Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich,

wreszcie mamy pogodę tego lata, a dla mojego kompakta pojawił się mały problem. Jestem w stanie zrobić 20 km i zaczyna mi sie gotować płyn w chłodnicy, co robić??? Pomóżcie!!! :cry2:

Opublikowano

sprawdz termostat czy sie nie zacial jezeli grzeje ci sie w czasie jazdy to visko nie ma nic do rzeczy gdyz chlodnica powinna dac sobie rade sprawdz napiecie paska od pompy wodnej i sama pompe byc moze chlodnica jest juz do wymiany ale to na koncu no i plyn czy jest odpowiednia ilosc posprawdzaj w takiej kolejnosci

1 plyn

2 pasek

3 termostat

4 pompa

5 chlodnica

powodzenia i daj znac czy sie uporales z tym problemem

aha mala podpowiedz jezeli grzeje ci sie tylko i wylacznie w czasie wolnej jazdy czy w miescie czy na postoju lub w korku to jest to napewno viskoza pozdrawiam

liczy się tylko aby wsiąść i jechać a czy to ważne gdzie!!! ważne czym (BMW)
Opublikowano

A ja musze dodac jedna bardzo istotna rzecz ktora dopisuje do kazdego postu o visko bo nikt wczesniej o niej nie pisal.

Przyjzyj sie wentylatorowi, jesli masz visko to wiatrak zazwyczaj jest odkryty ze tak powiem nie zabudowany ale jesli lopatki wiatraka znajduja sie w plastikowej obudowie i na tej obudowie patrzac od przodu auta po prawej stronie u dolu znajduje sie metalowa tulejka dlugosci mniej wiecej 10cm to nawet nie pytaj o visko. Takim wiatrakiem zarzadza sprzeglo elektrostatyczne (tak to nazywaja w salonie BMW) czyli po prostu maly silnik elektryczny (droga sprawa). POWODZENIA

Orginał to orginał reszta to po prostu szpan...
Opublikowano
Uzupełniłem plyn (dolałem jakieś 0,5 litra - prawie pod korek) i wczoraj wszystko było już OK. Rano przed wyjazdem do pracy sprawdziłem poziom i chyba mam gdzies dziurę w chłodnicy bo płynu znowu mało. Co radzicie wymiana chłodnicy (już wcześniej była lutowana), regeneracja czy wymiana:?: Z jakimi kosztami musze się liczyć :?:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A ja musze dodac jedna bardzo istotna rzecz ktora dopisuje do kazdego postu o visko bo nikt wczesniej o niej nie pisal.

Przyjzyj sie wentylatorowi, jesli masz visko to wiatrak zazwyczaj jest odkryty ze tak powiem nie zabudowany ale jesli lopatki wiatraka znajduja sie w plastikowej obudowie i na tej obudowie patrzac od przodu auta po prawej stronie u dolu znajduje sie metalowa tulejka dlugosci mniej wiecej 10cm to nawet nie pytaj o visko. Takim wiatrakiem zarzadza sprzeglo elektrostatyczne (tak to nazywaja w salonie BMW) czyli po prostu maly silnik elektryczny (droga sprawa). POWODZENIA

wczoraj kupilismy do kumpla compacta 1,8ti caly taki wiatrak, 200zl to chyba nie drogo jednak;)

Opublikowano
Uzupełniłem plyn (dolałem jakieś 0,5 litra - prawie pod korek) i wczoraj wszystko było już OK. Rano przed wyjazdem do pracy sprawdziłem poziom i chyba mam gdzies dziurę w chłodnicy bo płynu znowu mało. Co radzicie wymiana chłodnicy (już wcześniej była lutowana), regeneracja czy wymiana:?: Z jakimi kosztami musze się liczyć :?:

a dolewałes na ciepły czy zimny silnik jeśli na ciepły to może być że stygnąc zmniejszył swoją obiętość jednak nie wiem ile go miałeś rano

dużo ubyło??

Opublikowano

[wczoraj kupilismy do kumpla compacta 1,8ti caly taki wiatrak, 200zl to chyba nie drogo jednak;)

O to naprawde niedrogo powiedz gdzie moze sie przyda taka informacja a swoja droga to podalem cene dla szaraczkow bo ja bogu dzieki i parti mam znizki w tym cholernym sklepie wiec wyszlo mi w sumie 395zl ale to i tak duzo wiecej niz tobie :duh:

Orginał to orginał reszta to po prostu szpan...
Opublikowano
Płyn oczywiście "lałem" na zimny silnik. Mam obniżone zawieszenie i podejrzewam, że podczas weekendu (na drogach pojezierza drawskiego) zrobiłem sobie jakimś kamykiem dziurę. Ubytki nie są duże, ale mam zamiar jechać teraz na urlop w góry i nie mogę ryzykować, że coś jest nie gra. Zrobię rozeznanie cenowe, napiszę jak bedę miał konkret.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

O to naprawde niedrogo powiedz gdzie moze sie przyda taka informacja a swoja droga to podalem cene dla szaraczkow bo ja bogu dzieki i parti mam znizki w tym cholernym sklepie wiec wyszlo mi w sumie 395zl ale to i tak duzo wiecej niz tobie :duh:

hehe, mielismy farta i tyle bo ponoc takie wiatraki tylko przez ok. 18 miesiecy wstawiali do kompaktow, koles ma jeszcze czesci np. do klimy w compacie jak cos, pozdro...