak jak ja i kupić auto za drobne ze świadomością że należy ją doprowadzić do stanu (w moim przypadku czerpać jeszcze z tego przyjemność i traktować jako odskocznię od codzienności) albo szukać auta za jakieś grube :dance: