Skocz do zawartości

Na gazie bierze benzyne - o co chodzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Wyobrazcie sobie moje poirytowanie jak zorientowalem sie dzisiaj na stacji benzynowej ze moj pierdochod byl laskaw skonsumowac przez tydzien ponad 11 litrow benzyny, podczas gdy mam instalacje gazowa. Pomiaru dokonalem tankujac pod korek tydzien temu i dzisiaj. Przejezdzam codziennie na benzynie gora 1.5 kilometra w celu rozgrzania plynu. O co moze chodzic, nie moze mi przeciez palic 100/100 przy uruchamianiu.

Dodam ze 3-4 tyg. temu mialem wymieniane wtryski benzyny, mozliwe ze cos sztukmistrze popinkolili. Z gory dzieki za posty.

Opublikowano

na 90% nie emuluje Ci wtryskiwaczy benzyny dostaje gazu normalnie a benzyny minimalną dawkę bo sonda lambda nie pozwala więcej dlatego pali Ci wachę jeśli tak jest łatwo to sprawdzić - zakręć dopływ gazu w butli, jeśli będzie chodził tzn że bierze benzyne, cos ci magicy od gazu popaprali.

Piszesz że miałeś wymieniane wtryski - może cos źle zrobili udeżyli wtryskiwacz i poprostu cieknie jak jeździsz na gazie to pompa pracuje a w magistrali wtryskowej jest cały czas ciśnienie może jekiś wyciek na wężyku, cybant czy coś, sprawdz przewody

P.S. posłuchaj czy po przełączeniu na gaz chodza wtryskiwacze, wydaja one chrakterystyczny dzwięk lekko cykają

Tylko BMW jest ważne...

http://ot.mklub.net - Ciemna strona wpływu BMW na umysł człowieka :-]

Opublikowano
To troszkę dziwne. Samochód nie jeździłby normalnie. Miałem tak w seicento. Zalewał się i dusił. Co do spalania to niestety ale właśnie na ssaniu czyli podczas jazdy na takim krótkim odcinku może spalać dużo. Przeliczając na kilometry ilość spalonej w ten sposób benzyny wyjdzie znacznie więcej niż normalnie. Też zależy czy często zapalasz samochód. Rozróch odbywa się przecież na benzynie a pobierane jest wtedy dużo paliwka i tego nie wyeliminujesz. U mnie problem istniał przez dwa dni (nie dało się normalnie jeździć) i spieprzona była elektronika. Faktycznie nie odcinał paliwa, po usunięciu usterki wszysko ok.
http://img842.imageshack.us/img842/1250/arto.png
Opublikowano

Jak masz mozliwość, to przełączaj od razu na gaz i wtedy sprawdź, czy Ci zużywa.

Zimny silnik naprawdę duuużo "żre" paliwa. Ale 10l na tydzień to trochę dużo ...

Moja porada może nie fachowa, ale prosta ;-)

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mam gaz i zawsze do uzyskania temperatury odpalam i jadę na początku na benzynie, ale takie spalanie? Stanowczo za dużo.

Popieram - sprawdź te "nowe" wtryskiwacze i przejrzyj, czy ci gdzieś paliwo na drogę nie leci (w całym układzie jest ciśnienie - od samiuśkiej pompy w baku).

Kai
Opublikowano
Coz, zrobilem wlasnie liczaca 1600 km trase i problem znikl. Moze faktycznie zre tyle przy odpalaniu, ale przy 10 l na tydzien oplacalnosc calego przedsiewziecia bierze w leb. Jak tak dalej bedzie to trza sobie bedzie darowac instalacje. :shock:
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
Spotkalem sie kiedys z czyms takim. Jest jeden przekaznik odpowiadajacy ze przelaczanie z benzyny na gaz i odwrotnie. Czasem sie przycina i auto jedzie na "dwoch gazach". Koszt: ok. 20zl