Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam pytanko czy ktoś z was ćwiczył już naprawe wstecznego w skrzyni 5hp30.A może ktoś wie który zawór w skrzyni jest od wsecznego.
www.klinika-bmw.pl
Opublikowano

Raz jest raz go niema i to obojętnie czy ciepły czy zimny.Robiłem już wszych oprócz testu elektronicznego.Olej nowy,filtr nowy,z mózgownicą wszystko tak jak na schemacie ZF,po podłączeniu każdego zaworka na krótko każdy chodzi,wszystkie kosze spięte,olej nie był spalony i jestem na 99%pewny że to elektrozawór od wstecznego tylko nie wiem który to jest bo nie jest opisany w schemacie zf ani w etk ani w tis.

Pozdrawiam

www.klinika-bmw.pl
Opublikowano

Pewnie nie pomoge :? ale podczepiam sie tylko do tematu z pytaniem:

- Jaki olej do 5hp30 ? Czas wymienic a nie wiem jaki

REMOL

______

o/_______\o

(Oo=00=oO)

[] =****= []

Opublikowano
Powinno się zalewać SHELL LA 2634 LIFETMEOIL zalecany bo jak piszą to podobno :lol: w tej skrzyni nie wymienia się oleju.Jednak taką wymiane należy robić co 40tkm i zalewać olejem markowym DEXTRON III.Nie zapomnij o wymianie filtra i uszczelki pod miską.Do tej skrzyni też jest specyficzny sposób zalewania oleju ale to napisze jak byś sam to robił.
www.klinika-bmw.pl
Opublikowano

1. Na temat olejów do skrzyń biegów, na forum było już bardzo dużo ...

2. Najogólniej najlepiej wlewać oleje zgodne z Dextron III, lub w przypadku nowszych skrzyń (tak mniej więcej od 92-95), można (zalecane) wlewać oleje typu "Lifetime ...", a do skrzyń z lat 70-tych, początku 80-tych można ewentualnie wlewać zgodne z Dextron II, ale są niewiele tańsze, a "gorsze".

3. Nie "podobno", ale nie wymienia się, choć prawdę mówiąc znam opinie, ze jednak co jakieś 150 tys km należałoby wymienić.

4. Zauważyłem, że chyba większość problemów z automatami pojawia się po wymianie oleju :shock: - na to wskazują pytania i problemy forumowiczów, w tym także kolegi Radka. ?!

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano

co do wymiany oleju w skrzyniach gdzie jest napisane NIE WYMIENIAĆ..

Jak myślicie po co BMW umieszcza taką nalepkę ??

Chce nas naciągnąć na koszt naprawy skrzyni ??

Obdzwoniłem kilka serwisów BMW i zawsze odpowadano mi podobnie (w niektórych ASO odpowiedź trwała ok 30 min - potrzebna była konsultacja)

Odpowiedź:

"

Oleju w ASB na których jest napisane nie wymieniać się nie wymienia !!!

Natomiast olej ten jest sprawdzany podczas inspekcji samochodu przeprowadzanej w ASO i w razie potrzeby jest on uzupełniany...

Jeśli nie ma oznak wycieków ze skrzyni to praktycznie nie ma możliwości, żeby tam tego oleju brakowało (nie wyparuje)... a sama skrzynia ma ponoć "gwarancje na 1 000 000 km" i jak do tej pory żaden serwis nie spotkał się z przypadkiem jej usterki...

"

koniec wywodu (zbitki wywodów kierowników) ASO BMW...

oczywiście każdy ma swój rozum i jak cos chce zrobić to nikt go nie przekona...

Ja osobiście po złych doświadczeniach (z 4HP24) mam niezły zgryz z moim nowym BMW i skrzynią na której jest ostrzeżenie o nieotwieraniu (prawie takie jak na stacji transformatorowej 50kV - tylko trupiej czachy brakuje :twisted: )

Dlatego obdzwoniłem ASO w różnych miastach Polski i odpowiedź zawsze była taka jak to co napisałem wyżej...

Myślę jeszcze o telefonie do ASO do Niemiec...

