Skocz do zawartości

odpowietrznik baku paliwa- mocno zasysa powietrze, co jest?!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam. już kiedys pisałem w tej sprawie, niestety otrzymałem tylko jedna podpowiedź z której nie mam zamiaru skorzystać- "sprzedaj samochód"...

OK, tak na poważnie bo chce jeszcze pojeździć tym autem. Mój problem wygląda następująco- odpalam samochód, silnik popracuje chwilę (około minuty) następnie gaszę, odkręcam korek wlewu paliwa i zaczyna się wsysanie powietrza, i to jak! trwa to około 2-3 sekund ale dlaczego??? kiedys tak miałem w kadecie ale po tygodniu od momentu jak zaczęło się to dziać rozwaliłem go i nie dowiedziałem się co było przyczyną... :D co to może być, miał już ktoś z was taki przypadek? mam nadzieję że tak :D i uzyskam zadowalającą mnie odpowiedź na moje pytanie. pozdrawiam

Opublikowano
tak też przypuszczałem... od czego zacząć, odpowietrznik to ta skrzyneczka w pobliżu filtra powietrza? jest tam coś takiego okrągłego do czego są podłączone przewody i niebieski wężyk którego koniec jest przy baku. a z tego niby (moim zdaniem) odpowietrznika wychodzi jeszcze taki wężyk z którego pod czas pracy silnika ucieka powietrze (jest on skierowany w dół w pobliżu zbiornika wspomagania, silnik m40). cholera, kogo bym nie zapytał to nie wie o co mi chodzi... nie chcę ponownego wciągnięcia baku i kupna nowej amortyzacji pompy. POMOCY! :modlitwa:
Opublikowano
Też się dołączę do postu. Jak po dłuższej trasie zatrzymam się, i otworzę korek wlewu paliwa np. by zatankować to w momencie otwierania słyszę syknięcie(zassanie powietrza do baku). Gdzie coś mogło się zatkać?
  • 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Nie wiem jak w e36, ale w e38 przy odpowietrzniku zbiornika jest filtr weglowy, jak on sie zapcha to objawy sa wlasnie takie jak opisywane w tym poscie. Zbiornik pracuje, az nawet potrafi pęknąć.
Opublikowano
W e36 filtr węglowy jest w komorze silnika, taka walcowata plastikowa puszka pod filtrem powietrza. Tam szukac przyczyny?? Jak wygląda, jak poznać że zapchany jest filtr węglowy??
Opublikowano
Moze nie sprawdzac czy zapchany czy nie tylko poprostu go wymienic, jezeli nie byl wymieniany. Filtry to raczej wymienia sie co jakis czas a nie dopiero jak sie zapchaja. :lol:
Opublikowano
No z reguły sie filtry wymienia :D Ale chce miec 100% pewności że to właśnie to jest przyczyną a nie coś innego..... Nie chcę profilaktycznie wymieniac części tylko wtedy gdy wiem że tak trzeba.... Sam chyba rozumiesz