Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

chciał bym zamontować taki komputer ale w kompakcie i mam pare pytań związanych z tym

1 czy są wiązki kabli fabrycznie wyprowadzone i wystarczy podpiąć i będzie gitara?

2 czy jak bym zamontował taki komputer w miejscu pomiędzy sterowaniem nawiewami a dźwignią zmiany biegów, czy tam się zmieści?

3 czy to jest możliwe i opłacalne?

PS

może ktoś z was już to zamontował w compakcie?

http://moto.allegro.pl/item242368146_bmw_e36_komputer_pokladowy.html

Opublikowano

Kolego... Jak mozesz podpiąć i wszystko bedzie dobrze skoro nie mamy nawet w compact'ie nawet czujnika temperatury :P

Napewno jest z tym trochę grzebania, dłubania... itd :P

Sam miałem wczesniej sedana, a teraz compacta i jakoś mi się to nie marzy... A pozatym jak to bedzie brzytko wyglądało.. Przecież compact ma inną tapicerkę :P

Było:

E36 318i '91

E34 525i '93

E36 318TDS '97 :)

Teraz:

????

Różnie to było ale z BMW do końca :D

Opublikowano

a ma ktos moze compacta ktory w zegarku elektronicznym ma funkcje temperatury? wiem ze byly takie bo na allegro sa takie zegarki. po prostu guziki nei sa wtedy H oraz M tylko jakies S/R i symbol zegarka na drugim.

moglby sie wypowiedziec posiadacz takowego? =]

Opublikowano

Ja mam compacta i w zegarku termometr z bc. Gadżet nudzi się po 10 minutach, gra nie warta świeczki. :)

Jeśli już koniecznie chcesz rezać, to na ori częściach z compacta, bo przy elementach innej deski za dużo przeróbek Cię czeka.

Na chłopski rozum musisz mieć: manetkę ze sterowaniem bc, moduł bc z compacta (mam na myśli wyświetlacz z elektroniką) i czujnik temperatury zewnętrznej. Czujnik umieszczasz w zderzaku, z lewej strony, przy wlocie powietrza na tarczę hamulcową. Wkładasz moduł bc w miejsce standardowego zegarka, zakładasz manetkę, ciągniesz kable z manetki i czujnika temperatury do wyświetlacza bc, na koniec najtrudniejsze - szperasz w niecie tak długo aż znajdziesz informację, który pin w ECU podaje sygnał spalania i ciągniesz z niego kabel do bc.

Potrzebne Ci będą wspomniane części, zapał i schematy wyprowadzenia sygnałów (manetka, bc, ecu). Ja czegoś takiego w bmw nie rezałem, ale nie może to być specjalnie skomplikowane. Powodzenia.

Opublikowano

nie ma sensu sie w to bawic

nie masz wyjsc porobionych do wszystkiego musisz czujniki podpinac (nie ma ich w standardzie jak kompa nie masz) to sie nie oplaca

Opublikowano

nie masz wyjsc porobionych do wszystkiego musisz czujniki podpinac (nie ma ich w standardzie jak kompa nie masz) to sie nie oplaca

ja nie mam kompa, mam zwykly zegarek ,ale czujnik temp we wlocie mam podlaczony do instalacji...

tylko ciekawe dokad idzie ten kabelek, skoro mowicie ze to tlyko do kompa sie podpina ;)

Opublikowano

ja nie mam kompa, mam zwykly zegarek ,ale czujnik temp we wlocie mam podlaczony do instalacji...

tylko ciekawe dokad idzie ten kabelek, skoro mowicie ze to tlyko do kompa sie podpina ;)

no a co z resztą ??? ok niech bedzie ze jest czujnik od temperatury ale gdzie czujniki od plywaka np. w chlodnicy ??? to wszystko musisz popodpinac zeby komputer działał tak jak powinien