Skocz do zawartości

korozja tylnej klapy w touring'u

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kilka dni temu stałem się szczęśliwym posiadaczem e34 530i V8 touring.

I właściwie jedno co mnie gryzie, to okropna!!! korozja dolnej części tylnej klapy.

Z tego , co zauważyłem, to nie jest tylko przypadłość mojego egzemplarza, ale wielu innych.

Co jest powodem tak małej wytrzymałości tylnej klapy?

Cały samochód znajduje się w naprawdę dobrej kondycji jak na swoje 14 lat, asilnik jest po prostu rewelacyjny!!!

Czy macie podobne spostrzeżenia i problemy w przypadku tylnych klap w touring'ach?

Opublikowano
To jest normalne,mozesz jeeszcze miec slady korozji w dolnej czesci drzwi od wewnetrznej strony i spodu.W serii 3 z tych lat tylna klapa tez koroduje.A czemu? MOze za slabo cynkowana,lub wcale.Na innych czesciach karoserii nie ma sladu rdzy.
Opublikowano
u mnie w e39 jest tez lekka korozja klapy i własciwie jest to jedyny element skorodowany w samochodzie, podobno te klapy są felerne - jakis podwykonawca je dostarczał dla bmw i sie nie spisał
Opublikowano
u mnie nie ma sladu po korozji ani na tylnej klapie ani na dolnych rantach drzwi :roll:
Opublikowano
U mnie także nie ma śladów :D może mamy fuksa? ;)
Może być każde auto,pod warunkiem że będzie to BMW...
Opublikowano
Bo pewnie byly kiedys robione,wszystkie oryginalne rdzewieja,bez wyjatku.Albo z garazu nie wyjezdzaja wasze bmki.
Opublikowano
Hehe,najlepsze jest to,że moja nigdy nie była bita/malowana-sprawdzone. :) jak chcesz moge zrobic zdjecia rantów ro zobaczysz.
Może być każde auto,pod warunkiem że będzie to BMW...
Opublikowano

Witam,

u mnie takze rdzewieje tylnia klapa, ale co ciekawe tylko ta czesc, w ktorej znajduje sie spryskiwacz. I mam 2 teorie na ten temat:

- wine ponosi spryskiwacz, bo po jego uzyciu odkapuje plyn i powoduje korozje od wewnatrz.

- brak zaslepki do spryskiwacza (pewnie ktos wczesniej zwina, bo gdy kupilem samochod juz jej nie bylo) i gdy pada deszcz to woda dostaje sie do wnetrza klapy.

Reszta klapy bagaznika jest w miare ok, tylko ta prawa dolna czesc mnie denerwuje.

Pozdrawiam.

Opublikowano
A ja uważam że to jest zależne od kraju w którym auto jeździło wcześniej i od tego jak było szanowane ( mycie, woski itp ). Te elementy widocznie były słabiej zabezpieczone i po tylu latach tak bywa. Ja swoje poprzednie auto kupiłem w Holandii z rejonów nadmorskich- klimat dość wilgotny- ogółem autko laleczka, ale pod maską wszystkie śróbki (chyba najbardziej podatne na korozje) skorodowane strasznie.