Skocz do zawartości

Dziwna sprawa z nawiewami ciepłego powietrza

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Otóż mój problem przedstawia się następująco.Ostatnio zmieniałem płyn chłodzenia.Później odpowietrzyłem układ.I teraz najważniejsze :) Grzeje mi ciepłym powietrzem ale tylko od strony kierowcy - od strony pasazera to leci takie ledwo ciepłe - za to nawiewy na przednią szybę działają zarówno od strony pasażera jak i kierowcy.

Co to może być ?

Opublikowano
Otóż mój problem przedstawia się następująco.Ostatnio zmieniałem płyn chłodzenia.Później odpowietrzyłem układ.I teraz najważniejsze :) Grzeje mi ciepłym powietrzem ale tylko od strony kierowcy - od strony pasazera to leci takie ledwo ciepłe - za to nawiewy na przednią szybę działają zarówno od strony pasażera jak i kierowcy.

Co to może być ?

może źle odpowietrzony... nie grzałeś podczas odpowietrzania???

jeśli wszystko z układem OK to silniczki sterujące nawiewem... niestety czasami się zacinają... :(

Jeśli wyłaczenie i pozostawienie auta na 10 min (po wyłaczeniu stacyjki i wyjęciu kluczyka komputer "obraca" sobie tymi silniczkami i słychać dziwne dźwięki...) nie pomoże to pozostaje rozebrać i sprawdzić dlaczego się zacina.. albo może jest spalony..:(

Marcin

BMW Klub Polska

F25 X3 2,8iA xDrive

E91 320dA touring

E39 530dA touring

E39 530iA touring

E36 316iA m43 Compact

----------------------------------------

historia - E32 750iA (1992-2004)

• Członkowie klubu
Opublikowano
Gdzie można o tych silniczkach poczytać. Jest może jakiś service manual? Czy można samemu coś w tym pogmerać?
Opublikowano
Gdzie można o tych silniczkach poczytać. Jest może jakiś service manual? Czy można samemu coś w tym pogmerać?

To sa silniki krokowe (zdaje się, że 4 kanałowe) nie powinny się palić, ale... - raczej zacina się klapka w obudowie która jest podłączona do silnika.. i silnik nie daje rady otworzyć / zamknąć..

Mialem taki 1 przypadek, ze latem leciało gorące powietrze z lewej strony a z prawej klima dawała powietrze lodowate... mimo, ze obie strefy ustawine były na ZIMNO (15st) ...

pomogło wyłaczenie silnika... restart :) już więcej mi się tak nie udało zrobić... :P

możliwe, ze coś się czasami zacina...

Marcin

BMW Klub Polska

F25 X3 2,8iA xDrive

E91 320dA touring

E39 530dA touring

E39 530iA touring

E36 316iA m43 Compact

----------------------------------------

historia - E32 750iA (1992-2004)

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

jak sie do tej klapki dostac? chyba tak mam

bo cos strzela tam gdy zalczam klime nie za glosno ale slychac, wlasnie tak jakby cos przeskakiwalo i nie zalapywalo

http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif
Opublikowano
Mozliwe ze sie przyda taka informacja: sterowanie w bmw regulowanie je minusami. jesli jest odpowietrzona to ja bym sugerowal wysterowanie. Moze padlo. Bardzo czesty przypadek ze poprostu nie masz jednego minusa na sterowanie zaworkow, kabelek sie przetarl albo nie ma poprostu kontaktu. Miałem identyczny przypadek i doprowadzenie minusa do wtyczki jedengo minusa pomoglo.

REMOL

______

o/_______\o

(Oo=00=oO)

[] =****= []

Opublikowano

silnik dziala, wiec to mechaniczna usterka na pewno

slysze strzelanie gdy ma zamknac sie ten zawor, znaczy ze nie zamyka, ale silnik porusza, tak mysle bo nie widzialem nigdy co tam jest :)

to ze bmw szemr ai cyka to wiem, ale nigdy nie stuka!

musze sie tam dostac tylko jakos i zdjac kokpit

stukow nigdy nie bylo, jedynie szemranie i cykanie, od dzis jest stuk, tak jakby cos przeskakiwalo

http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mam taki problem. W mojej beemce e36 318i mam problemz ogrzewaniem. Strasznie mi sie wolno grzeje. Musze fest przejechac zeby ciepelko polecialo. Myslalem o zapowietzreniu układu ale wydaje mi sie ze zapowietrzenie raczej przyspiesza grzanie niz opoznia...teraz stawiam albo termostat...albo cos powalili z instalacja gazowa bo wiem ze tesh miseszaja z układem chłodzenia. Czy ktos miał taka przypadłość?...

Pytanie 2. Termosat w silniku m 40 jest pod kolem napedowym wałka rozrzadu?...

Opublikowano
no właśnie, to i ja się dołączę z pytaniem. Bo problem podobny, ale nie do końca. Otóż u mnie, po stronie pasażera niby działa ogrzewanie, ale jak zmienię temperaturę z zimnej na ciepłe - lub odwrotnie - to efekt czuć dopiero po kilku minutach (no ze dwóch co najmniej). A po stronie kierowcy jest ok. Gdzie szukać przyczyn, bo generalnie niby wszystko działa, ale jest to trochę kwurzające - zwłaszcza dla mojej żonki jak marznie, a mi już dawno cieplutko :D
- to ja przepraszam! ...i znikł
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Według mnie Pawel735 ma problem z elektrozaworami. Pisałem o tym niedawno. Najczęściej w wyniku nieszczelnosci pada cwka elektrozaworu. Rozbieramy układ, przewijamy i za 30 zyla wszystko ok.

UIHZ9556.JPG