Skocz do zawartości

IS dziwne zachowanie gdy zimny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witka!

Powoli doprowadzam mojego IS'ka do stanu uzywalnosci, teraz zaczynam walke z dziwnym zachowaniem silnika gdy jest zimny, sprawa wyglada tak:

Odpalam zimny silnik, zapala ladnie, pracuje cicho jednak strasznie smierdzi z rury... auto nie bierze oleju, wody nie ubywa a jednak dziwnie dymi, wyglada jakby nie przepalalo dobrze... do tego gdy wcisne gaz gdy jest zimna silnik przez ulamek sekundy jakby nei wiedzial co ma zrobic, obroty delikatnie spadaja po czym wchodza wyzej. Po trzecim razie jest OK, Wkreca sie rowno do odcinki i ladnie spada po puszczeniu gazu. Gdy samochod jest nawet lekko zagrzany, wystarczy by pochodzil doslownie minute wszystke jest OK, nie smierdzi z rury, nie dymi, normalnie reaguje na wcisniecie gazu. Dodam ze wymienilem swiece, wyczyscilem przeplywke i krokowca.

Poradzcie cos bo szlag mnie trafia gdy mojej Buni cos dolega :cry:

Opublikowano

Wg mnie przeplywka dziala OK, bo gda ja odpinam na pracujacym silniku, auto glupieje, obroty spadaja... Swieczki nowe, choc sa nieco zbyt czarne...

Na moje oko wyglada jakby dostawal za duzo paliwa na zimnym....

Czytam wlasnie o czujniku polozenia przepustnicy i staram sie dokopac do wartosci aby go zmierzyc.

Opublikowano

a czy uwalony czujnik od komputera wyjdzie po podpieciu pod kompa?

Moze glupie pytanie i nie smiejta sie.

Wlasnie podmienilem czujnik polozenia przepustnicy od ojca z jego 320 i jest tak samo, wnioskuje, ze moj jest OK.

Opublikowano

jak silnik jest zimny, to nie kręć go do odcinki

co do problemu, to nie napiszę raczej nic nowego, bo mi to wygląda na czujnik temperatury - walnięty/zasyfiony czujnik położenia przepustnicy objawia się raczej tym, że silnik nie trzyma wolnych obrotów przy schodzeniu tak, że aż silnik przygasa i trzeba go przegazować

BTW - a świece dawno były wymieniane? jeśli tak, to bardzo prawdopodobna przyczyna

w sumie przepływkę też warto sprawdzić - np. podmienić z kimś, kto na na 100% sprawną

beemki to choroba - nieuleczalna, ale za to bardzo przyjemna

miłośnik E30 ... użytkownik E46 :)

Opublikowano

Jesli krecisz go do odcinki na zimno to nie dziw sie ze ci bedzie kaszlał :)

Zadajesz silnikowi najwiekszy bol jaki mozna sobie wyobrazic.

Opublikowano
Nie jestem pewien ze autorowi o to chodzilo ale jak tak to zal mi tego auta, ogolnie jak auto rowno wchodzi na obroty to nie ma sensu krecic go az powyzej 6tys ... co do problemu to moze ma to cos z sonda lambda wspolnego? najlepszym wyjsciem jest diagnostyka pod kompem, tam pokaze co jest nie tak jak jest,.

http://www.bmwpasja.pl

Nowe foty w galerii

BMW EuroTrip (46 BMW Club Europatreffen )

http://pl.youtube.com/watch?v=R2BJ8VX0qto

Opublikowano

Bron Boze nie krece zimnego do odcinki :duh:

Odpalam zimny motor, musne go delikatnie po gazie tak aby mial wskoczyc np na 1500obr/min aby ruszyc, silnik jakby przez sekunde nie wiedzial co ma zrobic i delikatnie przygasal, po doslownie sekundzie idzie do zadanych obrotow, do tego smierdzi z rury jakby nie przepalona benzyna...

Ja auto szanuje i nigdy ale to przenigdy nie krece wysoko zimnego motoru!

Opublikowano
Pisałeś że po odpięciu przepływomierza silnik wariuje, ale nie gaśnie? Mam ten sam motor i przepławka sprawna na 100% bo byłem na kompie w związku z czujnikiem ABS i od razu błędy posprawdzałem. Tylko że jak odepnę wtyczkę od przepławki to silnik od razu gaśnie i nawet nie bujnie obrotami gaśnie tak jak bym z kluczyka zgasił. Może jednak coś z twoim jest nie tak?
BMW forever!!!
Opublikowano
Pisałeś że po odpięciu przepływomierza silnik wariuje, ale nie gaśnie? Mam ten sam motor i przepławka sprawna na 100% bo byłem na kompie w związku z czujnikiem ABS i od razu błędy posprawdzałem. Tylko że jak odepnę wtyczkę od przepławki to silnik od razu gaśnie i nawet nie bujnie obrotami gaśnie tak jak bym z kluczyka zgasił. Może jednak coś z twoim jest nie tak?

Wariuje tzn prawie chodzi, ma obroty moze 100/min czasem gasnie....