Skocz do zawartości

[ E39 ] 530 TDI - rozwaliło kolektor dolotowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jadę sobie w sobotę ni to szybko ni to wolno aż tu nagle pierdut, staję zestrachany oglądam pod maskę i co się okazuje że rozszczelnił się kolektor ssący oczywiście spadek mocy o 70% i brak przyjemności z jazdy.

A moje pytanie jest takie czy kolektor może tak sobie zrobić z samości czy muszi być jakaś przyczyna np za duże ciśnienie ze sprężarki ?? Panowie w ASO powiedzieli że czasem zdarza się tak i że poprostu miałem pecha :( Autko kupiłem ze 3 tygodnie temu i podejrzewam że może coś z tym wcześniej już było robione. Proszę o info bo nie chciałbym zmienić kolektora i obserwować ten miły wystrzał raz jeszcze.

Opublikowano
Witam. 'Mój' elektryk też tak załatwił w swoim aucie kolektor....mówił mi o tym w trakcie badania mojego autka. U niego walnięty był regulator ciśnienia turbiny............u mnie on działa ok....ale coś innego nawala ...chyba zawór ciśnienia turbiny. Sprawdź ten regulator. Pozdr.
Memento Mori :-)
Opublikowano
co to za samochód 530 TDI :jawdrop: chyba nie BMW.A tak wogule duzo miałeś nagaru w tym kolektorze.
na volta core el can na volta core el lievore
Opublikowano

Oczywiście 530d nie wiem skąd mi się wzięło TDi :doh:

Jak go rozsadziło to poleciało trochę czarnego pyłu ale teraz jak dmucha przez niego to tylko czyste powietrze.

Jak sprawdzić ten regulator ??