Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich posiadaczy BMW.Jestem nowy i cieszę się że mogę liczyć na waszą pomoc. Mam bme e39 530d touring. Mój problem jest następujący:kiedy mam włączone na panelu klimatronika wszystko ma AUTO to gdy szybciej jadę zaczyna szybciej działąć dmuchawa, przy ok 120 chyba wali na maxa, jak zawlniam to ona też zawalnia-dziwne. Jak włącze np. pocję na nogi czy w góę lub na wprost problem nie występuje. Czym może to być spowodowane? Pozdrawiam i liczę na pomoc-Magzyg
Opublikowano
Generalnie kiedy masz załączone AUTO siła nawiewu jest zmieniana automatycznie w momencie kiedy temperatura spadnie poniżej (lub podskoczy powyżej) tej, którą sobie ustawiłeś.W tej pozycji wszystko dzieję się automatycznie. Jeżeli na panelu wciśniesz, któryś z przycisków zmieniających kierunek nawiewu lub jego siłę w tym momenci automat zostaje wylączony i wszystkim sterujesz sam.
Opublikowano
No właśnie, jadąc ostatnio A2, 1-y raz wyłączyłem tryb auto. Było to troszkę więcej niż 120 :liar: .. Ze środkowego nawiewu dmuchało (co jakieś 30 s) baaardzo mocno. Gdy przestawiłem na manual góra i dół problemu nie było. Przy włączonym środku podobna sytuacje, lecz troszkę słabiej.
Opublikowano
Dzięki. A jak to ten jeż to co to za część i czy można to zdiagnozować? Wracając do problemu to fakt że najbardziej wieje ze środkowego nawiewu, aż marznie twarz. Problem występuje także przy wyłączonej klimatyzacji.
Opublikowano
Witam wszystkich posiadaczy BMW.Jestem nowy i cieszę się że mogę liczyć na waszą pomoc. Mam bme e39 530d touring. Mój problem jest następujący:kiedy mam włączone na panelu klimatronika wszystko ma AUTO to gdy szybciej jadę zaczyna szybciej działąć dmuchawa, przy ok 120 chyba wali na maxa, jak zawlniam to ona też zawalnia-dziwne. Jak włącze np. pocję na nogi czy w góę lub na wprost problem nie występuje. Czym może to być spowodowane? Pozdrawiam i liczę na pomoc-Magzyg

a czy przypadkiem nie jedziesz na otwartym obiegu powietrza?

Jeżeli tak to zjawisko zupełnie normalne, wieksza predkosc to i do wnętrza dostaje sie wiecej powietrza.

Pozdrawiam!

Tomek

Opublikowano
gdy szybciej jadę zaczyna szybciej działąć dmuchawa, przy ok 120 chyba wali na maxa, jak zawlniam to ona też zawalnia-dziwne.

Czy to znaczy że na panelu klimatronika zapala Ci się więcej kresek jak jedziesz szybciej, czy tylko dmucha mocniej a kresek jest cały czas tyle samo?

Wracając do problemu to fakt że najbardziej wieje ze środkowego nawiewu, aż marznie twarz.

Temperaturę powietrza z tego nawiewu można przecież sobie wyregulować - do tego jest właśnie to pokrętło po środku, pomiędzy kratkami.

A jak to ten jeż to co to za część i czy można to zdiagnozować?

Spróbuj opcji 'Szukaj'. Przydatne hasła:

- jeż

- grzebień

- final stage unit

Opublikowano
Dieje się to tak jak pisałem wciskam funkcję auto i podaję temperaturę np 22,5 stopnia. Na wyświetlaczy mam temperaturę i napis auto oaz przy przycisku auto świeci mi się zielona kontrolka nic więcej-wtedy występuje broblem. A jeżeli chodzi o ten obieg to przy przycisku nie świeci mi się kontrolka jak szie tak dzieję. Czy tego jeża można zdiagnozować np. w serwisia?Dzięki za pomoc
Opublikowano
Kresek jest zawsze tyle samo,a kręcenie pokrętłem nic nie daje, moc i tak wzrasta gdy jadę szybciej
Opublikowano
Rozumiem, tego niewiedziałem czyli mimo zadanej temperatury na auto mogę sobie podać cieplejszę lub cłodniejsze powietrze?
Opublikowano
Rozumiem, tego niewiedziałem czyli mimo zadanej temperatury na auto mogę sobie podać cieplejszę lub cłodniejsze powietrze?

Tak. Kręcąc w kierunku czerwonego pola powietrze będzie nieco cieplejsze (mniej zimne), a w kierunku niebieskiego pola - zimniejsze.

Opublikowano
Ok dzięki już coś wiem czego nie wiedziałem-miłe. Pokąbinuje jeszcze, ale myśle że problemu to nie rozwiąże. A może coś żle ustawiam na klomatroniku?