Skocz do zawartości

Radio w BMW 316i - Problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Mam problem z oryginalnym radiem w tym modelu BMW.Otóż zawsze działało,a tu nagle włączam i mi pisze na wyświetlaczu radia napis:

CODE WAIT

Co mam zrobić,aby radio działało ??

Bardzo proszę o pomoc.Pozdrawiam. :( :|

Opublikowano
Musiałeś odłaczać akumulator i radio sie zablokowało.Teraz musisz wprowadzić właściwy kod i zacznie działać.Jeśli nie masz kodu,to jest problem.Powinieneś mieć car pass i tam powinien być zapisany.Jesli nie,to musisz odczytac numer seryjny radia z jego obudowy i po tym numerze dojsc do kodu.Powodzenia!!!Było na ten temat juz na forum. :cool2:
Opublikowano
No dobra,ale jak mam do tego dojść i skąd dokładnie wziąć ten kod,a po 2 to wcześniej mogłem wpisać kod,a teraz już nie mogę nic wpisywać i cały czas pisze mi CODE WAIT gdy włączę radio.Pomocy !!! :( :roll:
Opublikowano
Kod możesz próbować wpisać max.10 razy tzn.po pierwszym błędnym wpisaniu blokuje sie chyba na 5 minut.Po kazdym następnym ten czas znacznie się wydłuża,aż do całkowitego zablokowania radia.Wtedy nadaje się na złom lub do kosztownej wymiany całego elementu odpowiedzialnego za kodowanie radia.A masz ten kod,czy nie?Ile razy już próbowałś go wpisywać?

Opublikowano

No a co,jeśli na pewno wpisałem przeszło 10 razy źle kod ?? Teraz już wogóle nie mogę wpisywać,bo pisze CODE WAIT i nic sie nie da zrobić ;(

Co to jest ten Car Pass ??

Bardzo proszę o pomoc !! :(

Opublikowano

Juz o tym kiedys pisalem ale powtorze :)

Mialem ten sam problem a ze jestem na swiezo to Ci odpowiem zebys nie szukal Smile Jak pojawia Ci sie napis CODE to spojrz na kod radia (powinienes go miec na malej karteczce wielkosci wizytowki jesli radio jest legalne i z dokumentacja). Kod jest czterocyfrowy. Do wklepania kodu uzywasz klawiszy 1,2,3,4. Jesli masz kod np. 5326 to klikasz piec razy klawiszem "1" odpowiedzialnym za ustawienie pierwszej cyfry kodu, kiedy juz jest ustawiona klikasz trzy razy klawiszem "2" odpowiedzialnym za ustawienie drugiej cyfry kodu, potem analogicznie dwa razy klawiszem"3" i szesc razy klawiszem "4". Po wpisaniu kodu w odpowiedni sposob (na ekraniku widzisz co robisz) uzywasz prawego klawisza wyszukiwania stacji ">" zeby zatwierdzic kod. Jak wszystko zrobiles dobrze to radio powinno zaskoczyc, jak nie to sie pojawi na ekranie ---- i radio sie zablokuje jak pisze instrukcja na 15 minut, jak mowia uzytkownicy nawet na godzine i wiecej. Instrukcja pisze ze po 3 nieudanych probach blokuje sie na dluzej a po 16 blokuje sie calkowicie (nie wiem na ile w to wierzyc). Jesli nie masz kodu magicy na forum jakos go ustalaja na podstawie numeru radia umieszczonego na obudowie. Gdy sie zablokuje trzeba albo czekac ta nieszczesna "godzine" z wlaczonym zaplonem i radiem az zniknie ---- i pojawi sie znowu CODE lub 0000 albo po prostu jezdzic z wlaczonym radiem az sie odblokuje (ja tak robilem i jedzilem 2 dni) Smile To chyba tyle, powodzenia i pozdrawiam!

Opublikowano

Dokładnie tak jest jak napisano wyżej. Jeśli radio jest legalne - musisz mieć dołączony do niego kod. Jeśli nie masz kodu - to moim zdaniem są dwa rozwiązania:

1. Poprzedni właściciel radia ma do niego kod - na pewno ci go przekaże

2. Radio jest kradzione - tutaj brak mi słów dla tych, których łapy swędzą na widok radia za 40 PLN.

Opublikowano

Znalazłem cieniutką książeczkę,w której coś pisało po francusku,pod spodem:

--OPTIONS--

XXXX-numer i obok podane funkcje czy coś,no i w pewnym miejscu był kod i obok pisało ...RADIO... (zamiast kropek coś po francusku).

No i gdy wpisałem ten czterocyfrowy kod,to nadal po paru próbach wpisywania,na wyświetlaczu radia pojawił sie napis: CODE WAIT.

Co mam teraz zrobić ??? :x :(

Pomocy !!! :jawdrop:

Opublikowano
Są dostępne generatory do tych kodów na necie. Wystarczy spisać numer seryjny z radia.

Pomoże ktoś ?? Czy tymi kalkulatorami można wygenerować tan kod z oryginalnego radia BMW ?? Proszę o jakieś linki.Pomocy !!!