Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
wita. mam pytanie. stukaja mi zawory w e-36 316. ktos mi powiedzial ze zlu olej ale czy to prawda? prosze o pomoc czy wymienic olej czy musze na wrsztat i do rozbiorki.pozdro.
Opublikowano

Witam

Jak masz m 40 ,to sie nie dziw :mrgreen:

Na forum jest juz mala encyklopedia na ten temat,wiec skorzystaj :search:

A ta w ogole,to tym sie za bardzo nie przejmuj :P

pozdrawiam

Opublikowano

Podstawowe pytanie, na jakim oleju jeździsz?

Wymiana oleju rzadko przynosi polepszenie sytuacji.

Jaki jest przebieg auta?

Na początek wymieniłbym olej na markowy półsyntetyczny chyba, że silnik zalany jest mineralny, to może stwarzać zagrożenie rozszczelnienia silnika.

Natomiast, jeżeli to nie przyniesie poprawy a raczej nie oczekiwałbym cudów i stukanie zaworów jest już mocno słyszalne to chyba nie pozostaje nic innego jak odwiedziny u mechanika.

Opublikowano

To nie muszą koniecznie być zaworki :)

Mogą równiedobrze klekotać ci popychacze zaworów. Mialem taki problem jak wymieniali mi uszczelkę pod glowica. Zle wycisneli popychacze i nie domykaly. wymienilem wszystkie i jest cay cicho :D

Opublikowano
konstrukcja tych silników jest taka że luzów zaworów sie nie reguluje a powodem stuków mogą być zatarte szklanki, niskie ciśnienie oleju lub zużyty wałek rozrządu.