Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam do wymiany sworzeń wahacza dolny od strony koła. Zakupiłem dwa, żeby wymienić po obu stronach. Przydał by mi się wskazówki jak to zrobić. Okręcić wahacz to wiem. Ale jak wybić stary sworzeń i jak wpasować nowy. Czy da się to zrobić bez prasy?

PS. Chciałbym to zrobić sam. Mam już dość płacenia kupe forsy mechanikom za robotę, którą zrobię sam. Tak na marginesie pukało mi lewe koło na dziurach. Wjechałem na kanał pooglądałem i stwierdziłem, że dolny sworzeń wahacza. Ale pojechałem do mechanika, żeby to fachowiec obejrzał. Koleś powiedział, że to dolny sworzeń i wziął 30zł.

Opublikowano
Jest do tego specjalny sprzęt (chociaż prostej konstrukcji) a naprawy tej dokonuje się "na samochodzie", można tego dokonać na prasie ale trzeba uważać na tuleje met-gum która nznajduje się w sworzniu - można zniszczyć całą jego konstrukcję.

Galeria moich pojazdów i ich historia

http://img149.imageshack.us/img149/6353/podpisoj3.jpg

Opublikowano
a mógłbyś przybliżyć jak wygląda to narzędzie lub gdzie je dostać. Skoro tak piszesz to tylko odkręca się wahacz od strony koła i wymieniasz...
Opublikowano
a mógłbyś przybliżyć jak wygląda to narzędzie lub gdzie je dostać. Skoro tak piszesz to tylko odkręca się wahacz od strony koła i wymieniasz...

Sprzęt pożyczam (org BMW ASO), nie mam informacji czy można go zdobyć na rynku narzędzi...

Wymiana polega na odkręceniu dolnego sworznia wachacza przy zwrotnicy, wymiana części i ponowne dokręcenie nowego już przegubu.

Galeria moich pojazdów i ich historia

http://img149.imageshack.us/img149/6353/podpisoj3.jpg

Opublikowano
ja zmienialem swoznie za pomoca takiego sciagacza mozna go zrobic jak tylko ma sie spawarke i gumowke. sciagacz to kawalek rury grubosciennej gdzies ok 15-20cm dlugosci i przyspawane ma grube podkladki na koncach do jednej stroy jest przyspawana nakretka na klucz 19 i taka sruba jest tam wkrecona tylko musi byc dosc twarda min 8.8 bok ruty gdzies tak 1/3 jest wycieta i tam sie wsadza wachacz i swozen i poprzez odpowiednie pierscienie dystansowe wciska sie go na miejsce. z wyciagnieciem nie ma problemu wystarczy odkrecic swozen od zwrotnicy i podstawic kowadlo przy tym swozniu i mlot min 5kg
jedynakk