Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam!

miesiąc temu w moim 525 tds (e39) pojawiły sie nieregularne spadki mocy. Samochód raz ciągną jak szalony (czyli normalnie), a za chwile "zmuła" i ledwo go można dociągnąć do 3000 obr/min. Po dwóch diagnozach i u dwóch różnych mechaników podejrzenie padło na pompę wtryskową. Goście wyjęli pompę coś tam przy niej porobili a samochód dalej "zmuła" W końcu gość zdjął wtyczkę z przepływomierza i jak ręką odjął. Usterka była o tyle ciężka do wykrycia, że komputer nie pokazywał żadnego błędu przepływomierza bo na wolnych obrotach wszystko było ok. Akurat do TDS-a przepływka jest dość droga i ciężko dostępna, a używanych praktycznie nie można dostać. (PIERBURG 7.22184.00) Więc na razie jeżdżę bez przepływki a co dziwniejsze spalanie spadło mi o 1.5 Litra po mieście. Pytanie czy można jeździć jest zle postawione bo można więc zapytam czy ktoś wie o jakichś ewentualnych skutkach ubocznych takiego jeżdżenia?!

Opublikowano
Raczej nie mozna. Pytanie tylko po co jezdzic bez. Kup sprawny i wio :) Spalanie spadlo bo stary pokazywal bzdury. Teraz kopmuter zapewne przyjal tryb serwisowy i dziala lepiej. Ale jak zalozysz przeplywke autko bedzie pracowac poprawnie i spalanie powinno znowu spasc :)
Opublikowano

Podejrzewam że po odłączeniu przepływki silnik pracuje w trybie awaryjnym i przyjął domyślne ustawienia dla silnika. Podobny problem z mocą miałem i okazało sie że padł przetwornik ciśnienia od turbo.

Pozdrawiam.

Opublikowano
taki sam efekt jak jazda samochodem z LPG bez miksera :) tylko z wwiercona rurka z gazu...Widzialem takie patenty...widzialem...Zawsze mozna to potraktowac jako awaryjne rozwiazanie - nigdy na dluzsza mete....Pozdrawiam.

By ZacAnaheim

"Nie ma ludzi niewinnych są tylko źle

przesłuchani"

"Prawo jest jak płot - żmija zawsze się prześliźnie, tygrys zawsze przeskoczy, a bydło przynajmniej się nie rozłazi, gdzie nie powinno."

Opublikowano
co tak drogo? 850?

rozumiem ze za 200, mozna dostac uzywany/chinski, ale za 300-400 juz sa nowe i oryginalne na allegro.

nie orietowalem sie na allegro czy do tds sa takowe,ale jesli tak twierdzisz......

Pozdro

Opublikowano
niestety kolega PETERSEN ma rację. Nowa przepływka do TDS-a kosztuje 950zł, a te na allegro są do każdego innego tylko nie do TDS-a. Ma jeden gość na allegro używke za 700zł, ale musiałbym upaść na głowę żeby za 10-letnią przepływkę dać tyle kasy. Teraz już wiecie dlaczego nie spieszy mi się żeby założyć ten cholerny przepływomierz. Gdyby on chociaż kosztował 500zł to bym się nie zastanawiał i nie szukał używanego, a tak; dać 1000 zł za coś co jest prawie nie odczuwalne przy "normalnej" jeździe!?
Opublikowano

czytałem dużo na forum że koledzy odłanczają przepływomierz i nie dość że silnik dobrze chodzi to ma lepsze osiągi

nie za bardzo mi się chce w to wierzyć bo sprawdzałem u siebie , jak odłącza to silnik zaczyna się tak telepać jakby pracował na góra 4 cylindry

z tym że jak miałem TDSa w omedze to wiem na 100% że były produkowane z przepływką i bez

Opublikowano

Dajan....wiesz prosta odpowiedz....Odlaczaja przeplywki..i maja super osiagi...bo maja zwalone przeplywki:D ....a Ty sie ciesz...bo po odlaczeniu jak ci wariuje tzn ze przeplywka robi swoje i jesr sprawna....

Pozdro

By ZacAnaheim

przesłuchani"

"Prawo jest jak płot - żmija zawsze się prześliźnie, tygrys zawsze przeskoczy, a bydło przynajmniej się nie rozłazi, gdzie nie powinno."

Opublikowano
PANOWIE pytanie było czy są jakieś efekty uboczne jeżdżenia bez przepływki , a nie dywagowanie kto jest mądrzejszy czy ci co jeżdżą z przepływomierzem czy ci co go odpięli. Dla mnie sprawa jest oczywista że ta przepływka powinna być ale do czasu kiedy ją kupię nie wiem czy można tak jeździć bez uszczerbku na zdrowiu dla "BENI". Od razu mówię że nie ma czegoś takiego że samochodem szarpie albo że chodzi na 4 gary. Jeździ normalnie a odczuwalne jet to tylko gdy gwałtownie chcemy przyspieszyć - nie ma takiego kopa.
Opublikowano
Mozesz jezdzic :) nie powinna Ci stanac nigdzie :).....

By ZacAnaheim

przesłuchani"