Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 76
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Niestety, w przypadku parametru zużycia paliwa często są rozbieżności. U mnie przekłamuje na minus o ok 1 -1,5 l/100km
320d `02 by MT 184KM@406Nm
Opublikowano
U mnie pokazuje idealnie - wyliczoną srednia mielem wczoraj 7,41 a komp pokazywal 7,4. Trzeba tylko pamietac zeby co tankowanie kasowac srednie spalanie

Xdrive

Koder

Opublikowano
No ja w sumie jeszcze tak nie sprawdzalem ale te 7,4l to musisz niezle dawac u mnie to 6,6l na 100 to maxxx jak jezdze spokojnie na miejscu 5 do 5,3l ale to spokojna jazda, teraz musze tylko sprawdzic czy pokazuje dobrze. Na zbiorniku robie 1100km noi zawsze troche paliwa w baku zostaje, A ta opcja co pokazuje ile mozna zrobic km na paliwie w baku to na jakiej zasadzie dziala, bierze to ze sredniej czy jak??? Pozd.....

Pozdrawiam Pawel

5.6l/100km

BMW E46 silnik M47 99` 2.0d 136KM, XENON

Opublikowano
No troszke daje, pozatym mam wraznie ze odkad jezdze bez EGR pali wiecej. Mysle ze radosc z jazdy jest warta wiecej niz 7,5l

Xdrive

Koder

Opublikowano
Z tym napewno masz racjie bo jezdzenie takim samochodem to juz przyjemnosc a jak jeszcze tak malo pali przy tych 140konikach to juz wiecej niz super. Pozdrawiam

Pozdrawiam Pawel

5.6l/100km

Opublikowano
A ta opcja co pokazuje ile mozna zrobic km na paliwie w baku to na jakiej zasadzie dziala, bierze to ze sredniej czy jak??? Pozd.....

Komputer analizuje Twoj dotychczasowy styl jazdy i ilosc paliwa w zbiorniku i na tej podstawie to pokazuje.

Ja swoje auto mam od niedawna. Przejechalem nim gdzies okolo 800km, komputer pokazuje spalanie na poziomie 5,6l/100.

Pozdrawiam

Krzysiek

Opublikowano
To z moim chyba jest coś nie tak , staram się jeździć spokojnie. 90% w mieście i nie schodzi poniżej 8,6 l/100km.Może opony 235/45R17
Opublikowano
To z moim chyba jest coś nie tak , staram się jeździć spokojnie. 90% w mieście i nie schodzi poniżej 8,6 l/100km.Może opony 235/45R17

Najlepiej oblicz faktyczne zuzycie paliwa i porownaj z komputerem.

Pozdrawiam

Krzysiek

Opublikowano
no to teraz ja :D 8 litrów to norma , trasa 7-7,5 mniej się po prostu nie da !! wiem , ciężka noga też coś daje ale nie potrafię jeżdzić przepisowo takim autem , częste zrywy , skrzynia tiptronik no i moc , auto musi spalić , na baku po 800km w trasie pora na tankowanie - zresztą auto nie nawala więc niech sobie pali , zwłaszcza jak ON mam taniej o 40% , acha , BC mnie oszukuje i to sporo bo wskazuje w trasie 5,6 a realne mam od 7 do 8 litrów/100km - pisząc to mam na myśli jazdy z prędkościami ok 160km/h w porywach 200km/h po autostradach po ostatnich wakacjach
Opublikowano
Witam wszystkich forumowiczow. Poniewaz jestem nowy bardzo prosze o "taryfe ulgowa". Czytajac posty dotyczace zuzycia paliwa chcialbym podzielic sie swoim doswiadczeniem. Niezaleznie od malfunkcji komputera pokladowego jest jeszcze jedna rzecz jaka jest jakosc paliwa. obecnie duzo jezdze po niemczech i niestety mja bmka pali mniej nie na paliwie polskim. to samo bylo z poprzednim samochodem. zapewne wplywa tez na to jakosc drog ale przede wszystkim paliwa.
Opublikowano
dlatego lepiej tankować paliwo importowane jak np. Ultimate ON na BP , ja miałem identyczne odczucie tankując w Norymberdze ON i jadąc do PL , zajechałem na nim pod Kraków czyli ok 1000km ale..... właśnie jechałem 100-120km/h i nic więcej bo brat jechał autem jakie kupiłem tam / dostawcze / i tylko dlatego - noga też ma znaczenie w spalaniu :twisted2: a autko dostawcze pomógł mi kupić kolega mieszkający w... Bremen/Wrocław :lol:
Opublikowano
Ja tam nie wiem ale ja robie 1200km na jednym bau jazda mieszana i tankuje na polskim orlenie, oczywiscie mozna zrobic tylko 800km ale trzeba wtedy jezdzic po 180 a nawet 200km na godzine oczywiscie nie mowie ze caly czas bo polskie drogi na to nie pozwalaja, ale czesta jazda po 180km i spalanie rosnie do 7 a nawet 8 litrow na 100. Moja dziewczyna jak jezdzi tym samochodem spalanie 4,7l na 100km ale nie wzuca 5 i nie jezdzi wiecej jak 70km. To tyle o spalaniu a komp mi np pokazuje dobrze. Pozdrawiam

