Skocz do zawartości

[E34 M20] czy pasuje licznik od dowolnego E34

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

Mam pytanko czy do 520 m20 mozna założyc dowolny licznik od e-34 czy musi to byc dokładnie ten sam, dodam tylko ze przebieg samochodu mam jeszcze normalnie wyswiietlany (bęben). I jeszcze jedno pytanie czy jest sens wymieniać niestety padł mi juz ekonomizer i inspekcja.

Opublikowano
Może nie pasować poza tym musisz założyć licznik od tej samej wersji silnikowej i z tym samym przełożeniem przekładni głównej bo będzie przekłamywał

Tylko BMW jest ważne...

http://ot.mklub.net - Ciemna strona wpływu BMW na umysł człowieka :-]

Opublikowano
w bmw bez linki nic nie przklamuje. jak zalozysz inne przelozenie albo by sie udalo inny licznik. bo przeciez on zlicza obroty polosi (kola talerzowego w moscie). to dosc madre rozawiazanie. a w kazdym moscie jest ten sam czujnik. nawet w roznych bmw.
e39 3.0D
Opublikowano
dzieki za odpowiedzi i jeszcze jedno pytanko jezeli kupie licznik gdzie przebieg jest pokazywany elektronicznie czy bedzie mi to działać czy nie.BO ja mam w swoim jeszcze normalnie na prędkościomierzu.
Opublikowano
Faktycznie jeśli impulsy sa zbierane z tależa juz za wszelkimi przekładniami to nie ma to znaczenia, nie będzie przekłamywał, ale musi to byc licznik od samochodu z ta sama ilością cylindrów bo obrotomież bedzie źle pokazywał

Tylko BMW jest ważne...

http://ot.mklub.net - Ciemna strona wpływu BMW na umysł człowieka :-]

Opublikowano

rada moja jest taka. jezeli tablica bedzie miala taka sama ilosc gniazd i takich samych gniazd,tak ze twoje wtyczki beda pasowac-na pewno sie nada.jezeli nie to nie.tabilce od bmw jeszcze roznia sie rozstawem gorny srubek mocujacych. podobno wystarczy na to patrzec. np. benzyna na pewno nie pasuje do diesla.

pozdro.

e39 3.0D
Opublikowano

Witam

Skoro napewno nie pasuje to po co mam u siebie na liczniku kontrolke (nieaktywną oczywiscie) do podgrzewania świec?

Mi właśnie zaczął padać obrotomierz i ekonomizer, raz działa wszystko a potem pada - jakby coś nie łączyło. Werdykt mechanika - licznik do wymiany. Zastanawiam sie może by tam coś jeszcze dało się zrobić? Mechanicy to zaraz wszystko by wymieniali :evil:

Opublikowano

Dodam i ja parę zdań na temat moich doświadczeń z licznikiem.

Kiedyś po wymianie baterii nie wskazywał mi chwilowego zużycia paliwa, czego przyczyną okazało się słabe połączenie wtyczki z tyłu licznika - wystarczyło wyjęcie i ponowne włożenie.

Kilka dni temu po wymianie akumulatora licznik zgłupiał i diody od inspekcji gasły dopiero po ok 2 min od włączenia silnika a wskazówka chwilowego zużycia próbowała oderwać się od zera zachowując się jakby coś ją trzymało. Wszystko wróciło do normy po odłączeniu na chwilę akumulatora i wykonaniu kasowania inspekcji, muszę tylko pamiętać aby wcześniej wymienić olej niż pokaże mi to licznik.

Z tego co wiem to licznik z elektronicznym wyświetlaczem nie pasuje do samochodów z liczydłami mechanicznymi.

Inne są również liczniki w samochodach z automatyczną skrzynią biegów.

Opublikowano

Oczywiście, że nie ma linki pamiętam, bo rozbierałem go parę razy (gdy wylutowywałem baterie potem jak kupiłem nowe i je wlutowywałem).

Zarówno ten z liczydłem mechanicznym jak i z wyświetlaczem elektronicznym dostaje impulsy elektryczne z czujnika zamocowanego w dyfrze.

Sam kiedyś byłem zainteresowany wymianą licznika na nowszą wersję, ale wszyscy twierdzili, że nie pasuje a sam nie miałem okazji sprawdzić (nie ryzykowałem kupna nie wiedząc czy pasuje).

Opublikowano

naprawde nie masz "znajomego szrotu zeby pojechac, wyjac na chwile i zobaczyc czy dziala???

a co do diesla i benzyny. kolego kotrolka do swiec moze byc bo matryca jest taka sama. :D :D

e39 3.0D