Skocz do zawartości

temperatura silnika wchodzi za 90

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem.Przy dynamicznej jeździe silnik łapie wysoką temperature.Mam do wymiany visko??termostat??czy może głowica??jak odkręcam korek od zbiorniczka wyrównawczego na gorącym silniku nic sie niee dzieje :|

.........
Opublikowano

Zalezy jak bardzo wychodzi ci ponad 90C

U mnie wchodzi milimetr ponad 90C i tak stoi wskazowka. Jezdze tak juz od pol roku i wszystko w normie. U mechanika po zgaszeniu goracego silnika wsadzilem termometr w miejsce bagnetu od oleju i pokazal 89C wiec mysle ze to wina wskaznika. Albo czujnik temperatury sciemnia. Opisz dokladniej jak szybko sie motor grzeje i najlepiej wrzuc fotke dla wgladu zeby dokladnie wiedziec jaka temp ci auto lapie. Rozumiem ze wskazowka nie wchodzi na czerwone pole ?

Opublikowano
A co bts chcial zeby sie dzialo? Napisz czy sprawdzasz na uruchomionym silniku-scisnij gumy do chlodnicy powinny byc twarde jak nie to masz brachu pompe do wymiany.
Ja tez mam drugi pojazd z klasycznym napedem R1100R
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
u mnie jest dokładnie to samo.Wychyla sie z milimetr za 90 widocznie powinno tak być.Mam termostat nowy, płyn też, przewody twarde,i jak już złapie to 90 stopni i jeden milimetr to cały czas tyle ma :) Myślałem że coś jest niee tak bo w poprzednim tdsie miałem równo 90 i co by sie niee działo zawsze tyle miała ani deka więcej
.........
Opublikowano
U mnie jest to samo - połowa skali i jeden milimetr. Sprawdzałem silnik. Spec wpatrując się w ekran komputera powiedział, ze silnik pracuje przy temp. 95 st.C , co jest podobno górną granicą przedziału normy. Z układem chłodzenia wszystko jest w porządku. Ktoś powiedział mi, ze może to być konsekwencją odchyleń w składzie mieszanki (ale dotyczyłoby więc to tylko benzyniaków) - przez jakieś nieszczelności dostaje się powietrze, którego jest więc więcej w mieszance, a taka spala się w wyższej temperaturze. Może, nie wiem. Póki co - jeżdżę z tym od ponad dwóch lat.
Opublikowano
Witam nie przesadzajcie z 1mm +/- nie ma zadnego znaczenia ....gorzej jak stoi na niebieskim polu /silnik niedogrzany/ a jak na czerwonym albo blisko to dopiero bylby problem.... :cool2:
Opublikowano
no dokladnie tolerancja 1mm jest dozwolona.a w miescie ci sie tak grzeje czy tylko przy ostrej jezdzie?
"Zapytać - może oznaczać moment wstydu, ale nie zapytać i pozostać ignorantem, to wstyd na całe życie..."
Opublikowano
no to wyglada na to ze wszystko ok skoro na kazdej wiosce i miescie temp.jest stala:)
"Zapytać - może oznaczać moment wstydu, ale nie zapytać i pozostać ignorantem, to wstyd na całe życie..."