Panowie od napraw skrzyń ASB w Polsce oczywiście mówią, ze trzeba wymianiać (co w sumie wydaje się logiczne - bo wszystko się zużywa), ale mozliwe, ze Ci panowie nie wiedzą nic o konstrukcji skrzyni i rozwiązaniach jakie wymyślono tworząc taką bezobługową skrzynię...

Może konstruktorzy skrzyni wykorzystali materiały które ścierając się są jakoś "super" wyławiane przez jakiś super filtr i z wyliczeń wyszło, że przez 1 000 000 km tego osadu nie będzie tyle, żeby zapchać skrzynie???

Jak ktoś ma jakieś ino (ale interesuje mnie stanowisko pracowników BMW) to proszę napisać...

Marcin

BMW Klub Polska

F25 X3 2,8iA xDrive

E91 320dA touring

E39 530dA touring

E39 530iA touring

E36 316iA m43 Compact

----------------------------------------

historia - E32 750iA (1992-2004)

Opublikowano
Przed wymianą było jeszcze gorzej a teraz przynajmniej od czasu do czasu jest.Uważam taj jak jest filtr to należy tam zaglądać a napewno wymiana nie zaszkodzi chyba że ktoś nieumiejętnie zalewa nowy olej po wymianie.Znalazłem na necie że gdzieś ok 200tkm właśnie padają elektro zawory,ew.może rozpiąć się kosz od wstecznego.Ja jednak radził by zalecać wymiane w tych skrzyniach bo nic nie jest wieczne.
www.klinika-bmw.pl
Opublikowano

No niby sie nie wymienia wg instrukcji. Tylko, ze nie masz gwarancji na ten 10000000 km i nie jest tak, ze jak ci padnie nieotwierana skrzynia to daja nowa. Wiec cos nie tak z tym. No i do tego jeszcze nie ma napisane, ze jak sie doleje lub zmini, to gwrancje traci.

W sumie to jak zdecydowalem sie wymienic olej, bo juz kickdown nie wchodzil jak nalezy i szarpac zaczela, to wyleciala z niego mazia tak gesta, ze nie bardzo rozumim jak moze trzymac parametry fabryczne cos o tyl gestszego niz swiezy olej. Ni i po wymianie oleju faktycznie na kolejne 30 tys skrzynia byla jak nowa, az w nij cos walnelo (ponoc jakis klosz?) i ogolnie zaczela zbyt nisko zminiac biegi. Caly czas mysle - zle czy dobrze ze wyminilem wtedy olej? Jak obserwuje oglosznia w niemczech, to juz w przebiegach rzedu 200 - 250 tys bardzo czesto jest ATGm czyli wywminona skrzynia biegow na regenerowana w fabryce. Maoja padla przy 360 tys. Zaczela sie psuc przy 300.

I badz tu madry.

Mam zamiar ja naprawic, tylko znow pozosatnie dylemat - wyminiac olej czy nie?

(OO=[][]=OO)
Opublikowano

Krzysztofie

Ale Ty mówisz o swoim E-32 ???

I o skrzyni 4HP24 która tam (zdaje się) jest... (ja taką mam)

bo jesli tak - to akurat w tej skrzyni są zalecenie wymiany co 60 kkm...

tylko, że w czasach świetności E-32 w Polsce o tym nikt nie wiedział... i w ASO mówili mi, że się nie wymienia... i tez miałem gęste mazidło... ale już wtedy pomogła tylko naprawa - a tak naprawdę czyszczenie rozebranej skrzyni + wymiana tego co niby się starło na to "mazidło"...

A ja teraz mówię o skrzyni A4S270/310R która jest zupełnie inaczej skonstruowana (o rząd wielkości mniej części - na 1-szy rzut oka widać, ze tylu trybików co 4HP24 to i 3 takie skrzynie razem nie mają - ilościowo)

i mozliwe, ze zanieczyszczenia płynąc z olejem nie "zapychają" kanalików i innych drobnych zębatek (tak jak w 4HP24) i trafiają do filterka i skutecznie są tam zbierane... oczywiście sam nie jestem tego pewien w 100% (znaczy mam moralny problem - bo 1 już naprawiałem skrzynie i też mi wszyscy mówili, NIE WYMIENIAJ..) ale teraz jak byk widze wielki napis na skrzyni (na 4HP24 tego nie było...) że nie wymieniać...

