Skocz do zawartości

e39 Touring niveau pneumatyczne zawieszenie bardzo twarde ??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam , nie danow nabylem kolejne bmw jest to e39 528 touring z pneumatycznym tylnym zawieszniem zwanym niveau . Zawieszenie to dziala w sumie poprawnie przy zaladowanym bagazniku po odpaleniu auata tyl podnosi sie na swoja wysokosc wiec wszystko prawidlowo ale co mnie meczy to to ze auta jest z tylu bardzo bardzo twarde . Ma fabryczny M pakiet i jest fabrycznie troche obnizone ale i rozumiem ze moze byc troche twardzsze ale bez przesady . Tyl jest tak twardy ze nie ma praktycznie zadnej amortyzacji . Kuzyn ma E39 530d po liftingu tez z M pakietem i tez ma to samo zawiesznie , auto jest twardsze od zwyklej e39 z niveau ale nie az tak twarde jak moje . Moim w polsce to juz sie nie daje jezdzic . Zastanawiam sie czy nie ma jakiejs regulacji twardosci moze przez ODB czy inaczej , slyszalem ze przy obnizaniu bmw touring z niveau jakos sie obniza tyl pnematyczny ale dokladniej nic nie wiem .

Czy ktos mial taki przypadek , czy moze ma wieksza wiedze odemnie o pneumatycznym zawieszeniu niveau w e39. czekam na jakies rady , bo auto jest super , udalo mi sie trafic na prawde dobra e39 (a mialem ich kilka )ale jak tak dalej pojdzie to bede musial ja sprzedac bo w polsce to ja tym nie pojezdze

Opublikowano
Mam aktualnie 235/40/18" ale wczesniej mialem oryginalne 16stki i tez byla taka twarda , kuzyn o ktorym pisalem ma u siebie felgi 19" i nie jest az tak twarda , wiec nie wydaje mi sie ze to przez kola , na pewno maja jakis wplyw ale nie az taki
Opublikowano

Czy ktos mial taki przypadek , czy moze ma wieksza wiedze odemnie o pneumatycznym zawieszeniu niveau w e39. czekam na jakies rady , bo auto jest super , udalo mi sie trafic na prawde dobra e39 (a mialem ich kilka )ale jak tak dalej pojdzie to bede musial ja sprzedac bo w polsce to ja tym nie pojezdze

U mnie na 16 jest ok. Aktualnie cos mi padlo (chyba jedna poducha) i jak auto siadlo to bylo jak taczka.

Z tego co wiem, to po wymianie sterownika programuje sie go, wiec yc moze przy zalozeniu Mpakietu ktos przeprogramowal charakterystyke zawieszenia na bardziej twarde, o tego dochodzi wielkosc twoich kol i masz twarde zawieszenie.

Tomek

Marzenia się spełniają...

Opublikowano
M pakiet i zawieszenie jest fabrycznie zamontowane . Wlasnie tego chce sie dowiedziec czy jest jakas mozliwosc regulacji twardosci ? wysokosci ? z tego co sie dowiedzialem w H&R to do touringa na przod sprzedaja sprezyny a tyl sie jakos obniza przez OBD ale wlasnie brakuje mi dokladnych info na ten temat . Na przyklad czy sam moge to sobie zrobic carsoftem czy tylko serwis .
Opublikowano

jest regulacja wysokości, zmierz ile masz cm od dolnej krawędzi koła do górnej krawędzi nadkola,

M-Pakiet jest parę mm niżej ustawiony od standardu,

sprawdzę dokładne dane i podam,

U siebie podniosłem tył o 10mm, Carsoftem tego nie zrobisz ( inpa lub gt1 )

Opublikowano

ja nie wiem nic o regulacji twardości,

jedyne opcje jakie są to: transport mode (niwo wyłączone) i trim line mode (do ustawienia poziomu)

sprawdź wszystkie gumy w zawieszeniu, może są wybite i dlatego wydaje sie że zawieszenie jest twarde ( dobijanie na dziurach przenosi sie na karoserie)

Opublikowano
No wielkie dzieki za takie dokladnei info . Wiec wyglada na to ze nie ma regulacji twardosci , no u mnie zawieszenie bylo przegladane , no i auto po polsce zrobilo moze 1000km ale ale przy nastepnej okazji sprawdze to moze faktycznie , moze po prostu stwardnialy ze starosci . A te dane ktore mi podales z jakiego sa softu GT1 ? I przy okazji nie wiesz moze czy GT1 bedzie chodzic z interfejsem od carsoftu ? Bo z carsoftu to na prawde nie jestem zadowolony , a z bmke ktora mam teraz to juz w ogle nie chce sie laczyc , z innymi chodzil , lepiej gorzej ale chodzil . Wlasnie szukam czegos lepszego od carsoft