Skocz do zawartości

Mikropęknięcie na misce olejowej - problem.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam bardzo malutkie pęknięcie na misce w M40B18, z którego sączy się olej jedna kropelka co jakieś kilkanaście minut. Niby nic, ale nie mam cierpliwości do ciągłych dolewek.

Ryska ta jest w okolicy spustu i czy absolutnie nie da się tego naprawić bez spuszczania oleju i zdjęcia miski (spawanie/wymiana)??? Nie da sie tego jakoś z wierzchu zrobić?? Kurcze no muszę teraz akcję robić cały dzień bez samochodu z powodu mikroskopijnej dziurki.

A jeżeli się nie da, to przykładowo w Waszym rejonie kosztuje zaspawanie takiego czegoś? To jest dosłownie malutka ryska.

Opublikowano
Spawanie, lub wymiana michy. Innego wyjścia nie ma.
E30 318IS Rally
Opublikowano
  • Autor
Pęknięcie jest w tym płaskim miejscu, cała micha ma takie kaloryferki a pęknięcie jest na tym małym płaskim placyku przy spuście, ale nie łączy się ze spustem raczej. Naprawdę małe. Ile może kosztować samo spawanie? Zdejmę michę i dam typowi czyściutką pod nos...
Opublikowano
jak male spawanie to moze nawet nic nie wziasc:)
Kocham moja Czarnulkę
Opublikowano
Szkoda ze jest taka duza odleglosc miedyz naszymi miejscowosciami...pospawal bym Ci ja za free,w sumie zajmuje sie tym na codzien.Pospawanie takiego malego pekniecia to chwilka czasu (pod warunkiem ze miska bedzie czysta..i to naprawde czysta bo spawanie aluminium wymaga tego)...
Opublikowano
  • Autor
Jako że nie mam naprawdę czasu przez najbliższe kilka dni na spawanie, potrzebuję samochód codziennie, wpadłem na pewien pomysł prowizoryczny i myślę że skuteczny - POXILINA :norty:
Opublikowano
POXILINA :norty:

Zapomnij :mrgreen:

E30 318IS Rally
Opublikowano
kropelka lepsza ;)
Kocham moja Czarnulkę
Opublikowano
  • Autor
Moim zdaniem da rade, jak wyczyszczę, odtłuszczę nitrem. Powinno złapać i przez jakiś czas się trzymać.
Opublikowano
Moim zdaniem da rade, jak wyczyszczę, odtłuszczę nitrem. Powinno złapać i przez jakiś czas się trzymać.

Szkoda twojego czasu, uwierz. Rozgrzany olej poradzi sobie z tą łatą w maksymalnie kilka minut.

E30 318IS Rally
Opublikowano

ja bym spróbował. . .

MOże nie poksiliną, ale żywicą. Będzie wyglądało jak kupa, no ale olej w misce ma może 100stopni, jak konkretnie butujesz fure . . .

Warto spróbować, koszt 15 zł żywica + 4 zł nitro :)

Opublikowano
  • Autor
Eeee olałem sprawę, i tak i tak trzeba spawać, a przez te kilka dni może sobie cieknąć po kropelce na kilkanaście minut.