Co zrobić...??

Może ktoś zna kogoś z BMW w Niemcach...

dodano

Ty masz w 740-stce A5S560R (czy jakoś tak) :? więc chyba tez masz nalepke z tą informacją że się niewymiania...

A zewnętrznie skrzynia Ci nie ciekła ??

Marcin

BMW Klub Polska

F25 X3 2,8iA xDrive

E91 320dA touring

E39 530dA touring

E39 530iA touring

E36 316iA m43 Compact

Opublikowano

Interesuje się tym wątkiem, bo też mam skrzynię, w której się oleju nie wymienia. Mam przejechane 160kkm i napewno nie był wymieniany. Właśnie się zastanawiam, czy "wymusić" wymianę, czy sobie darować ...

Ze skrzynią u mnie wszystko w najlepszym porządeczku - oby tak dalej.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

Opublikowano
Interesuje się tym wątkiem, bo też mam skrzynię, w której się oleju nie wymienia. Mam przejechane 160kkm i napewno nie był wymieniany. Właśnie się zastanawiam, czy "wymusić" wymianę, czy sobie darować ...

Ze skrzynią u mnie wszystko w najlepszym porządeczku - oby tak dalej.

dzwoniłem teraz jeszcze raz do ASO sklepu, i...

okazuje się, ze są jakieś skrzynie bezobsługowe które mają olej biały Esso którego się ponoć nie wymienia i sklep nawet nie ma w sprzedaży tego oleju.. (maja go tylko serisy w beczkach - w przypadku napraw się przydaje)

Ja mam w skrzyni chyba olej czerwony ?? chyba bo nie zaglądałem...

Bardzo mnie ciekawi co mam zrobić... mam podobnie jak Ty przejechane 150 kkm i nie mam problemów ze skrzynią... i oby tak zostało.. :)

Marcin

BMW Klub Polska

F25 X3 2,8iA xDrive

E91 320dA touring

E39 530dA touring

E39 530iA touring

E36 316iA m43 Compact

Opublikowano
Dokładnie - już pisałem pare razy na forum - że bezobsługwość nie polega tyle na skrzyni biegów, tylko przede wszystkim przez zastosowanie specjalnego oleju (biało-żółtego). podobno można (choć ja sceptycznie do tego podchodzę ...) do tych skrzyń nalać "zwykłego" Dextrona (czerwonego), ale wtedy trzeba już normalnie wymieniać, co ok. 60kkm.

Stronka

Opublikowano
Mam pytanko czy ktoś z was ćwiczył już naprawe wstecznego w skrzyni 5hp30.A może ktoś wie który zawór w skrzyni jest od wsecznego.

No to mamy identyczny problem :) Z tym, ze moja juz prawie zrobiona. Ostatnio troche "wiercilem" temat i dowiedzialem sie, ze jest to typowa przypadlosc skrzyni 5HP30, a mozna to nawet uznac za wade konstrukcyjna. Po prostu wsteczny w tych skrzyniach trzeba traktowac bardzo ostroznie. Szczegilnie nie wskazane jest wrzucanie wstecznego, jak samochod toczy sie do przodu chocby 3km/h. Na to ta skrzynia jest szalenie wrazliwa.

Obecnie, po 10 latach przerwy (!): E85 Z4 3.0i R6 M54 '03 + LPG

We wspomnieniach: E32 740i V8 M60 '93 oraz E34 520i R6 M20 '90 + LPG

Opublikowano
Saitman a możesz mi powiedzieć co było ?Bo moja na 100% spięte wszystkie kosze.

Przede wszystkim lekko pekniety kosz wstecznego biegu. Lekko, zatem olej nie byl ani przepalony ani nie wykazywal zadnych anomaliow. Oprocz tego standardowo - tarczki - w tych skrzyniach co ok. 250tys. km sie je wymienia. Co do szczegolow to wszystko bede wiedzial prawdopodobnie w piatek, dopytam i napisze.

