Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

do mycia i czyszczenia aluminiowych felg używam CIFA (nie używam specjalistycznych środków do mycia felg bo to jest sam kwas) dzisiaj przez pomyłkę zamiast CIFA użyłem środka do usuwania owadów NETINS firmy PLAC do którego było dolane około 1/3 zwykłego płynu do mycia szyb mieszanina okazała się rewelacyjna wszelki pył z klocków i inne brudy zmyły się błyskawicznie felgi wyglądają jak nowe

pozdrawiam klubowiczów i polecam wypróbowanie tego sposobu

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ja zauważyłem, że bardzo pomaga regularne woskowanie felg (po umyciu). Brud znacznie mniej przylega. Przednie felgi, nawet jak zrobią się ciemne, to mokra gąbka z łatwością zmywa osad.

(teraz używam wosku NIGRIN NanoTec)

Pozdrawiam, marek

P.S. Co do Cifa - też kiedyś odkryłem jego rewelacyjne właściwości w zmywaniu starego osadu przednich felg. Kiedyś miałem do czynienia z oplowskimi alufelgami (Opel Monza) malowanymi fabrycznie na biało, które zrobiły się czarne - Cif jako jedyny użyty środek przywrócił im biel :-) Bardzo dobre właściwości czyszczące - może nawet lepsze, ma też Plastmal.

moje BMW (the SILVERY)

E34 520i M20 (R6 12V) Lachssilber Metallic, Chrome-line, 1988r., pasja /klasyk, żółte tablice/

E39 525i M54 (R6 24V) Touring, Titansilber Metallic, Shadow-line, 2000r., daily driving

podpis.png

Opublikowano
hmm. kupiłem cifa, jednak na opakowaniu wyraźnie jest napisane, żeby nie stosowac do aluminium...
Opublikowano
hmm. kupiłem cifa, jednak na opakowaniu wyraźnie jest napisane, żeby nie stosowac do aluminium...

Zależy jakie kto ma felgi. Z doświadczenia wiem, że cif niestety rysuje metalowe, niemalowane powierzchnie - np. kuchenki, lodówki - więc trzeba uważać. Moje felgi już były malowane i cif im nie straszny.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
A'propos Cifa. To wybróbujcie sobie Panowie Cifa w sprayu - w takim pisikaczku - tylko białego do czyszczenia łazienek. Jest to takie rzadkie mleczko. Rewelacja - pieknie schodzi. Nawet zabrudzoną koncówkę tłumika tym pieknie wyczysciłem.

Sprzedam felgi aluminiowe 15"
Opublikowano
Ja do czyszczenia swoich kółek używam preparatu z ASO, oczywiście jest to kwas ale przeznaczony do tego celu i zupełnie bezpieczny jeśli stosuje się go wg zaleceń. Koncentrat 5L to koszt 60 zł na silnie zabrudzone (zapuszczone) felgi stosuje 1:1, następne mycia już 3:1 spokojnie wystarczy.

Galeria moich pojazdów i ich historia

http://img149.imageshack.us/img149/6353/podpisoj3.jpg