Skocz do zawartości

czarna rozpacz. problem z temperatura!elektryka???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. jak w temacie. najpierw szalal wskaznik temperatury, myslalem ze sie grzeje silnik, wiec sprawdzilem pompe cieczy, wymienilem termostat i czujnik, termometr zewnetrzny wsadzony w zbiorniczek pokazal w extremalnych warunkach 94stopnie, a ten na zegarach 3/4 skali, ale jak wyłączyłem swiatla i dmuchawe, tempetatura spadla lekko powyzej normy.

wyjalem zegary, pomyslalem troche(nic mi do glowy nie przyszlo), wsadzilem z powrotem na miejsce, pokazaly mi pelen bak mimo ze kluczyki nie byly w stacyjce, a po chwili licznik zapalil sie od spodu, pomiedzy hamulcem postojowym a czujnikiem zuzycia klockow. na nowych zegarach wskazowka tez szaleje. gdzie szukac przyczyny??

POSZUKAJ ZANIM ZAPYTASZ, NIBY NIC A TAK WIELE!!!!!!!!!!!
Opublikowano
wymienilem zegary i jest to samo. przeczyscilem klemy i nie ma poprawy. spotkal sie ktos z czyms takim?? jest moze ktos na forum kto zna sie na pradach??
Opublikowano
nie wiem czy e30 da sie podlaczyc do kompa ale jezeli jest taka mozliwosc to sprawdz.ja przez gdybanie mechanikow stracilem kupe kasy a moglem zaoszczedzic podlaczajac do kompa .POZDRO
Kocham moja Czarnulkę
Opublikowano
chyba wybiore sie z tym do serwisu bo mam dosc glupiego gadania wsiowych mechanikow/elektro czy jakichś tam specjalizacji, ze mam stare auto i tak ma byc, bo tego sie nie da naprawic......
Opublikowano
o tym nie wiedzialem. gdzie go szukac???popatrzylem po silniku i nie znalazlem.... :cry:
Opublikowano

Z prawej strony w komorze silnikowej. Gruba wiązka kabla z izolacją przykecona do silnika i do karoserii(podłużnicy bodaj). Wykręć obie nakrętki i przeczyść je, tak samo śruby, na które się wkręcają i te metalowe stopki, którymi zakończony z obu stron jest kabel.

Brudne masy często powodują wahanie wskaźników. Mi też dziwnie tańczy wskaźnik temperatury,a jak puknę w szybkę zegarów, to ustawia się inaczej i tak cały czas. Masy przeczyściłem i nic. Może to być wadliwy czujnik temperatury,albo zegary zepsute (tylko,że nie mam aktualnie nic na podmianę:/)

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano

U mnie wskaźnik pokazywal temperature jakieś 2mm na prawo od środkowej kreski, pomimo że układ chłodzenia miałem 100% sprawny (odpowietrzony, zero ubytków, sprawna pompa wisko, termostat i chłodnica). Ponadto czasami sobie lekko drgnął.

Wymieniłem zegary i teraz wskazówka IDEALNIE przykrywa środkową kreskę, że jej nie widać, perfekt precyzja :8) I ani drgnie!