Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. W ostatnim czasie w moim bmw przy zmianie biegu mozna odczuć szarpniecie i jakieś stukot dobiegający z tylnej część auta. Czy ktoś moze wie co to moze być ??? dodam ze wchodzą wszystkie biegi a powyższe objawy nie występują za każdym razem.
Opublikowano
stuki sa tylko wtedy jak jade bardzo powoli. dodam ze jak hamuje i skrzynia zrzuca biegi to rownież sa stuki z tyłu ale to wszystko przy wolnej jeździe.
Opublikowano
Oskar750i-mam takie same objawy jak coś wyczujesz to koniecznie daj znać!!!!!co to jest!!!!.Powiem ci że napewno to nie są tuleje belki ,bo wymieniłem i dalej tak jest :(
Opublikowano
TC nie wykluczam tego :) ,bo u mnie są podobne objaky co u Oskara750i.Jak jadę i automat wrzuca bieg czuje szarpnięcie i lekkie PUK z tyłu,albo jak auto hamuje np z 70km/h i skrzynia wyrzuca na inny bieg to też takie puk.Napewno jest to odłos pochodzący z tyłu auta.
Opublikowano

Witam.

ja bym stawiał na łączniki tylnej belki z karoserią często wymieniam bo padają. co do skrzyni szarpnięcie może pojawiać się wówczas gdy został przytkany jeden z kanalików sterowania olejem - też tak miałem - znajomy który robi automaty zdioł mi miskę olejową ze skrzyni i odkręcił płytę główną , przemył przedmuchał , poskładał i w efekcie nie wiem kiedy buma zmienia biegi - lekka przesada.

Pozdrawiam Kanap

Opublikowano
troche to przerabialem ale w e34. w efekcie koncowym wymienilem wszystkie elementy na ktorych "plywa" most. lacznie 6 (tuleje, "talerze" i "okulary")+podpora. i dopiero wtedy przestalo stukac. i obawiam sie, ze to czeka kazdego kto ma starszy samochod. wymienisz najbardziej zmeczony element, wszystko w tym miejscu sie usztywni ale rezultatem sa wieksze naprezenie w innych zmeczonych miejscach i za kilka miesiecy zacznie stukac w kolejnym miejscu. minimum zmiany parami.
Opublikowano
dobrze. ale kiedy przyśpieszam w miarę szybko wszystko znika. biegi zmieniają się nie odczuwalnie, nic nie stuka, kiedy hamuje i skrzynia zrzuca biegi również nic nie słyszę.