Pozdrawiam Pawel

5.6l/100km

Opublikowano

Bez urazy ale 1200 na baku 63 litry (jeśli oczywiście wyciągniesz ostatnią kropelkę) daje Ci średnio 5,25l na 100 km. O ile na trasie powiedziałbym możliwe (90 km\h i nudy na pudy) to przy mieszanym cyklu zaryzykuje stwierdzenie- Mission imposible. Diesle są oszczędne ale bez przesady :D

Ja tankuje tylko Ultimate i trasa\miasto wychodzi mi śrdnio pod 7 litrów (przy walniętym termostacie wyszło 7,4 - średnia na 800 km). Spalić o 2 litry mniej sie NIE DA :!: :wink:

Problem szachisty: zwalić konia czy posunąć damę :-)
Opublikowano
No nie wiem ale moze masz jakas silnik 150km moj to stary 136km po przebiegu 200tys km moze dla tego, no w kazdym razie od nogi zalezy najwiecej. A mowie prawde po cam zmyslac 1000km na baku to bez problemu a nie jezdze tak jak ty to mowisz nudno bo jestem zawodowym kierowca i to nie jezdze na tirach.Zreszta po co mi wydawac wiecej na disla ktory ma mi palic 7 czy nawet 8 litrow to chyba wolal bym bezyne taka ze 2l i zalozyc gaz wyszlo by cos kolo tego a palila by gazu w granicach 12 - 14l i bym jezdzil taniej i osiagi lepsze

Pozdrawiam Pawel

5.6l/100km

Opublikowano

7 litrów to wydaje mi sie dobry wynik. Benzyna i gaz przerabiałem- nie dziękuje. Zasięg 260 km (gaz w kole bo inaczej to tragedia), świece podjechane i juz muł, wiecej propanu niz butanu tez muł....e tam :D

gdyby 2 litry więcej benzyna spaliła mi- 9 w mieście- to bym na to poszedł ale to pobożne życzenie raczej- no chyba ze trasa. Proponuje w Poznaniu "trase" Przeżmierowo\Wola ( i te okolice) - Szczepankowo i tak codziennie z 4 razy (nie w nocy). Jak zejdziesz poniżej 12 to radość wielka :D

Na trasie spalił mi 6,3 przy (180-190) a 5,7 przy spokojnej 120-130. Ale zeby jeszcze o pół litra mniej w mieście to chyba w nocy chociaż też powątpiewam.... ale że w życiu nie raz juz sie przejechałem bo mi sie ciś wydawało upierać sie nie będę tym razem :)

aha zeby było jasne - podaje RZECZYWISTE spalanie na podstawie dystrybutora a nie odczytów komputera

Problem szachisty: zwalić konia czy posunąć damę :-)
Opublikowano
no ja podaje wedlug zrobionych km na baku. Niepowiem kazdym samochodem mozna osiagnac duze zuzycie paliwa no moja pali tyle moze miala wtryski wymienione moze co, no tego nie wiem w kazdym razie dobrze ze tyle pali a i jesczez przeplywke mam od merca i nie mam jednego kataliatora moze to przez to moze slabszy jest w sumie nie mialem okazji jedzic 2 taka a bardzo bym chcial zobaczyl bym czy tak powinna sie zbierac. Pewnie jak bym bardziej dawal to by palila napewno wiecej ale czasami mi szkoda tego samochodu.

