Skocz do zawartości

Korek do odpowietrzania chlodnicy- problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam ! Mam problem, dziesiaj wrocilem z trasy i jak przechodzilem obok silnika poczulem plyn chlodniczy. Otworzylem maske i zobaczylem ze plyn ucieka przez korek do odpowietrzania, chcialem go odkrecic i zobaczyc co sie stalo lecz korek sie ukrecil :shock: Juz poradzilem sobie z jego wydostaniem, teraz mam pytanie do Was ,czy wiecie moze czym moge ten koreczek zastapic oraz czy od wszystkich e36 jest taki sam korek ?? Czy bedzie pasowal jesli pojade na szrot i wyciagne jakis z jakiegos e36 ?
Opublikowano
Korek od chłodnicy w e36 pełni role odpowietrznika -kiedy w zbiorniczku wyrównawczym jest za duże ciśnieni pary powyżej 1.4 atmosfery otwiera się zawór który jest w korku i upuszcza nadmiar pary-problemów z dopasowaniem nie powinieneś mieć -chociaż z samymi koreczkami jest problem ponieważ sam wymieniałem u siebie chłodnice na nową (u mnie to poszła chłodnica) i koreczka w komplecie nie było-założyłem stary-ale próbuj-może zanim wybierzesz sie na szrot zadzwoń na serwis i spytaj o cenę nowego koreczka.
masqo
Opublikowano

Tu chyba chodzi o koreczek odpowietrzający (odkręcany monetą) a nie korek od zbiornika wyrównawczego :?:

Ten mały koreczek, to zwykła zaślepka otworu odpowietrzającego i będzie pasowała ze szrotu :)

Opublikowano
A ja dodam na koniec ze po kupnie dwoch takich koreczkow i oczywiscie rozwaleniu dwoch (mialem problem z ukladem przez pewien czas wiec byly czesto odkrecane) poszedlem do obi kupilem srube 17 plus oring z kapturkiem, dziala idealnie i nie musze sie bac za kazdym razem kiedy chce odkrecic ze zepsuje to plastikowe gowienko.
Orginał to orginał reszta to po prostu szpan...
Opublikowano
zgadza sie KRZYSIEK_ wlasnie o ten korek mi chodzi , odkrecany srubokretem do odpowietrzenia calego ukladu. Dziekuje wszystkim za odpowiedz ! Pozdrawim

To kosztuje grosze!! Ja w ASO płaciłem 7zł do e30. Do E36 nie może być dużo droższe...

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Potwierdzam jednak nie da sie tego zamienic i moja sruba z oringiem tak mi zapowietrzyla silnik ze ojezu. Lepiej kupic koreczek...
Orginał to orginał reszta to po prostu szpan...