Opublikowano
Aha, tak czy siak, skrzynie bedziesz musial wykrecic i wrzucic na warsztat. A sam ten fakt powoduje, ze juz powinienes zaczac jesc kaszanke zamiast szynki, bo niedlugo bedzie Ci potrzebna calkiem spora gotowka w kieszeni :)

Opublikowano
Kiedyś wyjmowałem taką skrzynke i nie jest za wesoło ale tam był tylko pęknięty kosz od wstecznego a umnie jest cały i olej też był w super stanie ja stawiam u siebie chyba na elektrozawór od wstecznego mam taką nadzieje bo jak podłanczam modika to mi właśnie to wywala a podobno pod wpływem temperatury jak jest ubity to zmienia rezystancje. i zaczyna głupieć.Jak wyjąłem cały mózg to niby wszystkie jak dam zasilanie to działają.
www.klinika-bmw.pl
Opublikowano

Panowie, jak to zwykle bywa na forum, zmieszalismy wszystkie skrzynie do kupy a rozmowa miala dotyczyc 5hp30. W sumie chyba nawet dobrze sie stalo.

Bardzo zetelne informacje od Marcina i Saintmana zmuslimy mnie do poszerzenia temat na wlasna reke. I co.....

A no potwierdzilo sie wszytsko to co pisze Marcin. Nie wiem jak w innych, i o innych nie pisze. W 5HP30 OLEJU SIE NIE WYMIENIA !!!. Moze to miec miejsce tylko wtedy jezeli przeprowadzona jest naprawa w ASO (ale jakims dobrym) lub w firmie produkujace.

- ASO musi byc dobre bo taki olej to unikat i w sprzedarzy nie ma

- faktycznie ma wytrzymas 1.000.000 km

- mazidlo sie moze zrobic i specjalnie to nie przeszkadza

- bieg wsteczny jest bardzo delikatny i nalezy go bardzo oszczedzac

- bieg jalowy i P: uzywac zawsze kiedy to mozliwe

- silnik wylanczac TYLKO na P

- przy dluzszym postoju KATEGORYCZNIE unika stania na hamulcu. (cos bylo jeszcze ale zostawilem w garazu -jutro dopisze)

- faktycznie skrzynia REWELACYJNA ale DELIKATNA przy zachwaniu tych szczegolnych punktow sluzy przez wiele wiele lat

- w 90% raz ruszona skrznia bedzie wymagala kolejnego ruszanie

- i wiele wiele innych bardzo istotnych spraw ktore dowiedzialem sie od pana z ZF i drugiego z ATSG, pierwsze to chyba konstruktor a drugi producent. DOstalem dwa fajne pliczki wlasciewie wszystko o skrzyni. 900 i 92 kB, jak ktos chce to podesle. Pliczki w PDF.

No a teraz do sprawy. Zapytalem o olej bo planowalem :evil: cos tam pogrzebac chociaz wszystko jest ok. I CALE SZCZESCIE !!!! Nic nie zrobilem poza zdobyciem informacji. NIE RUSZAM 5HP30 !!!

Pozdrawiam

REMOL

______

o/_______\o

(Oo=00=oO)

[] =****= []

• Członkowie klubu
Opublikowano
I ja bym poprosil :oops:

[email protected]

Proponuję żeby osoby zainteresowane tymi plikami prosiły o nie na priv. Po co zaśmiecać forum?

Pozdrawiam

Bastek

Kiedyś: E21 315 '83, E34 520i '90, E34 525iA '92, E36 316i '95, E30 318iT '93, E46 325xi Touring, E91 325i

Opublikowano

....acha :lol:

popytalem wczoraj jeszcze na zagramanicznych forumach i .... ?

i np. w stanach niektorzy zabierali sie za naprawy ale koniec najczesciej jest taki sam - never ending story.

- jednemu filutkowi sie udalo

- jeden stracil gwarancje (temu to sie szczegolnie dziwie ze sie za to zabieral)

Generalnie: oficjalnie i nieoficjalnie wiekszosc ludzi ktora to juz robila mowie ze nigdy wiecej. ( a to inaczej niz z seksem :lol: )

REMOL

______

o/_______\o

(Oo=00=oO)

[] =****= []