Pozdrawiam Pawel

5.6l/100km

Opublikowano
no ja podaje wedlug zrobionych km na baku. Niepowiem kazdym samochodem mozna osiagnac duze zuzycie paliwa no moja pali tyle moze miala wtryski wymienione moze co, no tego nie wiem w kazdym razie dobrze ze tyle pali a i jesczez przeplywke mam od merca i nie mam jednego kataliatora moze to przez to moze slabszy jest w sumie nie mialem okazji jedzic 2 taka a bardzo bym chcial zobaczyl bym czy tak powinna sie zbierac. Pewnie jak bym bardziej dawal to by palila napewno wiecej ale czasami mi szkoda tego samochodu.

A u mnie już świeci ''księgowy'' :twisted2: po 550km w większości miasto i krutkie kawałki - BC podaje mi limit 80km więc 10/100km :mrgreen: silnik oczywiście był w serii 150km ale teraz ma więcej , może dlatego mam średnią przeważnie 7,5-8L/100

Opublikowano
Ostatnio przetestowałem swoje autko i średnie spalanie (jazda mieszana) wyszło mi 5,8l/100km. W trasie przy spokojnej jezdzie bierze do 5l/100km.

Pozdrawiam

Krzysiek

Opublikowano
Ostatnio przetestowałem swoje autko i średnie spalanie (jazda mieszana) wyszło mi 5,8l/100km. W trasie przy spokojnej jezdzie bierze do 5l/100km.

no nie mogę jakoś uwierzyć ale moc i styl jadzy na pewno mają znaczenie , no i skrzynka automat , waga mojej to 1625km + ja 80kg :mrgreen:

Opublikowano
no nie mogę jakoś uwierzyć ale moc i styl jadzy na pewno mają znaczenie , no i skrzynka automat , waga mojej to 1625km + ja 80kg :mrgreen:

Generalnie jezdze spokojnie, 140-150km/h to max na jaki moge sobie pozwolic i to czasami na niektorych odcinkach drog. W innych przypadkach to 100-120km/h. Moj motor ma tylko 115KM, przyspieszam spokojnie (chyba ze wyprzedzam) bez zrywow, staram sie hamowac silnikiem nie jestem zwolennikiem jazdy "gaz-hamulec".

Pozdrawiam

Krzysiek

Opublikowano

Dla przykladu padam swoje wartosci; trasa okolo 900 km po drogach/autostradch niemieckich - "ciezka noga" - srodnio okolo 5.9 ltra.

Jazda po drogach polskich 7.6 ltra - nie ma za bardzo gdzie poszalec :-).

Paliwo tankuje w Shell-u po obu stronach Odry. Moze to przypadek ale podobnie bylo w poprzednim samochodzie ( niestety nie mial OBC - wiec liczenie "z reki". Od dawna mialem takie wrazenie , ze kolega barman z pol-litra robi 12 x 5 cl - moze z paliwem na stacjach rozlewowych jest to smao? pozdrawiam.

Opublikowano

Generalnie jezdze spokojnie, 140-150km/h to max na jaki moge sobie pozwolic i to czasami na niektorych odcinkach drog. W innych przypadkach to 100-120km/h. Moj motor ma tylko 115KM, przyspieszam spokojnie (chyba ze wyprzedzam) bez zrywow, staram sie hamowac silnikiem nie jestem zwolennikiem jazdy "gaz-hamulec".

czyli styl jazdy mamy podobny :lol: