Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam po dlugiej przerwie...wreszcie wracam do BMW :))) chce kupic COMPACTA e36 z silnikiem 1.6 benz. i tu kilka pytan...

1. jakie to ma zawieszenie?? takie jak zwkla e36?? czy ma jakies wahacze w ktorych sie na da wymienic tulei lub inne bolaczki??

2. silnik 1.6 to ten sam co w kazdje e36??

3 da sie go zagazowac na normalny gaz czy trzeba sekwencje??

Piszcie ogolnie co was boli w waszych compactach :clap:

Dzieki z gory za odpowiedzi

Marcin-coupe...BMW theBestMachineontheWorld
Opublikowano

Zdublowałeś temat, wykasuj jeden :wink:

ad 1. Compact ma inne zawieszenie niż standardowe e36, szczególnie z tyłu, gdzie jest zbliżony do e30. Wszystkie jego elementy da się bez problemu wymienić.

ad 2. Silnik 1.6 to jednostka m43, nowsza od 1.6 montowanych w e36 z początku produkcji. Ogólnie bardzo dobry silnik.

ad 3. Raczej wymagający instalacji wtryskowej gazu,choć niektórzy mają II gen i sobie chwalą.

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano
Bardzo fajny samochodzik. Mam 316i compact i poki co spawuje sie cudnie. Plastiki na polskich drogach nieco trzeszcza a tak to bajka. W miescie zrywna i bardzo dobrze sie prowadzi, genialny skret, wjedziesz w kazda dziure (wieksza ob bmw oczywiscie). Na trasie lata pieknie, bez bolu 140, silnik oczywiscie M43 na lancuchu... Zawieszenie dosc sztywne przez co pewne, ja mam gaz 2 generacji i nie narzekam, jezdzi bardzo kulturalnie, poki co strzelania nie mialem. Polecam!
Opublikowano
Wprawdzie moj to nie compact,ale reszta jest taka sama.Mam go od roku i musze przyznac,ze nie mialem dotej pory tak dobrego i dobrze wyposazonego samochodu.Musialem jedynie wymienic pompe wody(130 zeta),no i oczywiscie plyny i filtry.102 koniki to nieduzo,ale jesli nie chcesz pilić gum,to wystarczy.Z gazem mialem do tej pory złe doświadczenia,dlatego mój stosunej do niego jest raczej chłodny.Silnik M43 ponoć nie do zajechania(jak się dba).Godny polecenia.Trzymanko! :cool2:
Opublikowano

mam compacta od ponad roku bardzo fajny samochodzik bardzo polecam co do zawieszenia to wszystko można regenerować wszystko się rozkłada na czynniki pierwsze (no prawie:)) co do silnika jest jak już koledzy wcześniej nadmienili na łańcuszku wiec z tym nie ma problemu ale polecam jakiś większy od 1600 troszkę za mało jest koników ale można pojeździć co do gazu to jak kupiłem to była zamontowana jeszcze w Holandji 2 generacji podobno z jakiejś najwyższej pułki (?:)) ale ją wywaliłem i mam teraz bez gaziku i sobie chwalę

Co wymieniałem

po kupnie jak zawsze płyny oleje filtry świece standard

potem amorki komplet bilstein

też był regenerowany jeden wahacz ale nie pamiętam czy prawy czy lewy wymiana klocków na lucasy

potem niestety pękł krociec łączący chłodnicę z silnikiem ktoś w BMW wymyślił że będą z plastiki no i pękają z czasem to na razie najpoważniejsza awaria

mam nadzieję że coś Ci to pomoże w decyzji nie wiem jak ale pewnie jakoś :)

Pozdrawiam.

Opublikowano
dzieki chlopaki/...wasze podpowiedzi byly bardzo cenne...jka dobrze byc znowu na tym forum i znowu miec kontakt z fanami BMW !!! szukam compacta z klimą i mam nadzieje ze cos ciekawego znajde...POZDRO
Marcin-coupe...BMW theBestMachineontheWorld
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Siemasz chłopacy , kupilem wczoraj pod Dortmundem 316i Compact , przelecialem całe niemcy i autostradę w polsce lajtowo ... , a na miejscu się okazało że jest tak opuszczona ze do garażu nie mogę wiechac , jaka kolwiek polna dróżka to odrazu obciera ... ;/ . Ale idzie ładnie :) Pozdrawiam!!!