Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panowie,

Pytanie to kieruje tylko do właścicieli lub mechaników mających pojęcie w tej sprawie, a mianowicie:

Posiadam e39 z 520i, i mam problem z lampką ciśnienia oleju na ciepłym silniku niekiedy miga na wolnych obrotach. Samochód ma przebieg 228tyś km w 100% autentyczny. Po wymianie czujnika cisnienia oleju jakiś czas było ok ale problem powraca. Wykonałem pomiar ciśnienia oleju na zimnym i rozgrzanym silniku zimny:- wolne obroty 700obr (ok 2,5 atm)

- a na ciepłym (ok 0,9 atm) a przy ok 3500 obr (ok 4atm).

W literatura informuje iż na ciepłym silniku ciśnienie powinno oscylować w granicach 0,5 atm. Więc niewiem co jest grane.

Spróbuje jeszcze zakupić orginalny czujnik ciśnienia oleju w serwisie ASO.

Jesli ktoś miał stycznośc z podobnym problemem prosze o jakieś info.

Pozdrawiam Wojtas

Opublikowano
hmmm....moze pompa olejowa Ci siada? ....nie wymieniales ostatnimi czasu moze oleju? albo ktos ci coś nie grzebal przy samochodzie????...A jak zapala Ci sie kontrola to slyszysz stukanie zaworow ?

By ZacAnaheim

"Nie ma ludzi niewinnych są tylko źle

przesłuchani"

"Prawo jest jak płot - żmija zawsze się prześliźnie, tygrys zawsze przeskoczy, a bydło przynajmniej się nie rozłazi, gdzie nie powinno."

Opublikowano
TAK JAK KOLEGA NAPISAŁ JEŚLI PRZY ŚWIECENIU KONTROLKI NIE SŁYCHAĆ POPYCHACZY CZY ZAWORÓW TO WINA JEST ALBO PO STRONIE CZUJNIKA LUB PO STRONIE INSTALACJI . JA MIAŁEM PODOBNIE TYLKO NIE REGULARNIE ZAŚWIECAŁA SIE KONTROLKA I PO WYMIANIE TABLICY ZEGARÓW JEST OK
BÓG MIŁOŚĆ WYGODA
Opublikowano
Podobny problem miałem w E30 jak ostro pojezdzilem i silnik byl goracy to kontrolka od oleju sie zarzyla na niskich obrotach.Przyczya okazal sie olej ,pod wplywem temp. tracil swoja wlasciwosc byl jak woda.Po wymianie na nowy bylo ok.
Opublikowano

Witam

Własnie problem wystąpił po wymianie oleju wlałem inny syntetyk cały czas jezdziłem na castrolu magnatec. Przy moim samochodzie tylko i eyłacznie grzebie sam jak trzeba. Dziś zakupiłem orginalny czujnik i zobacze

co się bedzie działo. A jesli chodzi o prace silnika to jest cichutko niezależnie czy świeci ciśnienie na wolnych czy nie.

Pozdrawiam