Skocz do zawartości

nowy posiadacz e34 kombi 525 tds- ma kilka pytan.prosze odp.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1. slabo dmucha nagrzewanie wnetrza klima troche jakby mocniej. czy powodem moze byc stary nie wymieniany filtr kabinowy.

2. nie moge otwierac szyby w tylnej klapie (kombi) uszkodzona klamka czy raczej pekniety przewod ??? jak zdjac plastyki maskujace z tylnej klapy odkecilem wszystkie srubki i kolki ale plastik ani drgnal.

3. oswietlenie tablicy na tylnej klapie tez nie dziala zarowki sprawdzilem sa ok.

4. nie pali sie oswietlenie wnetrza zarowki sprawdzalem i sa ok a jednak ani jedna sie nei swieci. czy to jakis przekaznikczy co?? i gdzie go szukac??

5 smieszne ale nei wiem gdzie jest aku... niby powinien byc pod tylna kanapa ale nie moge jej ruszyc nijak sie nie da odchylic. moze jest przykrecona jakiamis ukrytymi srubami ..???

6. mam silnik 525 tds 93 rok jak odkrecilem korek wlewu oleju napokrywie zaworow podczas pracy silnika to olej chlapal jak szalony. odrazu pod korkiem jest lancuch rozrzadu to zniego chyba tak chlapalo. to normlane??

7 mam immobilizer i centralny zamek wszystko oryginalne. centralny dziala tylko za pomoca kluczyka w zamku z pilota nie chce. pilot troche sfatygowany ale dioda czerowna miga jak sie wciska guziki tej na podczerwien nie mam jak sprawdzic czy dziala.

ogolnie czuje sie jak jakos słabo. w mojej e28 wiedzialem gdzie jest wszystko i ze wszystkim sobie radzilem sam a tu...

Opublikowano (edytowane)

Wymien filtr przeciw pylkowy, mialem taki sam obiaw u siebie.

Wkladaj tylko BOSCH, MANN lub Hengst. Jesli nie wiesz od czego zaczac, podjedz do WFK w Wejherowie.

Co do klucza, poszukaj na forum, byl opis jak zsynchronizowac pilot.

Akumulator znajdziesz z prawej strony pod siedziskiem tylnej kanapy. Najpierw wyjmij plastikowe oslonki przy sprzaczkach pasow, a potem energicznie 1 ruchem pociagnij siedzisko do gory. Jakbys mial jakies pytania, to wal smialo :)

Pozdrawiam

Edytowane przez lieder_r
Opublikowano

witaj panie!

Chlapanie to normalka- na zgaszonym silniku zdejmij korek a ujrzysz "kalamitkę" poprzez którą olej smaruje górną częśc łańcuszka rozrządu (tę którą widać pod korkiem)

pzdr

PS. z tym oświetleniem wnętrza- sprawdzałeś na wszytskich pozycjach przełącznika? - jest on koło lusterka wstecznego...powinien być przełączony w pozycję do kierunku szyby przedniej.

pzdr

Opublikowano

Witam w gronie tds kombi

No to uzupełnię jeszcze o te niedziałające rzeczy związane z tylną klapą - zwykle przyczyną są popękane kable w wiązkach idących do klapy, przy górnych zawiasach.

U mnie nie działało ogrzewanie szyby - zrobiłem, teraz szwankuje wycieraczka... raz działa, raz nie.

W sklepie BMW jest do kupienia cała wiązka naprawcza, ale ceny nie znam.

Co do kanapy, to tak jak kolega napisał: trzeba najpierw wyjąć zaślepki przy zatrzaskach pasów. Żeby to zrobić musisz włożyć dość cienki patyczek albo wkrętak w otworki w tych zaślepkach. Jeżeli poprzedni właściciel był ortodoksem, to otworki będą zaślepione malutkimi zaślepkami - najpierw je wyjmij.

Polecam zakup instrukcji obsługi - baaardzo ułatwia życie a kosztuje poniżej 50zł w sklepie BMW. I jest po polsku.

Tak na szybko - tu znajdziesz skan instrukcji:

http://www.bmw-klub-lodz.com.pl/model/e34/19

Pojawiła się też książka z serii Sam naprawiam - BMW serii 5. Jeżeli chcesz coś robić przy aucie to chyba też warto kupić.

E61 530d '04 (2015-?), E34 525TDS touring '95 (2006-2016), E30 325i '89 (1996-2006)
Opublikowano
1. slabo dmucha nagrzewanie wnetrza klima troche jakby mocniej. czy powodem moze byc stary nie wymieniany filtr kabinowy.

ad 1. filtr juz wyjalem i teraz czekam na nowy dmuchawa pracuje wlasciwie, zastanawiam sie tylko czy daloby sie jakos ja nasmarowac przy okazji.

2. nie moge otwierac szyby w tylnej klapie (kombi) uszkodzona klamka czy raczej pekniety przewod ??? jak zdjac plastyki maskujace z tylnej klapy odkecilem wszystkie srubki i kolki ale plastik ani drgnal.

ad2. udalo mi sie otworzyc szybe spinajac na ktortko przewod od silownika. ze zdeciem plastykow sobie juz poradzilem ale nadal nie wjestem pewny ze te przewody sa ulamane.

