Skocz do zawartości

Pedal gazu ciezko chodzi :/

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , od zeszlego czwartku jestem posiadaczem E46 318i SE 2000r .

Zauwazylem mianowicie ze pedal gazu chodzi z oporem dosc nie naturalnym , prosze o jakies wskazowki :) z gory dzieki :worried:

Opublikowano
czytalem ze pare osob tez mialo taki problem ale nie znalazlem nigdzie rozwiazania. Moze jak to sie mowi " ten typ tak ma" ale jest to troszke dziwne jak dla mnie i chcialbym dowiedziec sie czemu tak jest :evil:
Opublikowano
u mnie w porownaniu do innych samochodow to sprzeglo i pedal gazu chodza jak kloce.........................pytanie podstawowoe czy to ze ci si ewydaj ze ciezko top tylko zludzenie...........czy kiedy go wciskasz czuc jakies sily blokujace, cos w stuylu ze trze o cos......?!dostac sie do ptzepustnicy i sprawdzic czy ona dziala swobodnie.
Opublikowano
U mnie pedał gazu chodzi lżej niż sprzęgło... powiedziałbym że jak w masełko :wink: Także raczej nie zgodzę się, że "ten typ tak ma"...
Opublikowano
stawiam na syf w przepustnicy u mnie tak było , okręć i luknij jak to wygląda jest przy lince od gazu jak nie pomoże czyszczenie to linka pewnie do wymiany.
Opublikowano

Z tą linka to żarcik? :D

polecam Schemat działania pedału gazu Gdzieś tam linka może jest ale sterowana jest elektronicznie. Pedał gazu podłączony jest do czegos na wzór wyszukanego potencjometru a dalej sygnał elektryczny jest przesyłany- wiec nie ma mechanicznego połączenia pedału gazu z elementem typu linka :!:

Predzej jakaś tulejka przy pedale albo.... jestes przewrazliwiony :wink:

Problem szachisty: zwalić konia czy posunąć damę :-)
Opublikowano
Z czasem pedał może zacząć ciężko chodzić - można spróbować trochę oleju tam kapnąć. W E36 jest jeszcze linka, także to też powoduje dodatkowe tarcie. W każdym razie w E36 gaz i sprzęgło mają strasznie mocne sprężyny - zwłaszcza sprzęgło.
Opublikowano
Przewrazliwiony to raczej nie :wink: Tez tak mi sie wydawalo ze bedzie tam potencjometr, w kazdym razie zagladne tam i zobaczymy ;) dzieki za link do schematu.