Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chce zalozyc u siebie w e36 sedanie szyby el. posiadam silniczki i przyciski. Nie mam zamieru wykorzystywac do tego centralki. W aucie nie ma tez intalacji pod szyby. Chcialbym sie dowiedziec: jak podlaczyc silniczki?

W jednym jest 6 kabli: brazowy i czerwony- grube oraz fioletowy, czerwono-bialy, czarny i czarno-bialy - cienkie. W drugim silniczku sa tylko dwa.

Jak do tego podlaczyc przyciski? w ktorym miejscu wpiac przekaznik i w jaki sposob?

Pewnie juz ktos to robil i moglby mi pomoc. Szukalem na schematach ale tam jest tylko opcja z modulem. na forum tez nie moglem znalezc nic konkretnego chociaz jest duzo o elektryce szyb.

Opublikowano

cześć

montowałem elektryczne szyby juz 2 razy w E36!!!!

raz u siebie i raz u znajomego nawet całkiem niedawno...

podstawa to kompletne siłowniki na obie strony i najlepiej 2 przełączniki oryginalne...

muszisz zamontować siłowniki w drzwiach same silniczki nic ci nie dadzą.... bo prowadnice są inne

potem należy przeciągnąć grubsze kable do obu drzwi i podłączyć je pod wtyczki tam gdzie przychodza 2 grube przewody, te wtyczki z cienkimi przewodami ciebie nie interesuja bo nie masz oryginalnego sterownika...

jak już zamontujesz siłowniki i przeciągniesz przewody to wycinasz otwory w plastyku przy drążku zmainy biegów i montujesz przełączniki a potem dopiero sterowanie .

pytanie jakie masz przełączniki

spotkałem się z białymi które same sterują siłownikami (po przez podanie +)albo sa żółte (sterują masą)i zielone(sterują plusem) przy których nie obejdzie się bez przekaźników... jak nie zrezygnujesz i nadal będziesz chciał to robić to odezwij się na emaila wyśle ci schemat podłączenia przekaźników

w każdym bądź razie jak masz wszystko i troszkę pojęcia o elektryce to całość zajmuje jakieś 5 godzinek

Opublikowano
to odezwij się na emaila wyśle ci schemat podłączenia przekaźników

w każdym bądź razie jak masz wszystko i troszkę pojęcia o elektryce to całość zajmuje jakieś 5 godzinek

Także poprosiłbym o maila z takim schematem. I jakimś instruktarzem :-) Robiłes fotki?

Opublikowano

no niestety nie robiłem fotek bo nie ma do czego

po ściągnięciu tapicerki rozwiercasz nity ręcznego mechanizmu i przykręcasz elektryczny tylko ten przychodzi do innych otworów które będą w drzwiach fabrycznie... a kabel puścić to żadna polityka...

większy problem to połapanie elektryki na 4 przekaźnikach ale zależy jak dla kogo dla mnie to 20 min i zrobione

prl poda emaila

Opublikowano
Nie nie zrezygnowalem, a ze mam akurat auto rozebrane skorzystam z okazji i zrobie te szyby. Zapomnialem dodac ze silniczki sa z prowadnicami. Kostki pod przelaczniki mam dwie jedna jest czarna na 6 przewodow a druga biala na 4. Nie wiem czy tak bylo. Musze dokupic same przelaczniki. Zrobilem juz schemat z pocietej starej intalacji ale nie dopatrzylem sie w sterowaniu zadnego przekaznika :jawdrop: jezeli chcesz podesle ci go. Wszystko pochodzi z rozbitego samochodu i nie wiem czy tam nikt niczego nie kombinowal. jak mozesz to przeslij mi swoj schemat na maila.
  • 2 miesiące temu...