Skocz do zawartości

E36 320 Dziwne zachowanie licznika! POMOCY !

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam . Jestem posiadaczem bmw e36 320 z 1993 r.

Mam taki problerm . Niedawno wymieniłem cały alternator i od tego czasu zaczął mi wariować licznik . To znaczy podczas jazdy nagle na wyświetlaczu zapala się kontrolka hamulca ręcznego , braku płynu hamulcowego i końca klocków ham. oraz wskażnik paliwa zapala rezerwę i opada mu wskazówka do zera a także wskaźnik temperatury silnika wchodzi na czerwone Pole. Także czasem tym objawom toważyszy zapalenie się pod licznikiem przebiegu kilkometrów kwadracików inspekcji. Ostatnio jednak podczas opisanej sytuacji gaśnie cyfrowy wyświetlacz przebiegu i przestają działać wszystkie wskaźniki lecz podświetlenie licznika nie gaśnie. Nie ma ta usterka wpływu na zachowanie się auta , gdyż nic nie przerywa , nie gaśnie , wszystko jest ok poza tym . CO to może być . Myślicie , że siada mi licznik czy może coś w nim nie styka . Zauważyłem , że sytuacja ma częściej miejsce gdy auto jest zimne , natomiast rzadziej jak jest rozgrzane. Z czym to może być związane i co to może być . Zaznaczam , że auto ma zamont. inst. gazową ale powyższy problem występuje zarówno na gazie jak na benzynie. Proszę o pomoc . Z góry wielkie dzięki.

Opublikowano

Witaj,

miałem kiedyś mniej więcej coś podobnego u siebie, objawy były bardzo zbliżone. Genralnie kiedyś przy okazji innej roboty (wymiana kondensatorków w liczniku podtzrymujących pamięc licznika dziennego podczas wyłączonego zapłonu) musiałem wyjąć licznik. Po wymianie i włożeniu go znów na miejsce objawy ustały jak ręką odjął. Nie wiem więc czy było to związane ze wspomnianymi kondensatorkami czy np. któraś wtyczka z tyłu była nie do końca wciśnieta i nie łączyła poprawnie. Ale może spróbuj w taki sposób sprawdzić i może się uspokoi.

http://yourdomain.com/images/broken_link.gif
Opublikowano

Witam

Udało mi się pożyczyć licznik od znajomego i problem zniknął . Teraz jestem pewien , że jest to wina licznika a nie masy czy przewodów. Jednak licznik muszę oddać i potrzebuję w związku z tym jakiegoś elektronika samochodowego w okolicach Opola , który naprawiłby mi ten licznik . Przypomnę , że licznik ten wariuję co objawia się wyłanczaniem na jakiś czas , zapalaniem się kilku kontrolek . Jeśli ktoś zna kogoś kto mógłby mi pomóc proszę o namiery i adres tego kogoś ! Z góry wielkie dzięki

• Członkowie klubu
Opublikowano
Udało mi się pożyczyć licznik od znajomego i problem zniknął . Teraz jestem pewien , że jest to wina licznika a nie masy czy przewodów.

A czy sprawdziłeś kondensatory u siebie w liczniku jak Ci sugerował Dennisek? Mam wrażenie że nie... Wymień je - powinno pomóc... W liczniku który pożyczyłeś były pewnie sprawne i dlatego wszystko działało jak należy.

Pozdrawiam

Bastek

Kiedyś: E21 315 '83, E34 520i '90, E34 525iA '92, E36 316i '95, E30 318iT '93, E46 325xi Touring, E91 325i

Opublikowano
Nie znam się na elektronice i dlatego poszukuję gogoś kto mi wymieni te kondensatory . Jeśli to proste to kto sobie z tym poradzi ? Elektryk da radę ? Jak mam sprawdzić czy kondensatory są dobre ?
Opublikowano
Jeśli to proste to kto sobie z tym poradzi ? Elektryk da radę ? Jak mam sprawdzić czy kondensatory są dobre ?

Caro koło SDH sklep z częściami do BMW (dawno tam nie byłem ale chyba jeszcze jest) właściciel miał też warsztat tel.774573953 oczywiście najpierw zapytaj o koszt :wink:

http://img291.imageshack.us/img291/9725/3500ga.jpg

Pozdrawiam

Paweł