3. oswietlenie tablicy na tylnej klapie tez nie dziala zarowki sprawdzilem sa ok.

ad3.znalazlem przewod ktory zasila podsietlenei tablicy i polaczyem go ze swaitlami mijania tylnymi i juz dziala:)

4. nie pali sie oswietlenie wnetrza zarowki sprawdzalem i sa ok a jednak ani jedna sie nei swieci. czy to jakis przekaznikczy co?? i gdzie go szukac??

ad4. znalazlem sterownik/przekaznik oswietlenia wnetrza u mnie w kombi znjaduje sie pod kanapa po lewej stronie. teraz chce znalezc auto ktore jest sprawne i sprawdze czy to wina przekaznika. w sumie to zupelnie dziwne ze to sowietnei sie nei pali bo plus jest masy tez sa a swiatleka wciaz sie nei pala. sam nie wiem co to moze byc jesli sterownik patrzac po tym jak i kiedy kable sa zasialne/rozlaczane wyglada na sprawny....

5 smieszne ale nei wiem gdzie jest aku... niby powinien byc pod tylna kanapa ale nie moge jej ruszyc nijak sie nie da odchylic. moze jest przykrecona jakiamis ukrytymi srubami ..???

ad5. kanape udalo sie podniesc i aku znalazlem:)

6. mam silnik 525 tds 93 rok jak odkrecilem korek wlewu oleju napokrywie zaworow podczas pracy silnika to olej chlapal jak szalony. odrazu pod korkiem jest lancuch rozrzadu to zniego chyba tak chlapalo. to normlane??

ad.6 jak juz mi powiedziano ze jak chlapie to dobrze wiec juz tym si enei przejmuje.

7 mam immobilizer i centralny zamek wszystko oryginalne. centralny dziala tylko za pomoca kluczyka w zamku z pilota nie chce. pilot troche sfatygowany ale dioda czerowna miga jak sie wciska guziki tej na podczerwien nie mam jak sprawdzic czy dziala.

ad.7 dioda podczerwieni tez dziala juz to sprawdzilem. okazalo sie ze w zupelnej ciemnosci widac jak mruga. odbiornik jak wynika z instrukcji obslugi znajduje sie pod lusterkiem wstecznym. ponoc gdzies sie znajduje instrukcja programowania kluczyka no ale nie mam jej.:((

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mam podobny problem z tylną szybą w kombi. Napisz czy udało Ci się ją otworzyć bez rozbierania tapicerki w klapie i czy można ściągnąć tapicerkę bez otwarcia szyby.

Mam jeszcze pytanie nie mogę zamknąć tylnej klapy czy ktoś może mi pomóc co się stało zamykała się nie zawsze za pierwszym razem czasem trzeba było trzasnąć parę razy ale teraz to już na amen się nie zamyka. Nie wiem co robić bo bagaźnik cały czas otwarty.

Opublikowano
po lewej stronie auta tam gdzie jest wizka swiateł jest kabelek o kolorze niebieskim-czerwonym. musisz zdjac troche izolacji i podac napiecie na ten kabel (np od swiateł) powinna szyba sie otworzyc. a co do nie zamykanai sie tylnej klapy to najprawdopodobniej zamek sie zepsuł sprawdz recznie czy sie blokuje.
Opublikowano
ogolnie czuje sie jak jakos słabo. w mojej e28 wiedzialem gdzie jest wszystko i ze wszystkim sobie radzilem sam a tu...

Nie denerwuj się i nie martw się niczym. Teraz w twoim życiu pojawi się dużo więcej pytań i problemów, ale walcz!!!

Będziesz Miał Wydatki
Opublikowano

Dzięki

Dobrałem się do tej wiązki. Było kilka kabli przerwanych. Coś felerna jest ta wiązka. Szybę otworzyłem i polutowałem kable.. Działa wszystko OK. Zamek klapy też udało mi się zrobić.

Co do uczucia nieporadności to nie ma się co martwić ja też jestem od miesiąca posiadaczem e34 i tez staram się ją doprowadzić do pełnej sprawności a najgorzej jest z piredołami ale dzięki forum jest dużo łatwiej.

Pozdrawiam

Opublikowano

Milleniusz a powiedz jak tam odpalanie na ciepłym, jak tam stan koła dwumasowego, czy nie kopci, czy wchodzi na obroty ładnie, czy ma kopa, ile pali?

Czy wszystko działa, elektryka, klima, czy gasną kontrolki??

Będziesz Miał Wydatki
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Dzięki

Zamek klapy też udało mi się zrobić.

Witam!

Jaki kolor ma przewód od zasilania zamka tylnej klapy?

Muszę się jakoś do niego dostać przez tylną szybę, bo klapa zamknięta i zamek nie działa - ni jak nie idzie otworzyć klapy :duh: .

Chyba, że ktoś wie jak można otworzyć klapę np. od środka (o ile jest taka możliwość).

Z góry dzięki za wszystkie dobre rady.

Opublikowano

Witam

Z tyłu z każdej strony idzie wiązka elektryczna obok zawiasów z prawej idą kable od ogrzewania szyby od wycieraczki i od centralnego do szyby (może jeszcze coś ale nie wiem) natomiast z lewj strony idzą kable od otwierania klapy jakiego są koloru nie wiem musiałbym zdjąć tapicerkę klapy a jest z tym trochę roboty. Nie wiem czemu nie możesz otworzyć klapy ale jak jej nie otworzysz to nie dostaniesz się do wiązki chyba, że jest możliwość sciągając podsufitkę ale tego nie wiem. Być może udałby Ci się dostać do klapy od wewnątrz tzn zdjąć tapicerkę klapy i wtedy miał byś dostęp do zamka i całego mechanizmu ale nie wiem czy jest to możliwe. A kluczykiem też nie można?

Pozdrawiam